Dixired őszibarack

dixired őszibarack

Dixired őszibarack származás. J. H. Weinberger 1939-ben a Halehaven öntermékenyítésével állította elő Fort Valleyben (Georgia, USA). 1945-ben került kereskedelmi forgalomba. Idény és típus.
14 nappal a Redhaven előtt érik.

Gyümölcs és áruérték. Mérete közepes, átlagtömege 110 g. Gömb alakú, de gyakran részaránytalan. Intenzív piros fedőszíne csíkozott, a narancssárga alapon már az érés előtt két héttel kialakul, s a felület 70-90%-át borítja.

Héja gyengén vagy közepesen molyhos.
Húsa sárga, kemény, lédús, nem magvaváló, az áruvá készítést jól viseli. Ize jó. Magja közepes méretű, enyhén megnyúlt. Termőképesség. Terméshozása nem egyenletes.

Egyes években ritkítani kell. A Dixired őszibarack érési idejében a legszebb gyümölcsöt adja, fogyasztási minősége is kiváló, de fagyérzékenysége miatt a biztonságosabban termeszthető Early Redhaven kezdi kiszorítani.

Őszibarack fajták ismertetése >>>