Cordyline - Bunkóliliom

  • Frissítve: 2022-01-28  
Bunkóliliom

Cordyline terminalis - Színeslevelű bunkóliliom levél

Cordyline - Bunkóliliom gondozása

A Cordyline - bunkóliliom - a világ különböző tájairól származik, ezért akad közöttük meleg, mérsékelt és hidegházi faj.

Egyben megegyeznek, mindegyik kimondottan levéldísznövény, virágzatuk jelentéktelen.

Leveleik körkörösen helyezkednek el a törzsön. A legszebb, de egyúttal a legkényesebb a Cordyline terminalis színeslevelű bunkóliliom. Szárölelő levélnyelein hosszan megnyúlt 10 cm széles színes levelei vörös, rózsaszínű s barnásan tarkázottak.

Franciaországban és Angliában sok keresztezését állították elő, ezek között nagyon mutatósak a vörös, sárgásfehér és rózsaszínű tarka levelűek.

Nem a leghálásabb szobanövény, csak akkor foglalkozzunk nevelésével, ha télen is egyenletes 20 C fok meleget, világosságot és párás levegőt biztosíthatunk számukra.
Öntözésére is ügyelnünk kell, mert a szárazság éppen úgy árt, mint a túlöntözés.

Nyáron sem szabad szabadba vinnünk. Edzett és igénytelen faj a Cordyline indivisa, sokan még régi nevén Draceana indivisának ismerik.

A két nemzetség könnyen megkülönböztethető, mert a Cordylinek rizómái fehérek, a Draceanák nem nevelnek gyökértörzset, gyökerük pedig sárga.

Keskenylevelű bunkóliliom Cordyline indivisa

A Cordyline indivisa keskenylevelű bunkóliliom hazájában, Új-Zélandban 12-15 m magas fává fejlődik. Lakásunkban természetesen nem nő meg ilyen nagyra. Keskeny /1-1,5 cm/ levelei a 60-100 cm hosszúságot is elérik, s ívesen visszahajlanak. Nyáron a kertet díszítheti, télen 10 C fok körüli hőmérséklettel is beéri.

Széleslevelű bunkóliliom Cordyline australis

Rendkívül hasonlít hozzá a Cordyline australis széleslevelű bunkóliliom . Származási helyét a neve is elárulja. Levelei szélesebbek, főere zöld.
Sok szép színes levelű változata ismert. Otthon eredménytelen szaporításuk.
Az átültetéssel egy időben a rizómákból leválaszthatjuk, de rendszerint ez sem hozza meg a várt eredményt. A felkopaszodott töveket viszont megifjíthatjuk.

Néhány Cordyline fajta:
Cordyline australis - széleslevelű bunkóliliom
Cordyline indivisa - keskenylevelű bunkóliliom
Cordyline stricta - aprótermetű bunkóliliom
Cordyline terminalis - színeslevelű bunkóliliom
Cordyline, Bunkóliliom

Kukoricalevél, Aspidistra