Gyümölcsfa leírások

Őszibarack fajták, Nektarin Kopasz barack

Őszibarack, Őszibarack fajták, Nektarin őszibarack kopasz barack leírások

Őszibarack fajták, Nektarin kopasz barack

Forrás: Andrei Niemimäki Flickr


Az őszibarack napos, meleg fekvésben, tápdús, meszes talajon fejlődik legjobban.. Minden évben rendszeres metszést igényel.. Termését az egyéves vesszőkön hozza a termőcsokrok kivételével. Megkülönböztetünk magvaváló és magvatartó gyümölcsű őszibarackot. Érési időszaka a fajtától függően júniustól szeptemberig tart.

Az őszibarack méltán a gyümölcsök királynője. Az érett, illatos és ízletes őszibarack fogyasztása üdítő. A lédússágának és a kedvező cukor - sav arányának köszönhetően a többi gyümölcshöz viszonyítva egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az őszibarackból.

Az őszibarack fajtákat gyümölcs tulajdonságaik alapján három csoportba sorolják:

  • 1. hagyományos friss fogyasztású molyhos
  • 2. ipari rugalmas húsú
  • 3. nektarin fedőszőr nélküli

Mindhárom csoportban találhatók sárga és fehér húsú, maghozkötött és magvaváló őszibarack fajták.

Ezek a gyümölcstípusok évezredek óta ismertek, de arányuk a termesztésben állandóan változik.

Őszibarack alanyok

Az őszibarack alanyok az őszibarack és nektarin fajtákkal jól összeférnek, erős növekedést biztosítanak.

Használatuk a laza, jó vízellátású területeken, 7 % mésztartalom alatt javasolható.

A mandula alanyok jól összeférnek a nemes fajtákkal, középerős növekedésű fát adnak.
Száraz, meleg, meszes területen használhatók.

A mandulabarack alanyok az őszibarack magoncnál is erőteljesebb növekedésű fát adnak.

Jól tűrik a száraz és meszes talajokat. Újratelepítésnél is alkalmazhatók.

Erősen kötött, hideg, nedves talajokon szilva alanyok (myrobalan) alkalmazhatók.

Redhaven őszibarack

Redhaven őszibarack

A Redhaven őszibarack gyümölcs érési idő: július vége
Hússzín: Sárga

1940-től a világ valamennyi őszibarack termesztő országában elterjedt fajta.

Rendszeres és bő terméshozás, jó alkalmazkodó képesség jellemzi.

Gyümölcsnagyság: nagy - 130 g. átlagsúlyú.

A téli lehűlésekkel szemben ellenálló.

Suncrest őszibarack

Suncrest őszibarack

Suncrest őszibarack Érési idő: augusztus második fele

J.H. Weinberger a kaliforniai Fresno-ban az Almar és Gold Dust keresztezéséből nemesítette.

Gyümölcsnagyság: igen nagy - 140-200 g. átlagsúlyú. A Redhaven után két, két és fél héttel később érik.

Magvaváló, bőlevű, nagyon finom ízű.

A gyümölcs felülete gyengén szőrözött, sárga alapszínét 60-80 %-ban bordópiros fedőszín borítja.

Húsa sárga, a mag körűl pirosra színeződik, harmónikus, jó ízű. Az áruvá készítést jól tűri.

Friss fogyasztásra és befőtként is kitűnő. Rendszeresen bőtermő. Fája középerős növekedésű.

Kínai lapos őszibarack

Kínai lapos őszibarack

Különlegesség...

Kínai lapos őszibarack gyümölcsét csészealjhoz, vagy fánkhoz hasonlítják.

Gyümölcse fehér húsú rendkívül édes ízű, lédús, olvadó. Friss fogyasztásra kiváló. Öntermékenyülő őszibarackfa.

A szinte minden tulajdonságában hasonló Remény lapos őszibarack fajtát. A Kertészeti Egyetemen nemesítették a kínai lapos és a Ford őszibarack keresztezésével.

Chastar őszibarack

A Spingcrest őszibarack rügymutációjaként a francia Chapus farmer ültetvényében találták.
Június végén a Spingcrest fajta előtt érik 10-14 nappal.

Gyümölcse kisebb, mint a Spingcrest -é (70-80 g), 80%-ban pirossal fedett, csíkozott, enyhén molyhos.

