hu
Ugrás a tartalomra

Wiandt Kertészet tuja.hu

Menu

Almás céklasaláta

50 dkg főtt cékla,
10 dkg ecetes uborka,
2 alma (finomra vágva),
10 dkg reszelt torma,
2 dl tejföl,
só, ecet.
Almás céklasaláta készítése :
A céklát a szokásos módon ecetes lébe áztatjuk.
Hozzáadjuk a gyalult ecetes uborkát, a reszelt tormát és az apróra vágott almát.
Egy kicsit megsózzuk, hozzáadjuk a tejfölt és elkeverjük.

Balkáni saláta

30 dkg fejes káposzta,
2 alma,
1 sárgarépa,
1 csomag újhagyma,
1 kanál Vegeta, 1/2 citrom leve,
20 dkg nyers vagy savanyú uborka,
1 fejes saláta,
1 evőkanál ecet,
csipet só, cukor,
kapor.
Balkáni saláta készítése :
Az almát, a káposztát legyaluljuk, az újhagymát zöldjével együtt feldaraboljuk.
Gyalulunk hozzá néhány nyers vagy savanyú uborkát, megöntözzük citromlével, kevés ecettel, 1 dl vízzel, meghintjük sóval, borssal, apróra vágott kaporral, egy-két kanál olajjal, egy kanál Vegetával.
A fejes salátát ujjnyi szélesen feldaraboljuk, majd az egészet alaposan elkeverjük.

Bátaszéki felsál

1 kg felsál, 1 dl olaj, 1 kanál reszelt hagyma, só, törött bors, 1 , 6 dkg füstölt szalonna, 2 savanyú uborka, 2 vöröshagyma, 2 paradicsom, 2 zöldpaprika, só, 1 babérlevél, 5 szem borókabogyó, mustár, 1 kiskanál paprikakrém, majoránna, 1 dl bor.

Bolgár joghurtleves

1 nagy uborka,
2 dl joghurt,
1 dl húsleves,
só,
bors,
néhány szál kapor.
Bolgár joghurtleves készítése:
A nyers uborkát apró kockákra vágjuk és megsózzuk. Egy pohár joghurtot felhígítunk zsírtalanított húslevessel, az uborkát kinyomkodjuk, beletesszük, és egy kevés borsot, apróra vágott kaprot adunk még hozzá.

Bolgár uborkasaláta

5 uborka,
1 csomó újhagyma,
2 gerezd fokhagyma,
4 dl joghurt (vagy kefir),
só, törött bors,
1 kanál ecet.
Bolgár uborkasaláta készítése :
Az egészséges uborkákat kefével alaposan megmossuk, és 4-5 milliméter vékony karikákra vágjuk (nem hámozzuk !).
Az újhagymát is megtisztítjuk, majd zöldjével együtt feldaraboljuk.
Hozzáadunk 2 pohár joghurtot vagy kefirt, sót, törött borsot és egy kevés ecetet.
Összekeverjük, és állni hagyjuk. Hidegen tálaljuk.

Cigánypecsenye

30 dkg szűzpecsenye,
30 dkg marhabélszín,
15 dkg sonka,
10 dkg kolozsvári szalonna,
15 dkg kolbász (lángolt),
15 dkg savanyú uborka,
20 dkg vöröshagyma,
só, bors, liszt,
3 dl olaj.
Cigánypecsenye készítése :
A bélszínt és a szűzpecsenyét fölszeleteljük, kiverjük, sózzuk, borsozzuk, nagyon vékonyan mustározzuk (lehetőleg 1-2 nappal előbb), és egyforma érmécskéket vágunk belőle (kb. 4 cm-es).
Fölszeleteljük ugyanilyen darabokra a sonkát, szalonnát is, a kolbászt kb. 1/2 cm-es szeletekre vágjuk.
A hagymát is keresztben karikára vágjuk, ugyanígy a savanyú uborkát is. Kb. 15 cm-es hurkapálcikára, nem túl szorosan, váltakozva felfűzzük.
Enyhén megszórjuk liszttel, és forró olajban pirosra sütjük.

