Levéldísznövények, Levelükkel díszítő szobanövények

 • 2022-01-12
Levéldísznövények, Levelükkel díszítő szobanövények

Aszparágusz, Asparagusz

A csüngő hajtású Asparagus sprengeri igénytelenebb, a napot, hideget, szárazságot jobban tűri, mint az Asparagus plumosus, amelynek szárai felfelé törnek.

Arália, Fatsia japonica

Fatsia japonika - Szoba arália, japán arália Északi fekvésű, hűvös szobák egyik rendkívül hálás növénye. A kínaiak az erő gyökerének nevezték. Azt tartották róla, hogy az ember életét a végtelenségig meghosszabbíthatja.

Buzogányvirág, Dieffenbachia

Brazília őserdeiből a XIX. század elején egy növénygyűjtő expedicióval sok érdekes társával együtt került Bécsbe a buzogányvirág, ez a mutatós növény, egész Európa növénykedvelőinek örömére.

Banán, Musa basjoo, Banánfa

Télálló banánfa teleltetése Musa basjoo, Hasas banán, Abesszin banán Ensete ventricosum, Óriás dzsungelbanán Musa itinerans.
 • Bunkóliliom, Cordyline

  A Cordyline - bunkóliliom - a világ különböző tájairól származik, ezért akad közöttük meleg, mérsékelt és hidegházi faj. Egyben megegyeznek, mindegyik kimondottan levéldísznövény, virágzatuk jelentéktelen.
 • Citrom, Citrus

  A Kelet-Indiából származó citrom / Citrus limoni/ már időszámításunk előtt a IV. évszázadban meghonosították Görögországban, majd a Földközi-tenger partvidékén és másutt is. Hazánkban - mint a kísérletek bizonyították - szélsőséges éghajlatunk alatt igen drága lenne a citrom szabadföldi üzemi termelése.
 • Csavarpálma, Pandanus

  A legmutatósabb növények egyike a csavarpálma, a Pandanus. Az Indiai-óceán szigetein sűrű, áthatolhatatlan bozótot képeznek. Rengeteg léggyökeret fejlesztenek ezek a pálmára emlékeztető növények.
 • Csodacserje, Kroton, Codiaenum

  Kroton igényei - Egyenletes 18-20 C fok meleg, sok fény és párás levegő biztosítása esetén lakásunkban ezzel a kedves tarka lombú növénnyel gazdagíthatjuk gyűjteményünket.
 • Csokrosinda, Zöldike, Chlorophytum

  A zöldike, csokrosinda könnyen nevelhető a szobában, ezért sokak által kedvenc szobanövény. A klorofitum -ot zöldikének, egyes helyeken csokrocskának is nevezik ezt a mutatós, szép ámpolnanövényt.
 • Fikusz, Gumifa, Ficus

  Közkedvelt szobai dísznövény a fikusz vagy gumifa, Hátsó-Indiából származik, ahol leginkább haszonfaként termelik, ragadós tejnedvét csapolják és gumit gyártanak belőle. Fikusz Gumifa gondozása szaporítása. Szobafikusz Ficus elastica téli gondozás öntözés szellőztetés
 • Könnyezőpálma, Monstera, Filodendron

  A gyógyszertári kirakatokból jól ismert filodendron, könnyezőpálma tudományos neve Monstera deliciosa. Sokan nem kedvelik, mert leveleit mindig a világosság felé fordítja, gondozójának hálátlanul hátat fordít. Ez a tapintatlanság rendkívüli fényigényének tudható be.
 • Kukoricalevél, Aspidistra

  Kukoricalevél néven ismerik a liliomfélék családjába tartozó, Japánból származó igénytelen szobanövény, az Aspidistra elatiort. A legmostohább körülmények között is díszlik és hozza szép, sötétzöld, hosszú lándzsa alakú, bőrszerű leveleit.
 • Kúszóka, Délszőlő, Cissus

  Az ausztráliai származású Cissus antarctica, Ausztrál délszőlő az utóbbi években igénytelensége és szépsége következtében mind gyakrabban található lakásokban.
 • Rákvirág, Aglaonema

  Lakásban is sikeresen szaporítható. Megnyúlt növényünket tavasszal 2-3 szemre vágjuk vissza. A levágott szárrészből dugványt készíthetünk. A fejdugvány már 3-4 hét múlva, a törzsdarabok csak 6 hét után gyökeresednek meg.
 • Sárkányfa, Dracaena draco

  A Dracaenák sárkányfa néven ismeretesek. Rengeteg fajuk él a trópusokon. Levelük alakja igen változatos; az egész keskeny, alig 1-2 cm-es szalag alaktól a széles levéllemezig minden formát megtalálunk.
 • Szanszeviéria, Anyósnyelv, Sansevieria

  Egzotikus alakja, ezüstösen csíkozott levelei és rendkívül jó alkalmazkodóképessége miatt a növénykedvelők a legkedvesebb szobanövények közé sorolják. Európába csak a XVIII. század végén került a trópikus Afrikából és a kelet-ázsiai szigetekről.
 • Szőlőborostyán, Borostyánarália, Fatshedera

  A Borostyánarália árnyékos, hűvös helyiségek növénye. A bokor alakú, mély karéjos, nagy levelű Fatsia /Aralia/ és a mindenki által ismert árnyéki kúszónövény, a Hedera /borostyán/ voltak a szülőnövények.
 • Törpebors, Peperomia

  A Törpebors - Peperomia vagy márványlevél a borsfélék családjába tartozó örökzöld levelű, nálunk szobanövényként ismert évelő. A XVIII. század második felében spanyol botanikusok hozták Dél-Amerikából Európába ezt a tarka levelű népes növényféleséget.