Vajsav baktériumok

Frissítve: 2019-09-10       Varasodás     Válogatás     Váltivarúság     Változatosság     Változékonyság     Városliget     Vetés     Villámcsapás

Vajsav baktériumok. Ezzel a névvel számos spóraképző, anaerob baktériumfajt jelölnek (Clostridium butyricum, C. acetobutylicum, C. pasteurianum, C. beijerinckii stb.), amelyek cukorból, gyakran keményítőből is vajsavat, butilalkoholt képeznek, miközben ecetsav, széndioxid és hidrogéngáz keletkezik.

Hőmérsékleti optimumuk 30-40 C° között van. Spóráik igen ellenállóak a hővel szemben. Savanyú pH-ra érzékenyek. 3-4% NaCl hatásosan gátolja növekedésüket.

Előfordulnak a talajban, trágyában, emlősök bélflórájában stb. Károsak a sörgyártásban, konzerviparban, sajtgyártásban.

Aerobacter baktériumok bakteriológia
Baktériumok bakteriológia
Baktériumos növénybetegségek bakteriológia
Coli baktérium bakteriológia

Vajsav baktériumok