Virágok a kertben

Frissítve: 2019-09-10       Virágkötészet     Virágos élősködők     Virágosodás     Virágzat     Vírus nómenklatúra     Vírus nukleinsav     Vírusok

Virágok a kertben a kompozíció szempontjából döntően fontosak, mert a virágok élénk színüknél fogva a kerti látványnak erősen érvényesülő elemei. Éppen ezért alkalmasak a mindenféle művészi kompozícióban alapvető fontosságú hangsúly vagy súlypont képzésére.

Hatáskeltőbbek, ha egy-egy fontos helyre összevonjuk a virágokat, mint ha ugyanazt a virágmennyiséget egyenletesen osztjuk el a kert egész területén.

Az élénkvörös, sárga színűek hatásosabbak, mint a kékek és a lilák. A virágok helyes elosztásuk révén a kertben minden évszakban élénk színfoltot adhatnak.
Az egységes ültetés erősebb színhatást kelt, mint a tarka ágy, ahol az ellentétes színek - főként távolabbról nézve - egymás hatását rontják. Az egységes kiültetésű virágágy architektonikus, reprezentatív kertbe, a sokszínű pedig üdülőkertbe, házikertbe való.
Az egyidejűleg virágzókat a színösszhang figyelembevételével társítják egymás mellé. Lehetséges változatok: 1. általános tarkaság, 2. alapszínek szerinti csoportosítás; fehér, vörös, kék, sárga, Ibolya, narancs, kék sorrendben, 3. apránkénti átmenetek a színekből, 4. egyazon alapszínnek sok árnyalatával szinte folyamatos átmenete, 5. Ostwald-féle kettős, hármas, négyes harmóniák, 6. Ostwald-féle színkör sorrendjében szivárványszerű színhatás szinte észrevehetetlen átmenetekkel.
virág
Évelő virágokVirágos cserjék

Barka virágzat
Ernyővirágzat fák, lágyszárú növények
Féltelt virág virág
Japán virágkötészet
Keresztesvirágúak
Másodvirágzás
Összetett virágzat
Pillangósvirágúak
Szőlő virág

Virágok a kertben