Burgonya, Burgonyás, krumplis ételek, köretek

Burgonyás ételek, köretek

Bajor burgonyakrémleves

Az bajor burgonyaleves készítése:
Az olajban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a kenőmájast.
Húslevessel fölengedjük, és belekeverjük a burgonyaport vagy pelyhet és az előre megfőzött zöldborsót. Felforraljuk, beletesszük a fűszereket, majd fogyasztás előtt 15 percig állni hagyjuk...

Bohém pecsenye kapros burgonyával

Bohém pecsenye kapros burgonyával készítése :
A húst előző napon felszeleteljük, meghintjük pecsenyefűszerrel, borssal, szegfűborssal, megkenjük mustárral, megsózzuk, gondosan betakarjuk alufóliával, és másnapig hűtőszekrényben pácoljuk.

Burgonyagolyók rántva

főtt burgonya, vaj, tojás sárgája, só, szerecsendió, liszt, tojás, morzsa, zsír.
Burgonyagolyók rántva elkészítése:
A főtt, áttört burgonyát, a vajat, a tojássárgákat, sót és a reszelt szerecsendiót nagyon jól összegyúrjuk, és kb. dió nagyságú golyókat formálunk belőle.
Bepanírozzuk, és forró zsírban aranysárgára, ropogósra sütjük, azonnal tálaljuk.

Burgonyaleves

A burgonyaleves készítése:
A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Világos rántásban a hagymát és a zöldpetrezselymet megpörköljük. A burgonyalével felöntjük, sót, borsot teszünk bele, és felforraljuk. A főtt burgonyát és tejfölt hozzáadjuk, és még egyszer felforraljuk.

Burgonya pékné módra

burgonya pékné módra készítése:
A burgonyát karikára vágva zsírozott tűzálló tálba rétegezzük. Minden sort meghintünk sóval, borssal, kakukkfűvel és petrezselyemmel. A tetejére rakunk egy sor paradicsomcikkelyt vagy paradicsom szeletet, és beborítjuk vékony füstöltszalonna-szeletekkel, majd a sütőbe tesszük. Letakarjuk alufóliával, hogy jobban párolódjék. Ha a burgonya megpuhult, levesszük róla fóliát, és a tetejét piros-ropogósra sütjük.

Burgonyasaláta paradicsomosan

Burgonyasaláta paradicsomosan készítése :
A főtt burgonyát karikára vágjuk. A karikára vágott sárgarépát egy kevés sós, cukros vízben megfőzzük. Ecettel, sóval, cukorral páclevet készítünk. A burgonyát a páclébe tesszük, és állni hagyjuk. Közben az olajat lábasban felhevítjük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát....

Burgonyasaláta zellermártással

Burgonyasaláta zellermártással készítése :
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, és tálra rakjuk. A zellert meghámozzuk, fölszeleteljük, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és áttörjük. Az áttört zellert összekeverjük mustárral, citromlével, olajjal, sóval és reszelt vöröshagymával, tejföllel gazdagítjuk, majd ráöntjük a kihűlt burgonyára. Egy-két órai állás után fogyasztható.

Burgonyás virsli

Burgonyás virsli készítése: A hámozott burgonyát sós vízben megfőzzük, megtörjük, és tejjel, vajjal, sóval szerecsendióval burgonyapürét készítünk belőle. Jól elkeverjük, hozzáadjuk még a 2 tojássárgáját. A hagymát finomra vágjuk vagy megreszeljük, az olajban...

Farmer burgonya

A farmer burgonya készítése: A kiolvasztott szalonna kockákkal együtt megpirítjuk a karikára vágott zöldhagymát is, fűszerezzük, majd vízzel felengedve 5 percig főzzük. A kockára vágott burgonyát olajban pirosra sütjük, majd a hagymába keverjük. A sajtot kockára vágva hozzáadjuk, és megszórjuk petrezselyemmel. Fedő alatt, kis lángon addig melegítjük, ameddig a sajt meg nem olvadt.

Francia burgonya

Francia burgonya - krumpli, tejföl, só, bors, szerecsendió, vaj.
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, és karikára vágjuk.
Egy mély tűzálló tálat megvajazunk hideg vajjal, és beleöntjük a burgonyát.
A tejfölt elkeverjük egy csipet sóval, borssal, szerecsendióval, és a burgonyára öntjük. Pirosra sütjük.

Francia rakott burgonya recept

Francia rakott burgonya : A hajában megfőzött burgonyát karikákra vágjuk. Két tojást megfőzünk keményre, és felkarikázzuk. Besamelt készítünk a tejből, vajból és lisztből. Langyosra hűtjük, megsózzuk, törött borssal, szerecsendióval meghintjük, beletesszük a 2 tojás sárgáját, a tejfölt és a sajt felét. A fehérjét felverjük kemény habnak...