Húsa közepes konzisztenciájú, lédús, nem magvaváló, magja kicsi. Íze az átlagosnál savasabb, finom.

Fája erős növekedésű. Rózsa alakú virágai nagyok, rózsaszínűek, korán nyílnak. Termőképessége közepes. Fagytűrő képessége gyenge, sarka vírus fertőzésre fogékony.

Az ország melegebb részein, védett termőhelyre érdemes telepíteni, ahol koraisága érvényesülni tud. A megfelelő méret eléréséhez erős metszést, korai és erős termésritkítást igényel.

Cresthaven őszibarack

Cresthaven őszibarackfa. S. Johnston és J. E. Moulton a Kalhaven és South Haven 309 keresztezésével South Havenben nemesítette.1963-tól kezdve terjed.

Gyümölcs érés 28 nappal a Redhaven-t követően érik.

Gyümölcse nagy, csúcsa kissé bemélyedt. Héja alig vagy közepes mértékben molyhos.

Felületén sárgás alapon 50-70%-ban vörös fedőszín alakul ki.

Magja körül vörös, szilárd állományú, magvaváló, jó ízű. A manipulálást jól tűri. Magja közepes, gömbölyű.

Fája középerős növekedésű. Hidegigénye közepes (850 óra). Levélmirigyei vese alakúak. Virágai harang alakúak, későn nyílnak.

A téli lehűlésre kissé érzékeny. Kiegyenlítetlen termékenyülés, közepesen-jó terméshozás jellemzi. A gyümölcshullás jelentős lehet. Lisztharmatra közepesen fogékony.

Dixired őszibarack

Dixired őszibarack

Dixired őszibarack gyümölcs

Dixired őszibarackfa. J. H. Weinberger 1939-ben a Halehaven öntermékenyítésével szelektálták Fort Valleyben. 1945-ben került kereskedelmi forgalomba.

14 nappal a Redhaven előtt érik.

A gyümölcs átlagtömege 110 g. Gömb alakú, de gyakran részaránytalan. Intenzív piros fedőszíne csíkozott, a narancssárga alapon már az érés előtt két héttel kialakul, s a felület 70-90 %-át borítja.

Héja gyengén vagy közepesen molyhos. Sárga húsú kemény lédús, nem magvaváló jóízű, az áruvá készítést jól viseli. Magja átlagos méretű, enyhén megnyúlt.

Terméshozása nem egyenletes. Egyes években ritkítani kell.

Érés idejében a legszebb gyümölcsöt adja, fogyasztási minősége is kiváló, de fagyérzékenysége miatt a biztonságosabban termeszthető Early Redhaven kezdi kiszorítani.

Early Redhaven őszibarack

H. P. Montgomery Palisadéban a Redhaven rügymutációjaként találta. 1961-től kezdve terjed a termesztésben.

A Redhaven őszibarack előtt 12-14 nappal érik.

Gyümölcse közepes méretű, 130 g tömegű. Alakja kissé megnyúlt. Az érés utolsó napjaiban a gyümölcs gyorsan gyarapszik és gömbölyödik.

Felülete közepesen molyhos. Narancssárga alapszínen 50-80%-os borítottságban csíkozott, bemosott piros fedőszín alakul ki.

Húsa sárga, közepesen kemény, ami közepes- jó szállíthatóságát biztosítja.

Kevésbé savas, inkább édes, jóízű fajta. Magja átlagos méretű, kissé megnyúlt, a hústól félig vállik el, maghasadás ritkán fordul elő.

Rendszeres és bő termőképessége, jó áruértéke alapján a 'Dixired helyettesítésére javasolják.

Túlkötődésre hajlamos, ritkítani kell. Lisztharmatra kevésbé fogékony.

Jerseyland őszibarack

M. A. Blake állította elő New Brunswickban a 'J. H. Hale' szabadmegporzású magonca x ('Slappey' x 'Admiral Dewey') keresztezésével. A kereskedelmi forgalomba 1946-ban vezették be.

Gyümölcs érés a Redhaven-nél 3 nappal korábbi.

A Jerseyland őszibarackfa gyümölcse közepes vagy nagy méretű, átlagosan 150 g tömegű. Alakja kissé megnyúlt, aszimmetrikus, kiemelkedő bibepontja jellemző.

Közepesen molyhos felületén a zöldessárga-szalmasárga alapon 60-80%-ban élénkpiros fedőszín takarja.

