sarkanyf

Sárkányfa Dracaena

  • Frissítve: 2020-06-13  
Sárkányfa

Dracaena draco - Sárkányfa

A Dracaenák sárkányfa néven ismeretesek. Rengeteg fajuk él a trópusokon. Levelük alakja igen változatos; az egész keskeny, alig 1-2 cm-es szalag alaktól a széles levéllemezig minden formát megtalálunk.

Közös jellemvonásuk, hogy a levelek körkörösen helyezkednek el a törzsön. A legedzettebb a Kanári-szigetekről származó Dracaena draco. Hazájában 15-20 m-re is megnő. Ha törzsét megsértjük, piros nedv - a bennszülöttek szerint sárkányvér - szivárog belőle, innen kapta nevét is.

Hosszú ideig ezért szent fának tartották. Ma már felfedezték a növényből szivárgó szagtalan és ízetlen gyanta értékét, és festéket gyártanak belőle fogporok színesítésére. Jelentős kiviteli cikkük.
Levelei szürkések, hegyes végűek, kissé visszahajlók.

A téli hőmérsékleti ingadozást is jól elviseli, 8-10 C fokon teleltethető.
Afrikából származik a szélesebb levelű Dracaena fragrans (syn.Aletris fragrans), a hazájában 6-8 m-es fává fejlődik. Körkörösen növő 40-80 cm hosszú levelei néha a 8-10 cm szélességet is elérik.

Tarka levelű változata a var.lindeniana, leveleinek szélét széles fehér csík szegélyezi, de még a közepén is fut néhány keskenyebb fehér szalag.

A var. massongeana leveleinek közepe sárgás, a rothiana változat pedig rövidebb és merevebb levelű.

Az utóbbi években mindjobban elterjed a Sárkányfa Dracaena deremensis fehér csíkos levelű változata, a warneckei. Körkörösen növő, fényes, zöld szalag alakú levelei hegyben végződnek. Középen hosszában fehérek a var.bausei rövidebb és szélesebb levelei.

Érdekes a kongói származású Dracaena goldseffiana - mintha nem is a nemzetséghez tartozna -, vékony szárán párosával álanak az ovális fehér foltos levelek. Támaszték mellett vagy csüngő növényként nevelhetjük.

A Dracaena surculosa var. picturata a trópusi Afrikából származik, nagyon hasonló az előzőhöz, de keskenyebb hosszabb zöld levelein a sárga foltok elmosódók.
Rendkívül jó szobanövények.

Kedvelik a világosságot, nyáron is hagyjuk a lakásban, bőven öntözzük, de a víz ne álljon meg alattuk.

Télen szobahőmérsékleten teleltethetők, csak arra ügyeljünk, hogy ahőmérséklet-ingadozás ne legyen nagy.
A fiatal növényeket évenként, az idősebbeket 2-3 év után ültessük át tápdús földbe.

Dracaena fajták

Dracaena arborea - afrikai sárkányfa
Dracaena draco - Kanári sárkányfa, sárkányvérfa
Dracaena fragrans - illatos , törzses sárkányfa
Dracaena rothiana - szobai sárkányfa
Dracaena sanderiana - fehérszélű sárkányfa