Zöldike, Csokrosinda, Chlorophytum

  • Frissítve: 2020-06-13  
zöldike

Csokrosinda

A zöldike, csokrosinda könnyen nevelhető a szobában, ezért sokak által kedvenc szobanövény. A klorofitum -ot zöldikének, egyes helyeken csokrocskának is nevezik ezt a mutatós, szép ámpolnanövényt. Afrika déli részén odvas fákon, sziklarepedéseken él,ahol méteres indákon hozza a sarjak tömegét.

A keskeny levelű Chlorophytum comosum, a szélesebb levelű pedig Chlorophytum elatum. A levelek körkörösen helyezkednek el, világoszöldek, egyes változatoknál fehéren - sárgán csíkosak.

A zöldike apró fehér virágai hosszú virágszárakon nyílnak, elvirágzás után megjelennek az apró sarjak. Amint ezek megnagyobbodnak, fejlődnek a következők, így az egész cserepet körös-körül eltakarják. E tulajdonsága miatt alkalmas fali függő kosarak díszítésére, valamint virágállványokra mint ámpolnanövény.
Kedveli a világos, meleg helyiséget, de igénytelensége miatt tartható félárnyékos, hűvös szobákban is.

Zöldike, Csokrosinda szaporítása

Ha melegben tartjuk, sok, ha hűvös helyiségben, kevesebb vizet kíván. Könnyen és gyorsan szaporíthatjuk sarjakról és tőszétosztással.

A bármikor leszedhető sarjakat 1-2 napig vízben tartjuk, és csak azután ültetjük cserépbe, jó humuszos földbe. Első évben ritkán hoz sarjat, tehát ne keseregjünk, ha csak levelei fejlődnek.

Az idősebb növényeket tavasszal ültetjük át, ezzel egy időben szétoszthatjuk őket.
Aránylag nagy cserepet kíván, dús, megvastagodott gyökerei miatt.

    Fikusz, Gumifa, Ficus     Szanszeviéria, Anyósnyelv, Sansevieria