Kroton Csodacserje - Codiaenum szaporítás nevelés

Csodacserje Kroton levél

Codiaeum variegatum - Kroton levél

Kroton igényei - Egyenletes 18-20 C fok meleg, sok fény és párás levegő biztosítása esetén lakásunkban ezzel a kedves tarka lombú növénnyel gazdagíthatjuk gyűjteményünket.
A kutyatejfélék családjába tartozó kroton Codiaeum variegatum a Maláji-félszigetről került hozzánk.

Egyes változatok a tölgy, mások a fűz leveleire emlékeztetnek, de mindegyik rendkívül színes levelű: piros, bordó, zöld, fehér, sárga pettyek, foltok találhatók az egyes leveleken.

A fény és meleg hiánya esetén a levelek elszíntelenednek. Formás, szép kis bokorrá nevelhetjük. Jelentéktelen virága ritkán nyílik.

Hajtásdugványról könnyen szaporíthatjuk, a megvágott dugványt meleg vízbe dobjuk, hogy ezzel a tejnedv kifolyását - ami a hajtás meglankadását okozná - megakadályozzuk.

Kroton szaporítás nevelés

A kis kroton dugványokat üvegekben, vízben,meleg helyen gyökereztessük.
A gyökeres növényt óvatosan - mert fehér, pamutszerű gyökere könnyen törik - ültessük homokos gyepszín- vagy marhatrágyaföld keverékébe. Nem kedveli a nagy cserepet, ezt a kétévenkénti átültetésnél tartsuk szem előtt.

Nevelésénél fontos a rendszeres, bő öntözés és a helyiség páratartalma. Nagy páraigénye miatt nyáron is lakásban kell tartanunk, elhelyezésénél erre is gondoljunk. Korábban nyerünk bokros növényt, ha a hajtást 6-8 levél felett visszacsípjük.

A növény a visszavágásnál tejnedvet bocsát ki. Vigyázzunk, kezünkön, vagy arcunkon levő sebre ne kerüljön, mert mérgező.

    Csokrosinda, Zöldike, Chlorophytum     Fikusz, Gumifa, Ficus     Könnyezőpálma, Monstera, Filodendron     Kukoricalevél, Aspidistra     Kúszóka, Délszőlő, Cissus     Rákvirág, Aglaonema     Sárkányfa, Dracaena draco