Vajsav baktériumok

Frissítve: 2018-11-10

Vajsav baktériumok. Ezzel a névvel számos spóraképző, anaerob baktériumfajt jelölnek (Clostridium butyricum, C. acetobutylicum, C. pasteurianum, C. beijerinckii stb.), amelyek cukorból, gyakran keményítőből is vajsavat, butilalkoholt képeznek, miközben ecetsav, széndioxid és hidrogéngáz keletkezik.

Hőmérsékleti optimumuk 30-40 C° között van. Spóráik igen ellenállóak a hővel szemben. Savanyú pH-ra érzékenyek. 3-4% NaCl hatásosan gátolja növekedésüket.

Előfordulnak a talajban, trágyában, emlősök bélflórájában stb. Károsak a sörgyártásban, konzerviparban, sajtgyártásban.

Aerobacter baktériumok bakteriológia
Baktériumok bakteriológia
Baktériumos növénybetegségek bakteriológia
Coli baktérium bakteriológia
Metán-baktériumok bakteriológia
Nitrogénkötő baktériumok bakteriológia
Vajsav baktériumok bakteriológia

Vajsav baktériumok



Kapcsolódó oldalak