Főszakács saláta

1 fejes saláta,
4 paradicsom,
2 uborka,
8 kanál csíkokra vágott sült hús és sajt,
bors,
snidling,
8 kanál majonéz,
5-6 kanál citromlé,
8 kanál felvert tejszín.
Főszakács-saláta készítése :
A salátaleveleket tányérokra fektetjük, ráhelyezzük a karikára vágott paradicsomot, uborkát, a húst és a sajtot. Megborsozzuk, megszórjuk snidlinggel, és leöntjük az öntettel.

Francia töltött bélszín

1 kg bélszín,
30 dkg darált sertéshús
20 dkg máj,
15 dkg füstölt szalonna,
1 tojás,
1 tejben áztatott zsemle,
2 savanyú uborka,
só,
bors,
1,5 dl olaj,
zöldpetrezselyem,
kakukkfű,
mustár,
1 dl bor.
Francia töltött bélszín készítése :
A bélszínt letisztítjuk, majd hosszában bevágjuk kétszer úgy, hogy szépen kiterüljön. Egy kissé kiverjük, megsózzuk, meghintjük borssal, és megtöltjük.
A darált sertéshúst elkeverjük az apróra vágott füstölt szalonnával, egy tojással, egy tejben áztatott zsemlével, apró kockákra vágott savanyú uborkával, sóval, borssal és a bélszínre terítjük. A májat zsírban hirtelen megfuttatjuk, majd vékonyra fölszeletelve a tölteléken elosztjuk.
Ezután a két szélét ráhajtjuk, és hústűvel összetűzzük. Forró olajjal leöntjük, minden oldalát megpirítjuk, majd a borral és egy kevés vízzel megpároljuk. Ha a hús puha, a levébe keverjük a kakukkfüvet, a mustárt, és mártássűrűségűre beforraljuk. A fölszeletelt húsra öntjük.

Francia uborkasaláta

50 dkg uborka,
30 dkg paradicsom,
1 kis fej hagyma,
1 csomó petrezselyem,
ecet, olaj, só.
Francia uborkasaláta készítése :
Az uborkát meghámozzuk, legyaluljuk, besózzuk, és 1-2 órát állni hagyjuk, mjad kicsavarjuk, tálra tesszük, s hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot.
Meghintjük az apróra vágott hagymával, megöntözzük ecettel, olajjal, egy csipet cukorral édesítjük, jól összekeverjük, végül megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel.

Franciasaláta

40 dkg héjában főtt burgonya,
20 dkg sárgarépa és petrezselyemgyökér,
egy kevés zeller főzve (a húslevesből is felhasználhatjuk), 10 dkg gyenge főtt borsó,
2-3 savanyú uborka,
egy alma.
Franciasaláta készítése :
Ezeket az anyagokat mind egyforma, fél cm-es kockákra vágjuk, majonézmártással összevegyítjük, 1-2 órát hideg helyen állni hagyjuk.
Hideg húsokhoz, töltött tojásokhoz adjuk.

Gazpachó

1 paradicsom ivólé,
néhány szem összezúzott köménymag,
1 evőkanál reszelt hagyma,
1 gerezd összezúzott fokhagyma,
2 paradicsom,
1 uborka,
1 zöldpaprika,
só, bors, citromlé.
A gazpachó készítése:
A hozzávalókat apróra vágjuk, a paradicsomlébe keverjük, és hideg helyen néhány óráig állni hagyjuk.
Egy kevés olajat is adhatunk hozzá. Készíthetjük úgy is, hogy a darabos alkotórészeket turmixgépben péppé őröljük, hozzáadjuk a paradicsomléhez, 2-3 óráig hideg helyen állni hagyjuk, majd leszűrve, jégkockával tálaljuk.

Gombával töltött zsemle

4 zsemle,
2 fej vöröshagyma,
5 dkg vaj,
10 dkg sonka,
10 dkg csemegeuborka,
20 dkg gomba,
só,
bors,
majoránna,
reszelt gyömbér,
10 dkg reszelt sajt.
Gombával töltött zsemle készítése:
A finomra vágott hagymát vajban megpirítjuk. Hozzáadjuk a kockákra vágott gombát, sonkát, uborkát. Fűszerezzük, és betöltjük a félbevágott (és kicsit kivájt) zsemlékbe. Reszelt sajttal meghintjük, és a sütőben átsütjük.

