Kroton Csodacserje - Codiaenum szaporítás nevelés

  • Frissítve: 2020-06-13  
Csodacserje Kroton levél

Codiaeum variegatum - Kroton levél

Kroton igényei - Egyenletes 18-20 C fok meleg, sok fény és párás levegő biztosítása esetén lakásunkban ezzel a kedves tarka lombú növénnyel gazdagíthatjuk gyűjteményünket.
A kutyatejfélék családjába tartozó kroton Codiaeum variegatum a Maláji-félszigetről került hozzánk.

Egyes változatok a tölgy, mások a fűz leveleire emlékeztetnek, de mindegyik rendkívül színes levelű: piros, bordó, zöld, fehér, sárga pettyek, foltok találhatók az egyes leveleken.

A fény és meleg hiánya esetén a levelek elszíntelenednek. Formás, szép kis bokorrá nevelhetjük. Jelentéktelen virága ritkán nyílik.

Hajtásdugványról könnyen szaporíthatjuk, a megvágott dugványt meleg vízbe dobjuk, hogy ezzel a tejnedv kifolyását - ami a hajtás meglankadását okozná - megakadályozzuk.

Kroton szaporítás nevelés

A kis kroton dugványokat üvegekben, vízben,meleg helyen gyökereztessük.
A gyökeres növényt óvatosan - mert fehér, pamutszerű gyökere könnyen törik - ültessük homokos gyepszín- vagy marhatrágyaföld keverékébe. Nem kedveli a nagy cserepet, ezt a kétévenkénti átültetésnél tartsuk szem előtt.

Nevelésénél fontos a rendszeres, bő öntözés és a helyiség páratartalma. Nagy páraigénye miatt nyáron is lakásban kell tartanunk, elhelyezésénél erre is gondoljunk. Korábban nyerünk bokros növényt, ha a hajtást 6-8 levél felett visszacsípjük.

A növény a visszavágásnál tejnedvet bocsát ki. Vigyázzunk, kezünkön, vagy arcunkon levő sebre ne kerüljön, mert mérgező.

    Csokrosinda, Zöldike, Chlorophytum    Kúszóka, Délszőlő, Cissus