Paradicsomos ételek - Paradicsom receptek

Paradicsomos ételek

Paradicsomleves

50 dkg vegyes csont,
30 dkg vegyes zöldség,
20 dkg paradicsompüré ... - A megmosott csontot hideg vízben föltesszük főni. Felforrás után megsózzuk, zöldségeljük, hozzáadjuk a hagymát, zellerzöldét. Újból felforraljuk, majd lassú, egyenletes forralással kb. 2-3 órán át főzzük.

Paradicsomos csirke

Paradicsomos csirke hozzávalók - 1 nagyobb csirke (1,5 kg),
2 evőkanál zsír,
1 evőkanál liszt,
15 dkg paradicsompüré ... - A csirkét egészben megsózzuk, és hirtelen átsütjük. A zsírból kivéve feldaraboljuk. A zsír egy részéből a liszttel világos rántást készítünk, majd föleresztjük a vízzel hígított paradicsompürével, hozzáadjuk a citromlevet, és állandó keverés ...

Paradicsomos karfiolsaláta

80 dkg tisztított karfiol,
1,5 dl paradicsompüré,
1 citrom,
1 dl olaj,
1 dl fehér bor ... - A félig megfőzött karfiolt rózsáira szedjük, lecsöpögtetjük. Egy kevés olajban a hagymát megpirítjuk, hozzátesszük a paradicsompürét, fokhagymát, babérlevelet ...

Paradicsomos stefánia

70 dkg stefánia,
10 dkg füstölt szalonna,
1 fej reszelt vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál Vegeta ... - A szalonnát apróra vagdalva kuktában kiolvasztjuk, rátesszük a reszelt hagymát, a fokhagymát, kakukkfüvet, a kockákra vágott marhahúst. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, adunk hozzá egy evőkanál Vegetát, és a lezárt ...

Paradicsomban sült tojás

12 paradicsom,
12 tojás,
10 dkg vaj,
só. - A kiválogatott ép, gömbölyű paradicsomokat kivájjuk úgy, mint a töltött paradicsomhoz szokás. Egy tűzálló tálat vastagon kikenünk vajjal, a paradicsomot belerakjuk ...

Paradicsomos tonhal

60 dkg tonhal,
kb. 0,5 dl (vagy valamivel több) étolaj,
40 dkg friss paradicsom vagy ennek megfelelő mennyiségű paradicsompüré,
só,
vöröshagyma,
petrezselyem,
babérlevél,
törött bors,
ízlés szerint egy kis pohár fehér bor. - A megmosott halat feldaraboljuk, besózzuk. Az olajban megfonnyasztunk egy kevés vöröshagymát. Hozzáadunk babérlevelet, apróra vágott zöldpetrezselymet, föleresztjük a fehér borral. Lepirítjuk.
Ekkor adjuk hozzá a paradicsomot ...

Paradicsomos zöldbab

75 dkg megtisztított egész zöldbab,
20 dkg füstölt szalonna,
5 dkg hagyma,
40 dkg friss paradicsom,
só ... - A megtisztított egész zöldbabot sós vízben puhára főzzük, és leszűrjük. A kis kockákra vágott füstölt szalonnát megpirítjuk, és beletesszük a finomra vágott hagymát. Amikor sárgára pirult, rárakjuk a friss, kockára vágott, kemény paradicsomot. Megsózzuk, borsozzuk, fokhagymával ...

Olasz töltött paradicsom

20 dkg főtt füstölt tarja,
10 dkg füstölt szalonna,
1 fej vöröshagyma,
8 db paradicsom, rizs ... - A szalonnát apró kockákra vágjuk, és kiolvasztjuk. A lereszelt hagymát ezen a szalonnazsíron üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott sonkát is. Egy kicsit pirítjuk ...

Sajtos töltött paradicsom

8 kisebb tölteni való paradicsom,
6 dkg vaj,
3 dkg liszt,
1 dl tej,
8 dkg reszelt sajt,
2 tojás,
só, törött bors,
szerecsendió. - A megtisztított, jól megmosott paradicsomokat kivájjuk, és megvajazott serpenyőbe rakjuk. Közben 4 dkg vajból a liszttel és a forró tejjel középkeménységű besamelmártást készítünk, majd levéve a tűzről megsózzuk, borsozzuk...

