Fayette őszibarack

Származás és elterjedés. J. H. Weinberger Fresno-ban (California, USA) a 'Fay Elberta' és az FV 89-14 hibrid: (Fireglow x Hiley) x 'Fireglow' keresztezésével állította elő.

A termesztésben 1966 óta terjed. Több őszibarack termesztő országban (elsősorban Olaszországban) ma is jelentős fajta. Idény és típus. Érése 32 nappal a Redhaven-t követi.

Gyümölcs és áruérték.
Gyümölcse közepes, vagy nagy, gömb alakú, kissé aszimmetrikus. Héja sárga alapon 50-70%-ban világospiros fedőszínnel borított, közepesen molyhos.

A Fayette őszibarack húsa intenzív sárga, a mag körül piros, kemény állományú, magvaváló, aromás, jóízű. Magja közepes méretű, gömbölyű.

Az áruvá készítés műveleteit és a szállítást jól tűri, hosszú ideig tárolható.

Hajtásrendszer
Fája középerős növekedésű. Hidegigénye közepes (850 óra). Levélmirigyei vese alakúak. Virágai rózsa alakúak, középkorán nyílnak.
Termőképesség. Termőképessége nagy. Magas terméskötődés jellemzi.
A Lisztharmatra közepesen fogékony.

Külföldön elterjedt, hazánkban is figyelemre méltó fajta.
Őszibarack fajták ismertetés

    juharfélék     császárkörte     hínár     kender     kaptár


Kapcsolódó oldalak