Bátaszéki felsál

BÁTASZÉKI FELSÁL, Hozzávalók:

1 kg felsál,
1 dl olaj,
1 kanál reszelt hagyma,
só, törött bors,
1 ,
6 dkg füstölt szalonna,
2 savanyú uborka,
2 vöröshagyma,
2 paradicsom, 2 zöldpaprika,
só, 1 babérlevél,
5 szem borókabogyó,
mustár,
1 kiskanál paprikakrém, majoránna,
1 dl bor.
Bátaszéki felsál készítése :
A felsált úgy szeleteljük, hogy az első szeletet nem vágjuk végig, hanem a másodikat, így kiterítve szép nagy hússzeletet nyerünk.

Téglalap formára faragjuk, a leeső részeket megdaráljuk.
Egy kevés olajban megpirítunk egy kiskanál reszelt hagymát, megborsozzuk, majd teszünk rá kb. 10 dkg karikára vágott hagymát.

Levesszük a lángról, belekeverjük a darált húst, egy nyers tojást és a nagyon apróra vágott füstölt szalonnát.

A kiterített hússzeletet kiverjük, megborsozzuk, megkenjük mustárral, meghintjük majoránnával.

Rákenjük a hagymás-szalonnás masszát is, hosszában savanyúuborka-csíkokat fektetünk rá és felcsavarjuk.

Hústűkkel jól összetűzzük, két kanál olajban hirtelen megforgatjuk és félretesszük. Az olajban megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, a feldarabolt zöldpaprikákat, paradicsomokat, megsózzuk, beletesszük a babérlevelet és a borókabogyót.

Rárakjuk a hústekercset, öntünk alá egy kevés vizet és 2 dl bort, majd fedő alatt puhára pároljuk.
Ha megpuhult, fölszeleteljük, forró tűzálló tálra rakjuk, a mártást áttörjük, és forrón a tálra öntjük.