Húsának színe narancssárga, állománya közepesen kemény, illatos. Íze nem jellegzetes, halvány. Magja nagy, gömbölyű, a hústól csak félig válik el.

A téli lehűléseket jól tűri, rendszeresen és bőven terem. Gyümölcse a szállítást jól bírja, de kevésbé tetszetős árut ad. Fel ↑

Maycrest őszibarack

N. Y. Minami állította elő a kaliforniai (USA) Fresno-ban a Springcrest rügymutációjaként. 1977-től kezdve terjed a kereskedelmi forgalomban.

5-7 nappal a Springcrest és 29 nappal a Redhaven előtt érik.

A Maycrest őszibarackfa gyümölcse közepes vagy kicsi, kisebb a Spingcrest -nél, enyhén lapított alakú. Bibepontja bemélyedt.

Felülete kissé molyhos, sárga alapszínű, intenzív piros fedőszíne márványozottan és csíkozottan 80-100%-ban borítja a gyümölcsöt.

Húsa sárga, néha a csúcsánál piros elszíneződés látható, szilárd, leves, félig magvaváló húsállománnyal, jó ízzel. Magja közepesen kicsi, gömbölyű.

Fája középerős vagy erős növekedésű. Hidegigénye átlagos. Levelei kerülékesek.

Virágai rózsa alakúak, korán nyílnak.Hazánkban még nem rendelkezünk termesztési tapasztalatokkal.

Telepítését csak a védettebb termesztőhelyeken tartjuk biztonságosnak. Érési idejében a legjobb áruértékű, jól szállítható, közepes-jó termőképességű fajtának tartják.

Padana őszibarack

Padana őszibarackfa - C. Fideghelli és G. Della Strada állította elő Rómában a Fayette és a Fairtime fajták kereszetezésével. 1987 óta terjed a termesztésben.

Gyümölcs érés 40 nappal követi a Redhaven-t.

A Padana őszibarack gyümölcse nagy vagy nagyon nagy. Felülete sárga, 40-60%-ban pirossal bemosott és márványozott, gyengén molyhos.

Húsa sárga, a mag körül piros, kemény, lédús, magvaváló, jó ízű. Magja középnagy. Jól tűri az áruvá készítést és a szállítást.

Hajtásrendszere erős növekedésű, feltörő koronát nevel. Levélmirigyei vese alakúak. Virágai rózsa alakúak, középidőben nyílnak.

Termőképessége nagyon jó, fagytűrése átlagos.
Az érési időszak meghosszabbítására alkalmas fajta.

Spingcrest őszibarack

V.E. Prince Fort Valleyban (Georgia, USA) az FV 89-14 =('Fireglow' x 'Hiley') x Fireglow és a Springtime keresztezésével. Kereskedelmi forgalomba 1969-ben került. Gyümölcs érés 24 nappal előzi a Redhaven őszibarack érését.

A Springcrest őszibarack kicsi-közepes méretű, átlagos tömege 100 g. Enyhén lapított gömbös alakú, bibepontja bemélyedt.

Felülete gyengén molyhos, sárga alapszínét 70-90%-ban sötétpiros, márványozott vagy csíkozott fedőszín takarja. Húsa sárga, a csúcsánál pirosan erezett.

Húsállománya szilárd, kiváló savas, zamatos ízzel rendelkezik. Éretten félig magvaváló. Magja közepesen kicsi (4,5 g), gömb alakú.

Hajtásai erős növekedésűek. Hidegigénye közepes (700 óra). Virága rózsa alakú, korán virágzik.

Érési idejében a legjobb gyümölcsminőséggel rendelkező fajta, az áruvá készítést jól tűri. Termőképessége jó.

Terméshozása gyakran a téli és tavaszi fagyok miatt alacsony.

Fája a baktériumos rákosodásra és a leukosztómás ágelehalásra nagyon, a lisztharmatra közepesen fogékony. A sarka vírussal való fertőzöttsége a termés mennyiségének és minőségének jelentős csökkenését illetve romlását okozza.

Telepítését a kevésbé fagyveszélyes területekre javasolt.

Champion őszibarack

Champion őszibarackfa. I.G. Hubbard állította elő az USA-ban, az Oldmixon Free és az Early York keresztezésével a XIX. század végén.

Gyümölcse a Redhaven után 22 nappal érik.