Görög beefsteak

50 dkg marhahús,
1 tejbe áztatott zsemle,
1 kis fej hagyma,
1 ecetes uborka,
1 ,
1 mokkáskanál majoránna,
törött bors,
só,
liszt,
zsír.
Görög beefsteak készítése :
A húst megdaráljuk, és összegyúrjuk a szétmorzsolt zsemlével, az apróra vágott hagymával, a megvagdalt uborkával, a nyers tojással, a majoránnával, sóval, borssal. A masszából hússzeleteket formálunk, lisztben megmártogatjuk, és egy kevés zsírban, hirtelen kisütjük. Forró tálra szedjük, és a tetejére, tetszés szerint, pirított hagymát szórunk, vagy 1-1 tükörtojást sütünk.

Görögsaláta

2 zöldpaprika,
1 vöröshagyma,
1 uborka,
6 paradicsom,
10 dkg juhtúró reszelt sajttal keverve (5 dkg),
2 kanál borecet,
5 kanál olívaolaj,
15 olajbogyó,
só,
bors,
egy csipet cukor.
Görög saláta készítése :
A zöldféléket vékonyan, héjastul fölszeleteljük. Rámorzsoljuk a juhtúrós sajtot, hozzáadjuk az ecetet, olajat, egy kevés cukrot, sót, borsot, és alaposan elkeverjük.
Jól lehűtve tálaljuk.

Görög sertésragu

60 dkg sertéshús (lapocka),
1 dl olaj,
3 fej vöröshagyma,
2 db zöldpaprika,
3-4 paradicsom,
1 db savanyú uborka,
1 gerezd fokhagyma,
15 dkg gomba,
20 dkg zöldbab,
1 kávéskanál liszt,
1 csokor zöldpetrezselyem,
só, bors, pirospaprika,
citromlé.
Görög sertésragu készítése :
A hagymákat apróra vágjuk, s az olajon üvegesre pároljuk.
A húst ujjnyi széles csíkokra vágjuk és a hagymás zsíron átpirítjuk.
Teszünk rá két felszeletelt zöldpaprikát, 3-4 paradicsomot, 15 dkg tisztított, feldarabolt gombát, 20 dkg zöldbabot, sót, törött borsot, pirospaprikát, kevés vizet, és fedő alatt puhára pároljuk.
Ha már puha, besűrítjük egy kiskanál liszttel, kevés citromlével, majd a tálon meghintjük petrezselyemmel.

Hajdúsági sertésborda

1 kg karaj, sertésborda
20 dkg lángolt kolbász,
2 kemény tojás,
1 nyers tojás,
1-2 savanyú uborka,
1/2 dl olaj,
só, törött bors,
1 kanál pirospaprika,
2 evőkanál reszelt vöröshagyma,
kakukkfű,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom,
1 dl tejföl.
Hajdúsági sertésborda készítése :
A karajt kicsontozzuk, és dupla szeletekre szeleteljük.
A szeleteket bevágjuk, szétnyitjuk, egy kicsit kiverjük.
A lángolt kolbászt megdaráljuk, elkeverjük az összetört kemény tojásokkal, egy nyers tojással, 1-2 apróra vágott savanyú uborkával.
Megtöltjük vele a bordákat. Ráhajtjuk a szeletek másik felét, hústűvel megtűzzük, és hirtelen átsütjük.
Egy kevés olajban megpirítjuk a reszelt vöröshagymát, meghintjük pirospaprikával, adunk hozzá 1 paradicsomot, 1 zöldpaprikát, kakukkfüvet, és egy kevés vízzel puhára pároljuk benne a húst.
Tálalás előtt leöntjük a tejföllel, és forrón tálaljuk.

Halsaláta

30 dkg hal,
2 db narancs,
2 db alma,
1 savanyú uborka,
2 kemény tojás,
1 kiskanál mustár,
1 kiskanál citromlé,
2 dl kefir,
1 kiskanál olaj,
csipet cukor,
só,
1 fej saláta.
Halsaláta készítése :
Vehetünk tengeri halat vagy hazai hal is lehet. Kevés zsiradékon, hirtelen pirosra sütjük. Kicsontozzuk, majd darabokra vágjuk.
Az almát, az uborkát és megtisztított narancsot kockákra vágjuk, a tojások fehérjét szintén. A tojássárgákat elkeverjük 1 evőkanál olajjal, 1 kiskanál mustárral, csipet cukorral, sóval és a kefirrel. Jól elkeverjük a gyümölcsökkel, a hallal és zöld salátalevelekkel kibélelt tálba helyezve, jégbe hűtve tálaljuk.

