Virágok a kertben

Frissítve: 2023-09-17       Virágkötészet     Virágos élősködők     Virágosodás     Virágzat     Vírus nómenklatúra

Virágok a kertben a kompozíció szempontjából döntően fontosak, mert a virágok élénk színüknél fogva a kerti látványnak erősen érvényesülő elemei. Éppen ezért alkalmasak a mindenféle művészi kompozícióban alapvető fontosságú hangsúly vagy súlypont képzésére.

Hatáskeltőbbek, ha egy-egy fontos helyre összevonjuk a virágokat, mint ha ugyanazt a virágmennyiséget egyenletesen osztjuk el a kert egész területén.

Az élénkvörös, sárga színűek hatásosabbak, mint a kékek és a lilák. A virágok helyes elosztásuk révén a kertben minden évszakban élénk színfoltot adhatnak.
Az egységes ültetés erősebb színhatást kelt, mint a tarka ágy, ahol az ellentétes színek - főként távolabbról nézve - egymás hatását rontják.

egységes kiültetésű virágágy architektonikus, reprezentatív kertbe, a sokszínű pedig üdülőkertbe, házikertbe való.
Az egyidejűleg virágzókat a színösszhang figyelembevételével társítják egymás mellé. Lehetséges változatok: 1. általános tarkaság, 2. alapszínek szerinti csoportosítás; fehér, vörös, kék, sárga, Ibolya, narancs, kék sorrendben, 3. apránkénti átmenetek a színekből, 4. egyazon alapszínnek sok árnyalatával szinte folyamatos átmenete, 5. Ostwald-féle kettős, hármas, négyes harmóniák, 6. Ostwald-féle színkör sorrendjében szivárványszerű színhatás szinte észrevehetetlen átmenetekkel.
virág
Évelő virágokVirágos cserjék

Pillangósvirágúak
Szőlő virág

Virágok a kertben