A Champion őszibarackfa gyümölcsei nagyok, szabályos gömb alakúak, bibepontja kiemelkedik.

Héja durván molyhos, világoszöld vagy éretten sárgásfehér alapszínű, amelyet kis felületen bemosott, kárminpiros fedőszín borít. Húsa fehér, lédús, magvaváló, kiváló ízű.

Fája nagyon erős növekedésű felfelé álló koronát nevel. Levélmirigyei kerülékesek. Virágai harang alakúak, korán nyílnak.

Későn termőre forduló, de az országban mindenütt biztonságosan termeszthető, rendszeresen és bőven termő fajta.

Nagyon finom ízű gyümölcse friss fogyasztásra és gyümölcslé gyártásra is kiválóan alkalmas.

Manon őszibarack

P. Maynau Franciaországban keresztezéssel keletkezett. 1990 óta terjed a termesztésben.

Gyümölcs érés 20 nappal előzi a Redhavent.

Gyümölcse középnagy, gömb alakú, szimmetrikus.

Rózsaszínes fehér felületén 90%-ban élénkpiros fedőszín borítja, gyengén molyhos, húsa fehér, a meg körül pirosas,közepes szilárdságú,savszegény, édes ízű, magvaváló.

Magja kicsi. Az áruvá készítést és a szállítást jól tűri.

Fája erős növekedésű,kissé feltörő korornát nevel.

Virágai középidőben nyílnak.

Termőképessége jó, rendszeresen terem. A sarka vírus fertőzés nagymértékben rontja színeződését.

Meystar őszibarack

(Syn.:Mireille)
Meynoud francia faiskolás állította elő szabadmegpozású magoncként. 1989 óta terjed a termesztésben.

A Meystar őszibarack augusztus közepén a Champion előtt 3-5 nappal érik.

Gyümölcse nagy (140 g), gömb alakú, szimmetrikus. Rózsaszínes fehér alapon 60-70%-ban sötétpiros fedőszín borítja. Felülete enyhén molyhos.

Húsa jó konzisztenciájú, az áruvá készítés tűri. Íze jó, kissé savszegény. Magja a hústól elvállik, kicsi-közepes méretű.

Fája erős, felfelé törkvő növekedésű. Virágai harang alakúak, későn nyílnak.
Termőképessége jó.

Michelini őszibarack

Michelini őszibarack

A Michelini őszibarack ismeretlen eredetű magonc. A. Michelini emelte ki Borghetto Santo Stefanóban (Olaszország) 1930-ban.

Gyümölcs érés 41 nappal a Redhaven után kezdődik, késői őszibarack fajta.

Gyümölcse középnagy vagy nagy, 150 g átlagtömegű. Alakja gömbölyű, részaránytalan, csúcsa kissé bemélyedt.

Héja gyengén, közepesen molyhos, fehér alapszínű, csíkozott piros fedőszín a gyümölcs 70-80%-át borítja.

Húsa fehér, a mag körül piros, közepes szilárdságú, magvaváló, jó ízű. A manipulálást közepesen tűri. Magja közepes nagyságú, gömbölyű.

Fája középerős-erős növekedésű, koronája szétterülő. Hidegigénye közepes-alacsony. Levélmirigyei vese alakúak.

Vigágai rózsa alakúak, középkorán nyílnak.
Kissé érzékeny a téli lehűlésekre, termőképessége közepes. Kései érése miatt értékes fajta.

Nektár H. őszibarack

Horn E. a kamaraerdei törzsgyümölcsösben emelt

5 nappal a Redhaven őszibarack után érik

Gyümölcse nagy, kissé lapított gömb alakú. Héja erősen molyhos, sárgásfehér alapszínen a felület nagy részére kiterjedő sötét rózsaszín fedőszín alakul ki.

Húsa fehér, magvaváló, kiváló, harmonikus ízű. Jól szállítható.

Fája erős növekedésű. Levélmirigyei vese alakúak. Virágai harang alakúak.

Termőképessége igen jónak bizonyult. Jó fagytűrő- és alkalmazkodóképességgel rendelkezik.

Nagy termőképessége és tetszetős, méretes gyümölcse értékes fajtává teszi.

Piroska őszibarack

Piros Nyujtó F. és munkatársai Cegléden szelektálták ki. 1973 óta szaporításra engedélyezett.
Gyümölcs érés 10 nappal a Redhaven előtt kezdődik.