Hering saláta

1 (sós) hering,
2-3 burgonya,
1-2 sós uborka,
1-2 fej vöröshagyma,
10 dkg zöldhagyma,
2 cső paprika,
1 szál sárgarépa,
2-3 kanál zöldborsó,
2 tojás,
2 evőkanál majonéz vagy tejföl.
Hering saláta készítése :
A főtt, hámozott burgonyát és a sós uborkát feldaraboljuk; a vöröshagymát fél karikákra vágjuk, a megfőtt sárgarépát felkarikázzuk, a zöldpaprikát kisebb csíkokra, a zöldhagymát szeletekre, a megmosott (kissé kiáztatott) sós heringet apró darabokra vágjuk, a tojásokat felverjük. Mindezeket összekeverjük, hozzáadjuk a megfőtt (vagy konzerv) zöldborsót; majonézzel vagy tejföllel dúsítjuk, ha szükséges, utánasózzuk, elvegyítjük.
Salátás tálra rakjuk keménytojás-karikákkal, sós uborka- és sárgarépa-szeletekkel díszítve.

Hideg paradicsomleves

50 dkg paradicsom,
3 dl hideg, zsírtalan csont- vagy Vegetaleves,
1 evőkanál olaj,
2 citrom leve,
fokhagyma,
1 fej hagyma,
1 salátauborka,
2 zöldpaprika,
só,
bors.
Hideg paradicsomleves elkészítése:
A paradicsomot kinyomjuk, levét összekeverjük a húslével, hozzáadjuk a citromlevet, és jégkockákkal vegyítjük.
A hagymát, fokhagymát megreszeljük, a többi zöldséget apró kockákra vágjuk. Mindezt a tálba öntött lébe keverjük. Megsózzuk, borsozzuk, és egy órára hűtőszekrénybe tesszük.
A levest pirított kenyérrel tálaljuk.

Hideg zöldségleves

1 uborka,
1 vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
2 zöldpaprika,
50 dkg paradicsom,
1/2 dl olaj,
só,
bors,
egy kevés ecet,
1 dl tejföl,
metélőhagyma.
Hideg zöldségleves elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát egy kevés olajban üvegesre pároljuk, hozzáadjuk az uborkát apró kockákra vágva, a fokhagymát, a paradicsomot, a paprikát. Fölengedjük vízzel, és jó félóráig főzzük. Szitán áttörjük, és tejföllel elkeverve, metélőhagymával meghintve, lehűtve tálaljuk.

Kapros uborkasaláta

60 dkg uborka,
2 dl tejföl,
1 csokor kapor,
só,
1 kanál citromlé.
Kapros uborkasaláta készítése :
Az uborkát meghámozzuk és felszeleteljük. (Nem túl vékony szeletekre.) Megsózzuk. A tejfölben elkeverjük az apróra vágott kaprot, a citromlevet, és a felszeletelt uborkára öntjük. Tejfel helyett használhatunk kefirt is. Tetejét díszíthetjük keménytojás-karikákkal.

Lengyel bitok

2 dkg vaj,
2 dkg liszt,
2 dl tej,
1 ,
20 dkg főtt vagy sült hús,
15 dkg gomba,
2 ecetes uborka,
1 dl tejföl,
só,
bors,
szerecsendió,
morzsa,
olaj.
Lengyel "bitok" készítése :
A lisztből, vajból és a tejből sűrű besamelt főzünk, sóval, törött borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Egy kissé kihűtve simára keverünk benne egy nyers tojást.
A finomra összevágott főtt vagy sült húst a masszába keverjük. Hosszúkás kroketteket formázunk belőle, zsemlemorzsában megforgatja, bő, forró olajban ropogósra sütjük.
Közben 2 evőkanál olajon addig pároljuk az apróra vágott, sózott, borsozott gombát, míg a leve el nem főtt. Hozzáadunk két kisebb összevágott ecetes uborkát.
A tejföllel néhány percig pároljuk, majd a krokettekre öntve, rizzsel tálaljuk.

