Szisztemikus szerek

Frissítve: 2021-07-14       Szitakötők

Az olyan szereket, melyek hatóanyagai a növénybe levélen vagy gyökéren át felszívódnak Szisztemikus szerek-nek nevezik. A Szisztemikus szerek közül a szerves foszfortartalmúakat szívó rovarkártevők ellen használják. Az első ilyen hatóanyag az oktametil-pirofoszforsav.amid (OMPA vagy Schradan). Később Systox néven 0,0-dietil-etil-merkaptoetil-tiofoszfát hatóanyagú, majda két etilgyök helyett metilgyököket alkalmazó Metasystox került forgalomba. Mindkettő gyártásánál két izomer keletkezik (thiono és thiol).

A thiol vegyületet i-vel jelölik, a Metasystox i 90 % thiol isomer hatóanyagot tartalmaz. A Systox erősen, a Metasystox valamivel kevésbé mérgező. Előbbit 0,005, utóbbit 0,1 %-os töménységben kell használni.

A kipermetezett hatóanyag a beszáradás során felszívódik és a növényben a tápanyaggal együtt mozog (transzlokálódik) a nedvszállító rendszerben. Ilyen módon a növényi nedvet szívó rovarok a mérgezett tápláléktól elpusztulnak.

A hatóanyag a növekvő növényben felhígul és lassanként hatástalan vegyületekre bomlik. Általában 2-4 hétig tartó hatással lehet számolni. Újabban több más felszívódó szerves foszfortartalmú szer közül karbamát típusú foszfor és kénmentes hatóanyagú (isolan, pirolan) szerek is forgalomba kerülnek. E szerek mindegyike erősen mérgező, a használatra előírt óvatossági rendszabályokat szigorúan kell tartani. A hormonos és a gyökérherbicidek is szisztemikus szerek.

Szisztemikus szerek