Gyümölcse közepes vagy kicsi, kissé lapított. Felülete sárgásfahér, amelyet 50-60%-ban bemosott vagy csíkozott sötét rózsaszín fedőszín borít.

Húsa fehér, a héj alatt pirosas, közepes szilárdságú, éretten magvaváló, lédús, édes fűszeres ízű. Magja kicsi.

Fája középerős növekedésű. Levélmirigyei vese alakúak. Virága rózsa alakú.
Jó télálló és alkalmazkodóképességgel rendelkezik, rendszeresen és bőven terem.

Kiváló fogyasztási minőségű, hazai ökológiai adottságokra alkalmas, kiváló termőképességű fajtaként jelentős helye van az üzemi termesztésben. Fel ↑

Nektarin, kopasz barack fajták

Andosa őszibarack

Andosa őszibarack

Andosa (Syn.:Stark Redgold)
Kopasz őszibarackfa nektarin barack - Andosa őszibarack. F.W. Anderson állította elő a kaliforniai Le Grandban (USA) a Sun Grand egy magoncának szabad megporzásával.

1962-től terjedt el a kereskedelmi forgalomban.
Gyümölcs érés 20 nappal a Redhaven után következik.

Gyümölcse nagy, gömb alakú, csúcsa bemélyedt vagy elgömbölyödött. Héja sárga alapszínű, a felülete 80%-án sötétpiros, csíkozott vagy márványozott fedőszín borítja.

Sárga húsú, a mag körül és néha a héj alatt vörösen erezett, jó konzisztenciájú, magvaváló, jó ízű. Az áruvá készítést, a szállítást és a tárolást jól tűri. Magja közepes méretű, megnyúlt.

Fája középerős növekedésű. Hidegigénye közepes vagy alacsony. Levélmirigyei vese alakúak. Virágai rózsa alakúak, középidőben nyílnak.

Termőképessége az érés idejében a legjobb, bőtermő, kiváló áruértékű fajta. A téli hideget tűri, a lisztharmatra kevésbé fogékony.

Caldesi 2000 nektarin őszibarack

Caldesi 2000 nektarin őszibarack - V. Ossani Faenza-ban (Olaszország ) az Androsa és a Snow Queen keresztezéséval állította elő. 1987 óta terjed a termesztésben.
Gyümölcs érés 8 nappal előzi a Redhaven -t.

Gyümölcse középnagy, megnyúlt, asszimetrikus. Felülete zöldesfehér alapon 90%-ban fényes pirossal fedett.

Húsa kemény, lédús, fehér, de gyakori a piros elszíneződés. Íze jó, a fehérhúsú őszibarackokéhoz hasonló, félig magvaváló, magja középnagy. Jól tűri az áruvá készítést, a szállítást és a tárolást.

Fáját erős feltörő növekedés jellemzi. Levélmirigyei vese alakúak. Virágai harang alakúak, középkorán nyílnak.

Termőképessége nagy, terméshozása csak az optimális termőhelyeken biztonságos. A lehűlésekkel szemben közepesen ellenálló. A tafriás levélfodrosodásra érzékeny. A sarka vírus tünetei nagymértékben rontják a gyümölcsök értékét.

Fairlane nektarin őszibarack

Fairlane nektarin őszibarack - J. H. Weinberger a (Le Grand x Sun Grand) x Fantasia keresztezésével nemesítették Fresno-ban (California USA). 1973-tól terjed a termesztésben. Az egyik legelterjedtebb kései nektarin fajta.

Gyümölcs érés 50-55 nappal követi a 'Redhaven'-t.

Gyümölcse közepes méretű, megnyúlt. Felülete sárgás, amelyet 20-40 %-ban nem túl élénk piros fedőszín borít. Sárga húsú, a mag körül piros, kemény, maghozkötött, jó ízű. Magja nagy méretű. Jól tűri az áruvá készítést és a szállítást.

Fája erős növekedésű. Hidegigénye kicsi (650óra). Levélmirigyei vese alakúak. Virágai rózsa alakúak, középidőben nyílnak.

Jó a termőképessége, de a fagyérzékenysége miatt terméshozása nem biztonságos. Kemény teleinken nem csak a virágrügyek károsodnak, de a hajtásrügyek és a fás részek is elfagyhatnak. A moníliára és a tafrinára fogékony.