Lengyel uborkasaláta

40 dkg uborka,
2 dl tejföl,
20 dkg káposzta,
só.
Lengyel uborkasaláta készítése :
Az uborkát meghámozzuk, s jóval vastagabb szeletekre vágjuk, mint a magyar uborkasalátához. Tálra téve megöntözzük tejföllel, meghintjük finomra vágott káposztával, és csak a legvégén, tálalás előtt sózzuk, nehogy levet eresszen.
Azonnal fogyasztjuk.

Márciusi saláta

50 dkg fejes káposzta,
50 dkg zöldbab,
5 tojás, só,
bors,
3 savanyú uborka,
20 dkg marinírozott paprika,
1 alma,
1 citrom,
1 kanál olaj,
1 evőkanál Vegeta,
1 csokor zöldpetrezselyem,
1/2 zellergumó,
1 kiskanál mustár.
Márciusi saláta készítése :
A káposztát finomra vágjuk, a zellert lereszeljük, és besózzuk. Az uborkát vékonyan felszeleteljük.
A zöldbabkonzervet tálba rakjuk, hozzáadjuk a kinyomkodott káposztát és zellert (egy ideig állni hagyjuk). Elkeverjük a Vegetával, olajjal, mustárral, uborkával, paprikával, almával, 1 nagy citrom levével, s a tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

Nyári majonézes saláta

5 paradicsom,
4 újhagyma vagy póréhagyma,
4 kemény tojás,
2 héjas uborka,
1 gombakonzerv,
2 zöldpaprika,
egy fél tubus majonéz,
3 evőkanál mustár,
1 csomó zöldpetrezselyem,
citromfű,
2 szál zellerzöld.
Nyári majonézes saláta készítése :
A zöldféléket kockára vagy hosszúkás hasáb alakúra daraboljuk. A tejfölben vagy kefirben alaposan elkeverjük a többi ízesítőanyagot, és a tálba rakott salátára öntjük.
Jól lehűtjük, és így tálaljuk.

Pikáns uborkasaláta

1 kg uborka,
só,
bors,
citromlé,
2 dl tejföl,
1 csomó újhagyma,
kapor,
olaj,
cukor.
Pikáns uborkasaláta készítése :
Az uborkát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, és hidegre tesszük. Salátalevelekkel bélelt tálba rakjuk.
A tejfölt ízesítjük sóval, borssal, cukorral, citromlével, apróra vágott újhagymát, kaprot, kevés olajat adunk hozzá, majd jól elkeverjük az uborkával.

Sertésborda hentes módra

1 kg sertésborda,
15 dkg zsír,
2 dkg só,
5 dkg liszt,
10 dkg szalonna,
10 dkg sonka,
15 dkg ecetes uborka,
1 g bors,
1 csomó petrezselyem.
Sertésborda hentes módra készítése :
A sertéskarajt kicsontozzuk, 2 cm vastag szeletekre vágjuk, jól kiverjük, megsózzuk, borsozzuk, majd mindkét oldalukat vízbe mártjuk, és forró zsírban pirosra sütjük.
Egy nagy lábosba körberakjuk a kisütött szeleteket, s lefedjük.
Zsírjába egy kis paradicsompürét teszünk és egy kevés vizet, átforraljuk, majd rászűrjük a bordákra, és mérsékelt tűzön lassan pároljuk.
A szalonnát feldaraboljuk, félig megsütjük, átforraljuk benne a sonkát, hozzákeverjük a feldarabolt ecetes uborkát, a finomra vágott zöldpetrezselymet, törött borsot hozzáadjuk a félpuhára párolt hússzeletekhez, és együtt puhára pároljuk.

Töltött uborka

2 db hosszú uborka,
10 dkg gomba,
1 hagyma,
40 dkg sertéshús,
1 gerezd fokhagyma,
petrezselyem,
oreganó,
kakukkfű,
bazsalikom,
1 kanál paradicsompüré,
só,
bors,
5 dkg reszelt sajt,
1 dl olaj.
Töltött uborka 2. elkészítése:
A finomra vágott hagymát az olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát és az uborkák kivájt, apróra vágott húsát. Ha kihűlt, összekeverjük a hússal és a fűszerekkel. Betöltjük a fél uborkákba, tetejét reszelt sajttal megszórjuk, majd a sütőben átsütjük.

Töltött uborka pikáns uborkasaláta márciusi saláta lengyel uborkasaláta kapros uborkasaláta
Gyönyörű növények nagy választéka Nézd meg

Kerti növények a Wiandt Kertészetből