Tojásos szalonnás töltött paradicsom

8 tölteni való paradicsom, 16 dkg füstölt szalonna (8 szelet), 5 tojás, só, hagyma, törött bors, zsír, liszt, tejföl. - A szép nagy fej hagymát vékony karikákra vágjuk, gyengén megsózzuk, egy kevés liszttel megszórjuk, jól összekeverjük, majd egy serpenyőben, jó forró zsírban, piros-ropogósra sütjük. (Ugyanúgy, mint a rostélyos hagymát.) Leszűrjük, és melegre tesszük. Ezután 8 kis szelet füstölt szalonnát kakastaréjszerűen bevagdalunk, és serpenyőben megsütjük. Zsírjából kiszedve ugyancsak melegre tesszük tálalásig.
Ezután a tojásokat ...

Sajtos paradicsom

25 dkg tehéntúró,
2 tojás,
2 dl kefir, 5 dkg liszt, 10 dkg reszelt sajt ... - A csíkokra vágott szalonnát és az apróra vágott hagymát megpirítjuk. A túrót, a tojássárgáját, a kefirt tálban simára keverjük.
Hozzáadjuk a lisztet, a reszelt sajt nagyobbik felét, a felvert fehérjét.
Sóval, mustárral ízesítjük, belekeverjük a kihűlt szalonnaszeletkéket és a pirított hagymát...

Pirított paradicsom

Pirított paradicsom hozzávalók - 5 dkg vaj,
hagyma,
só,
törött bors,
petrezselyem,
80 dkg friss, tömött, kemény húsú paradicsom. - A friss paradicsomokat jól megmosva kisebb cikkekre vágjuk. Vajban egy csipet finomra vágott hagymát félig megpirítunk, majd beletesszük a paradicsomot, megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk egy kanál vágott petrezselyemmel, és nagy lángon 2-3 percig pirítjuk. Közben rázogatjuk a serpenyőt ...

Mustáros paradicsom

mustáros paradicsom - 8 közepes paradicsom, 1/2 dl olaj, só, bors, majoránna, 1 dl tejföl, 1 evőkanál mustár. - A paradicsomokat félbevágjuk, és olajozott tűzálló tálra egymás mellé állítjuk őket. Meghintjük sóval. borssal, majoránnával, megkenjük mustáros tejföllel, és a sütőben kb. 30 percig sütjük. Mustáros paradicsom elkészítése

Mustáros paradicsomsaláta

50 dkg szép húsos paradicsom, 1 fej vöröshagyma, egy evőkanál mustár, só, ecet, cukor, olaj. - A paradicsomot vékonyra szeleteljük, és lapos üvegtálra lerakjuk.
A mustárt sóval, egy kevés ecettel, cukorral és bőven olajjal összekeverjük, és hideg helyen egy fél órát állni hagyjuk. Vöröshagymát apróra vágunk, a paradicsomkarikák tetejére szórjuk, majd megöntözzük ...

Provanszi paradicsomsaláta

12 paradicsom,
törött bors,
3 gerezd fokhagyma,
2 csomó petrezselyem,
ecet,
olaj,
só. - A paradicsomok tetejét éles késsel levágjuk, puha belső részüket éles kanállal kikaparjuk. Az üreget megszórjuk törött borssal. A zöldpetrezselymet apróra vágjuk, összekeverjük a fokhagymával, egy kevés ecettel és olajjal. Ezzel töltjük meg a paradicsomokat. Rátesszük a tetejét, kívülről megsózzuk, jól lehűtve tálaljuk

Töltött paradicsom

Töltött paradicsom - 8 középnagyságú paradicsom, 12 dkg rizs, 25 dkg zöldborsó,
2 kemény tojás ... - A paradicsomok tetejét levágjuk, félretesszük. Belsejüket kikaparjuk, és gyengén megsózzuk. A rizst 2 dkg zsírban félpuhára pároljuk, a zöldborsót szintén megpároljuk. A főtt tojásokat apró kockákra vágjuk, s mindezeket gyengén összekeverjük, és megtöltjük vele a paradicsomokat. A paradicsom fedőlapját ...

Grúz paradicsommártás

50 dkg paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 2 szál zellerzöld, 1 csomó petrezselyem, 1 zöldpaprika, 1 csomó kapor, só, bors. - A paradicsomot egy fél pohár vízzel 10 percig forraljuk, majd áttörjük.
Hozzáadjuk a fokhagymát, az apróra vágott zellerzöldet, az összevagdalt zöldpetrezselymet, a kicsumázott és apróra vágott zöldpaprikát, a vagdalt kaprot ...

Vitamintál

1 szál sárgarépa,
1 szál petrezselyem gyökér,
egy fél karalábé és zeller reszelve, 20 dkg karfiol, 2 újhagyma, 3 paradicsom, ... - Az apróra vágott zöldségeket, a reszelt karalábét és zellert, az apróra szeletelt karfiolt elkeverjük a karikákra vágott újhagymával, a felaprított paradicsommal, paprikával, valamint a gyalult retekkel...