Vastagabb, tisztított sárgarépából és nagyobb burgonyából nyersen apró kockákat vágunk, és petrezselymes zsíron, fedő alatt, 1-1 evőkanál víz hozzáadásával puhára pároljuk, vigyázva, hogy szét ne főjön. A konzerv zöldborsót is petrezselymes zsírba szedjük, átforrósítjuk, és a zöldségeket zsírban pirított zsemlemorzsával meghintve tálaljuk.
A hagymák barna héját lehántjuk, és a közepüket egyszer bevágjuk, de csak annyira, hogy a hagyma szét ne essen.
Ebbe a vágásba egy-egy szelet szalonnát csúsztatunk be, és fogpiszkálóval átszúrjuk, hogy ne nyíljon szét.
Az így megtűzdelt hagymákat kizsírozott tűzálló tálra rakjuk, aláöntjük a bort, és sütőben, alsó lángon, addig sütjük, míg a hagyma belül meg nem puhult.
Ekkor felső lángon ropogós barnára sütjük. Sült húsokhoz kitűnő körítés
A főtt, áttört burgonyát, a vajat, a tojássárgákat, sót és a reszelt szerecsendiót nagyon jól összegyúrjuk, és kb. dió nagyságú golyókat formálunk belőle.
Bepanírozzuk, és forró zsírban aranysárgára, ropogósra sütjük, azonnal tálaljuk.
Az olajban üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, rátesszük a kicsumázott, bordára vágott zöldpaprikát, és néhány percig pirítjuk.
Megsózzuk, borsozzuk, fölengedjük a fehér borral, majd fedő alatt puhára pároljuk
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, és karikára vágjuk.
Egy mély tűzálló tálat megvajazunk hideg vajjal, és beleöntjük a burgonyát.
A tejfölt elkeverjük egy csipet sóval, borssal, szerecsendióval, és a burgonyára öntjük.
Pirosra sütjük.
A gombából 2-3 dkg zsírral, finomra vágott hagyma .1 és petrezselyemmel, törött borssal pirított gombát készítünk.
A rizst forró zsírba helyezve felhevítjük.
Ekkor hozzákeverjük a párolt gombát, és felöntjük a forrásban levő vízzel, megsózzuk, és mint a párolt rizst, úgy készítjük el a továbbiakban
A burgonyákat kefével alaposan megmossuk.
Hoszszában kettévágjuk, és a vágással felfelé sütőlemezre rakjuk.
Meghintjük sóval, borssal, kakukkfűvel, törött babérlevéllel, rozmaringgal.
Egy kevés olajat csöpögtetünk rá, majd a sütőben ropogósra sütjük.
Sülés közben még egyszer megolajozzuk
A megtisztított, megmosott karottát rúd alakúra daraboljuk, és egy kevés, enyhén sózott vízben puhára főzzük. Leszűrjük. A felforrósított vajba rakjuk a karottát, megsózzuk, cukrozzuk, és meghintjük petrezselyemmel. Majd az egészet jól átforrósítjuk, azonnal tálaljuk.
Natúrszeletekhez, jércesülthöz adjuk.
A megtisztított kelbimbókat sós vízben amelybe egy késhegynyi szódabikarbónát teszünk, így marad szép friss a kel színe, csaknem puhára főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük.
Kislábasba téve ráöntjük az erős húslevest (pl. 1 leveskockából), és 5 dkg vajat adunk hozzá, majd enyhén sózva és borsozva puhára pároljuk.
Sültekhez vagy hideg felvágotthoz (sonka, párizsi, füstölt nyelv) is kitűnő körítés.
A burgonyákat meghámozzuk, hosszában kettévágjuk. Tűzálló tálat jól megvajazunk, erre rakjuk a burgonyákat vágott felükkel felfelé. Bevagdaljuk 3-4 mm mélyen (de szét ne essenek). A vágatokba kés fokával reszelt sajtot tömködünk, megsózzuk, meghintjük egy kevés szerecsendióval, majd apró vajdarabkákat teszünk rá. Sütőben 30-35 percig sütjük.
Nyárson sült meleg köret elkészítése:A kétujjnyis szeletre vagdalt kukoricakarikákat az ujjnyi vastag uborka-, padlizsán-, paradicsom- és paradicsompaprika-szeletekkel váltakozva arasznyi hurkapálcára fűzzük, egy kicsit megsózzuk, megborsozzuk, és parázs fölött megsütjük.
Ha elkészült, megkenjük ecetes olajjal.
Öt dkg darához 1 dkg zsír szükséges. A darát megpirítjuk a zsírban, apró kockákra vágott főtt burgonyát keverünk közé. Ha szükséges, vízzel meglocsoljuk, és a burgonyával együtt megpároljuk. Tetejét pirított hagymával megszórva, salátával tálaljuk.
Önálló fogásnak is megfelel.
A friss paradicsomokat jól megmosva kisebb cikkekre vágjuk. Vajban egy csipet finomra vágott hagymát félig megpirítunk, majd beletesszük a paradicsomot, megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk egy kanál vágott petrezselyemmel, és nagy lángon 2-3 percig pirítjuk. Közben rázogatjuk a serpenyőt, és óvatosait megkeverjük benne a paradicsomot, hogy egyenletesen piruljon meg, de ne törjön össze.
Aki szereti, füstölt szalonnával is készítheti vaj helyett. Ekkora szalonnát apró kockákra vágjuk, serpenyőben üvegesre pirítjuk, és ebben megpirítva készítjük el, a fenti leírás szerint, a paradicsomot.
A pirított paradicsom kitűnő tojásételekhez, sültekhez, frissensültekhez.