Virágosodás, borvirág, pimpósodás

Frissítve: 2018-11-21   Virágzat

Virágosodás - borvirág, pimpósodás. A darabban tartott bor felületén a borvirágélesztők összefüggő fehér hártyát, népies néven pimpót képeznek.

A hártya kezdetben vékony, sima, később vastag és erősen ráncos. Ez a hártya a Candida, Pichia és Hansenula nemhez tartozó élesztőgombák összefüggő sejtjeiből áll.

A borvirágélésztők a cukrot nem erjesztik, ellenben a borélesztők által termelt alkoholt széndioxiddá és vízzé oxidálják.

Az alkoholon kívül megtámadják még az almasavat és a tejsavat is. A savbontási folyamatok alkalmával ecetsav mellett vajsav és nyomokban hangyasav is képződik.
A virágos bor íze üres, vékony és gyakran ecetes.

A borvirágélesztők ellen úgy védekezünk, hogy a Virágosodás-ra hajlamos bort az erjedés befejezése után azonnal feltöltjük és az egész pincekezelés alatt mindig feltöltve tartjuk.

A borvirágélesztők a kénessavval szemben nagyon ellenállók, ezért csak nagyobb mennyiségű kénessavval lehetne ellenük védekezni, ami már az egészségre káros.

A megvirágosodott bort vagy feltöltéssel, vagy átfejtéssel szabadítjuk meg a borvirágélesztőktől.

A nagyon erősen virágos bort - mivel a virágélesztő hártyákból egyes telepek leszakadnak, a borban úsznak, s azt zavarossá teszik - csak zártan, kénezett hordókba átszűrve lehet a borvirágélesztőktől megszabadítani. 12-13 tf-% alkohol már meglehetősen véd a Virágosodás ellen.

    florina alma     katlan alakú korona