Katlan alakú korona

Katlan alakú korona az a gyümölcsfa-korona, melynek sudarát eltávolították, s a korona belül üres. Nem valósítja meg a legnagyobb koronafelületet és a teherbírás követelményeit, viszont levegőssége, megvilágítottsága tökéletes.

Olyan gyümölcsnemeknél használatos, amelyek hajtásainak teljes beéréséhez sok napfény szükséges. Főként az őszibarackot neveljük katlan alakúnak.

Az őszibarack katlan alakú koronának nevelését 3-4 egyenletesen elosztott vesszővel kezdjük úgy, hogy ültetés után tavasszal 2 rügyre, ha a vesszők erősek, 3-4 rügyre metsszük.

A vesszőket kétfelé ágaztatjuk. A fejlődő hajtásokat nyáron egyensúlyban tartjuk. Második év tavaszán az 5-6 oldalvesszőt erősségük szerint felére, kétharmadára metsszük. A visszametszésre a vesszők újból elágaznak.

Nyári metszés alkalmával csak azokat a haj. tásokat hagyjuk meg, amelyek a korona vázához szükségesek. A befelé növő, sűrű állású hajtások, vesszők a katlan alakú korona mindenkori biztosítása érdekében eltávolítandók. Gondos alakító metszéssel a 3., 4. évre 8-12 koronaelágazású katlan alakú koronaát nevelhetünk.

    liliomfa     atkák