Húsos burgnyasaláta

Húsos burgnyasaláta - Megfőzzük, meghámozzuk és kockára vágjuk a burgonyát, leöntjük egy kevés ecetes-cukros-sós vízzel, és néhány órai állás után leszűrjük. Ekkor összekeverjük a vékonyra vágott fehérkáposztával, a maradék sült hússal vagy húspástétommal, amelyet kockára vágtunk, ráreszeljük a zellert, és az egészet összekeverjük a metélőhagymával ízesített tartármártással, 1-2 órát a hűtőszekrényben tartjuk, s utána kínáljuk

Illatos burgonya köret

Illatos burgonya köret - A burgonyákat kefével alaposan megmossuk. Hoszszában kettévágjuk, és a vágással felfelé sütőlemezre rakjuk. Meghintjük sóval, borssal, kakukkfűvel, törött babérlevéllel, rozmaringgal. Egy kevés olajat csöpögtetünk rá, majd a sütőben ropogósra sütjük. Sülés közben még egyszer megolajozzuk.

Juhtúrós burgonya

60-70 dkg burgonya, 25 dkg juhtúró, 3 dl tejföl, 10 dkg vaj, zsemlemorzsa, só.

  • Keleti saláta burgonyával - Keleti saláta burgonyával - A karikákra vágott főtt burgonyát, a retket, hagymát szintén karikára vágva, a csíkokra vágott salátát az olajjal és a salátalével gyengén összekeverjük. Szükség szerint sózzuk.
  • Kemencés burgonya recept Kemencés burgonya - A burgonyákat folyó vízben, kefével nagyon alaposan megmossuk, és hosszában kettévágjuk. Vágott oldalukkal felfelé tepsibe helyezzük, tetejüket megkenjük vajjal, megsózzuk, és szórunk rá egy kevés köménymagot...
  • Lecsós rakott burgonya Hozzávalók: 80 dkg burgonya, 6 tojás, 10 dkg apróra vágott hagyma, 15 dkg zöldpaprika, 5 dkg zsír, 15 dkg paradicsom, tejföl, kolbász vagy párolt darált hús, só..
  • Magyaros burgonyaleves Magyaros burgonyaleves - A megtisztított burgonyát kisebb kockákra vágjuk, zöldséges csontlében feltesszük főni. Egy kevés zsírban apróra vágott hagymát pirítunk, pirospaprikával fűszerezzük, és a leveshez adjuk. Idényben friss zöldpaprikát és néhány paradicsomot is apríthatunk bele. Ha a burgonya megpuhult, világosbarna, paprikával fűszerezett rántással rántjuk be. Külön zsírban futtatott, apróra vágott zöldpetrezselymet teszünk bele. Tejfölözzük, ezzel is átforraljuk.
  • Majonézes burgonyasaláta - Majonézes burgonyasaláta - rózsa burgonya, 1/2 dl ecet, só, egy késhegynyi törött bors, tojás sárgájából majonéz, mustár, cukor, tejföl

Mandulás burgonyafánk recept

Mandulás burgonyafánk elkészítése:A burgonyát megtisztítjuk, feldaraboljuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és még jó forrón áttörjük. Hozzátesszük a tojások sárgáját, kevés szerecsendiót, az olvasztott vajat, ha kell megsózzuk, és megborsozzuk. Jól összegyúrjuk, majd lisztezett deszkán kinyújtva, kisebb fánkokat szúrunk ki belőle, és lehűtjük. A mandulát megtisztítjuk, gorombára összevagdaljuk. Ezután a fánkokat lisztbe, tojásfehérjébe, majd ...

Norvég burgonya

Norvég burgonya - A burgonyákat meghámozzuk, hosszában kettévágjuk. Tűzálló tálat jól megvajazunk, erre rakjuk a burgonyákat vágott felükkel felfelé. Bevagdaljuk 3-4 mm mélyen (de szét ne essenek). A vágatokba kés fokával reszelt sajtot ...

Parajpogácsa burgonyapürével

Hozzávalók: mirelit parajkrém, tojás, só, fokhagyma, tej, bors, olaj, tojás, burgonyapüré, zsemle

  • Pirított dara burgonyával Píritott dara burgonyával - Öt dkg darához 1 dkg zsír szükséges. A darát megpirítjuk a zsírban, apró kockákra vágott főtt burgonyát keverünk közé. Ha szükséges, vízzel meglocsoljuk, és a burgonyával együtt megpároljuk. Tetejét pirított hagymával ...

Rakott burgonya

Rakott burgonya - A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikára vágjuk. A füstölt szalonnát feldaraboljuk, tűzálló tálban megpirítjuk, rárakunk egy sor burgonyát, sózzuk, tetejére egy sor keménytojás-karikát teszünk (az 5 tojást előzőleg keményre főzzük, meghámozzuk, karikákra vágjuk.), erre egy sor karikára vágott kolbászt ...

  • Rakott burgonyapüré Rakott burgonyapüré. A húsból pörköltet készítünk. A sós vízben főtt burgonyát áttörjük, egyharmadát kivajazott tűzálló tál aljára terítjük, erre rátesszük a pörkölt felét, pirított gombát, majd újra burgonyát, pörköltet, gombát. Felülre burgonyát teszünk ...

Sajtos burgonya felfújt

Sajtos burgonya felfújt. A megtisztított burgonyát sós vízben megfőzzük, burgonyanyomón átnyomjuk, és melegen belekeverjük a vajat, a tejet, a tojássárgáját. Ízesítjük, végül beleforgatjuk a tojások kemény habját, s a reszelt sajtot. Kivajazott tűzálló ...