Tojásos ételek, Tojás receptek tojásból készült ételek

  • 2023-12-09  

A tojás rendkívül fontos élelmiszerünk. Magasak táplálkozásélettani értékei, könnyen emészthető, gyorsan elkészíthető, és viszonylag olcsó.

Tojásos ételek Rántotta Omlett Ham and eggs Kaszinótojás Töltött tojás Tojásételek Tojás receptek

Két egész tojás kb. 10 dkg húsnak felel meg. A tojás a tejhez hasonló fehérjeforrás. Általában 50 gramm súlyú.

Tojásos ételek

Legértékesebb része a sárgájának fehérjetartalma, olaj és zsírszerű anyagai. Védő tápanyag tartalma Ca, Na, Fe, értékes vitamintartalma E-vitamin nélkülözhetetlenné teszi az ember számára.

A tojás jól felhasználható a változatos étrendek összeállításában főleg a hidegkonyhában, de kitűnő anyag a túlzásba vitt egyoldalú húsfogyasztás leküzdésére is.

Igyekezzünk minél gyakrabban mint főételt elkészíteni egy-egy ételsoron belül, különösen akkor, ha könnyebben emészthető ebédet vagy vacsorát akarunk feltálalni. A tojás a reggeli kiegészítésére is kiválóan alkqalmas.

A tojásételek legnagyobb része rántotta, tojáspörkölt, kaszinótojás szinte percek alatt elkészíthatő, így további előnye a tüzelőanyag és időmegtakarítás.

Sajnos korántsem használjuk ki a tojásételeknek a széles választékát, a legtöbb háziasszony alig jut túl a kemény tojás, a rántotta és a tükörtojás elkészítésén, holott főzelékekkel, zöldségfélékkel, salátákkal, gombákkal, hallal, hússal, felvágottal belsőségekkel, valamint tejjel és tejtermékekkel együtt igen jóízű, tápláló ételek készíthetők belőlle.

A tojást mindig fedő nélkül főzzük, ellenkező esetben megreped. Hideg vízben tegyük fel főni. Ha lefedve főzzük, akkor a mikroorganizmusok gázképződést idéznek elő, és megrepedezik a tojás héja.

A kemény tojás főzési ideje 10 perc, hideg vízzel lehűtve tisztitjuk. A lágy tojás főzési ideje 3-4 perc.