Fantasia nektarin őszibarack

Fantasia nektarin őszibarack

Fantasia nektarin őszibarack gyümölcs

Fantasia nektarin őszibarack - J.H. Weinberger a Gold King és a Red King egyik magoncának keresztezésével keletkezett Fresno-ban (Kalifornia, USA). 1969-ben vezették be a kereskedelmi forgalomba.

Gyümölcs érés a Red Haven-t 25 nappal követi.

A Fantasia őszibarack gyümölcse átlagosan 130 g tömegű, kerek, néha kissé megnyúlt. Héja sárga, amelyet 80%-ban élénkpiros, bemosott vagy márványozott fedőszín takar.

Húsa narancssárga, a mag körül pirosan erezett, szilárd állományú, magvaváló, kiváló ízű. Az áruvá készítést és a szállítást jól viseli. Magja nagy, megnyúlt.

Fája erős növekedésű. Hidegigénye rövid-közepes. Levélmirigyei vese alakúak. Virágai rózsa alakúak, korán nyílnak.

Jó termőképességű, de a téli lehűlésekre érzékeny. Érés előtti hullásra hajlamos. A lisztharmatra közepesen fogékony.

Flavortop nektarin őszibarack

Flavortop nektarin őszibarack - J.H. Weinberger Fresno-ban (Kalifornia, USA) a Fairtime szabad megporzású magoncaként nemesítették. 1969-től kezdve terjed.

Gyümölcs érés a Redhaven után 16 nappal kezdődik.

Gyümölcseinek átlagtömege 140 g, alakjuk gömbölyű, csúcsa besüllyedt. Sárgás alapszínén 80-90%-os arányban fénylő kárminpiros, bemosott fedőszín alakul ki.

Sárga húsú, a mag körül kissé pirosas, kemény, magvaváló, kiváló ízű. Az áruvá készítést és a szállítást jól tűri. Magja közepes vagy nagyméretű, gömbölyű.

Fája középerős növekedésű. Hidegigénye alacsony. Levélmirigyei vese alakúak. Virágai rózsa alakúak, korán nyílnak.

Bőtermő, kiváló áruértékkel rendelkező fajta, de termeszthetőségét hazánkban a téli lehűlésekkel szembeni érzékenysége korlátozza. A lisztharmatra közepesen fogékony.

Harko nektarin, kopasz őszibarack

Harko nektarin őszibarack - R.E.C. Layne állította elő a kanadai Harrowban a 'Lexington' és az N.J.N. 32 keresztezéséből. 1974-ben vezették be a termesztésbe.

Gyümölcs érés 1-2 nappal követi a Redhaven -t.

Gyümölcse középnagy, átlagos tömege 110 g, szabályos gömb vagy kissé oldalról lapított.

Sárga alapszíne igen korán színesedik. 60-80%ban élénkpirossal bemosott, márványozott. Közepesen szilárd, éretten magvaváló, kellemes, harmonikus ízű. Magja közepesnél kisebb.

Fája középerős. Virágai rózsa alakúak.
Nagy termőképessége, viszonylagos téli hidegtűrése és kiváló fogyasztási minősége miatt termesztése indokolt.

Independence nektarin őszibarack

J.H.Weinberger a Red King szabadmegporzású magoncaként állította elő Fresno-ban (Kalifornia, USA).1965 óta terjed a termesztésben.

Gyümölcs érés 4 nappal követi a 'Redhaven'-t.

Közepes méretű, átlagosan 100 g tömegű, tojásdad alakú gyümölcsöt terem, bemélyedt varrattal. Csúcsa kissé kiáll.

Felületén a sárgás alapszín 90%-ban fénylő, élénk sötétpiros, bemosott fedőszínnel borított. Sárga húsú, a mag körül vörösre színeződik, kemény, magvaváló, közepes ízű, illatos. Jól szállítható és tárolható. Magja közepes méretű, megnyúlt.

Fája középerős növekedésű, kissé szétterülő. Hidegigénye közepes. Levélmirigyei vese alakúak. Virágai rózsa alakúak, középkorán nyílnak.

Az egész világon elterjedt, érési idejében a legjobb tulajdonságokkal rendelkező őszibarack fajta. A téli lehűlésekre érzékeny.

Bőtermő, ritkítást igényel. Gyümölcse érésig hull. Lisztharmatra fogékony.

Andosa őszibarack    Fantasia őszibarack