hu
Ugrás a tartalomra

Wiandt Kertészet tuja.hu

Menu

Mártások - Hideg és Meleg Mártás receptek

Majonéz Tartármártás Zöldmártás Barnamártás Ribizli mártás


Mártások
Mártások, Mártás receptek

A mártások adják étrendünkben a legnagyobb változatosságot.
Alapanyagaik olyan fontos tápanyagokat tartalmaznak, amik az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek. Ügyelnünk kell az anyagok ízének, színének, aromájának, sűrűségének helyes kiválasztására, a mártás összhangjára.
Tudnunk kell azt is, hogy melyik hús, illetve halételhez milyen mártást adjunk. Például a levesben kifőtt marhahús egymagában meglehetősen unalmas étel, de egy jól megválasztott mártással már a leves után főételként is tálalhatjuk.
A fehér húsú halhoz könnyű, világos, enyhén fűszerezett mártást, míg a vadhoz erősebben fűszerezett, barnamártást adjunk, hogy a hús íze még élvezhetőbb legyen.
Különböző húskivonatokkal tehetjük még ízletesebbé, táplálóbbá mártásainkat. A beforralás olyan aromákat hoz ki, amelyek, ha hidegen készítenénk el a mártást, veszendőbe mennének.

Hideg mártások

Almás tormamártás

Almás tormamártás készítése:
Az ecetes tormát elkeverjük a reszelt almákkal, a tejföllel, csipet sóval és porcukorral. Hűtőszekrényben jól lehűtjük, s úgy tálaljuk

Choron-mártás recept

Hozzávalók: 1 adag hollandi mártás,
1-2 kanál paradicsompüré

Cumberland-mártás

20 dkg narancs,
2 evőkanál mustár vörös bor ribizke vagy áfonyadzsem törött bors citrom

Curry-mártás

Curry mártás recept - Hozzávalók: fél tubus kész majonéz ( vagy tojásból készült francia majonéz ),
2 dl joghurt,
1 evőkanál citromlé,
csipet cukor, só, kevés törött bors,
1 kiskanál curry por

Fehérbor-mártás

Fehérbor mártás készítése: A fehérmártást hígítsuk fel a fehér borral vagy fehér borban főtt hal levével.
Keverjük bele a tojássárgákat, és főzzük gőz fölött habverővel állandóan verte.
Tegyük bele a vajat, sót, törött borsot, ízlés szerint. Ha a mártás sűrű lesz, hígítsuk borral, ha túl híg lenne, tojássárgájával és vajjal sűrítsük.
A mártásnak krémszerűnek kell lennie

Fehér mártás ( besamel )

Fehér mártás besamel készítése: A vajat megforrósítjuk, de nem sütjük, hozzáadjuk a lisztet, s addig forrósítjuk, míg a liszt ki nem fehéredett.
Forró tejjel fölengedjük, és sűrű péppé főzzük, majd megsózzuk, 5-10 percig forraljuk.
Hidegen is, melegen is használhatjuk.

Hollandi mártás

Hozzávalók: 3 tojássárgája, 1 dl tejszín vagy tejföl, 1 kanál citromlé, 15 dkg vaj,
só, bors (cayenni)

Joghurt mártás - hideg mártások

Joghurt mártás készítése: A tejet és joghurtot simára keverjük a reszelt retekkel, sárgarépával, a citromlével, kevés pirospaprikával, borssal, petrezselyemmel, és jól kihűtjük

Majonéz

Majonéz készítése: A tojássárgákat keverőtálba tesszük, megsózzuk, habverővel keverjük. Közben szakaszosan, vékony sugárban adjuk hozzá az olajat, folytonos keverés mellett. Amikor kezd összeállni, negyed citrom levével összekeverjük, és folytatjuk az olaj hozzáadását, most már valamivel gyorsabban mindaddig, amíg az egész olajat bele nem kevertünk. Ekkor hozzáadjuk a másik kanál citromlevet is, mellyel ismét elkeverjük. Sűrű masszát nyerünk, amely sok más mártás alapja (tartármártás stb.). Díszíthetünk vele tálat, szendvicset.
Kevés tejszínnel, sóval, citrom levével ízesítve önálló mártásként is használhatjuk.

Majonézes patiszon mártás

Majonézes patiszon mártás hozzávalók: patiszon, majonéz, vöröshagyma, petrezselyem, só

Máltai mártás

Máltai mártás hozzávalók: 1 dl fehérmártás, 1 dl narancslé, 1 tojássárgája, 2 dkg vaj, 1 kanál citromlé, reszelt narancshéj, 1 kanál tejszín, cukor, só

Metélőhagyma mártás 1.

Metélőhagyma mártás készítése: A tojások sárgáját villával összetörjük, és jól összekeverjük a tejföllel és a metélőhagymával.
Sóval, citromlével és a tojások apróra vágott fehérjével elkeverjük

Metélőhagyma mártás 2.

Mustármártás - hideg mártások

majonéz mustár tejszínhab só porcukor ecetes torma

  • Mustáros paradicsom mártás - Mustáros paradicsommártás készítése: A vöröshagymát, petrezselymet, tárkonyt finomra vágjuk. Összekeverjük a borssal, a Ketchuppal, mustárral és törött borssal. Melegen és hidegen is tálalhatjuk húsokhoz, ízesíthetünk vele salátákat, hideg tálakat.
  • Ravigot mártás - Ravigot mártás hozzávalók: 2 tojásból készített majonéz, 1 kiskanál kapribogyó, 2 ajókagyűrű (ringli), kevés vagdalt tárkony, 1 dl fehér bor, csipet reszelt hagyma, 3 kanál tejföl, mustár, 1 kanál citromlé
  • Remulád mártás - Remulád mártás készítése: A tartármártásba egy evőkanál finomra vágott, hámozott ecetes uborkát, kávéskanál finomra vágott tárkonyt, fél kávéskanál finomra vágott zöldpetrezselymet keverünk. Sóval, citromlével utánaízesítjük. Hideg halételekhez adjuk
  • Tartármártás - hideg mártások - Tartármártás hozzávalók: 2 tojásból készített majonéz, só, mustár, tejföl (tejszín), fehér bor, cukor, bors
  • Tavaszi mártás - Tavaszi mártás készítése: A fehér mártásban elkeverjük a majonézt, a tejszínt, az ízesítőanyagokat, az apróra vágott uborkát. Halhoz és tojásételekhez adjuk
  • Tiroli mártás - Hideg mártások - majonéz, tejföl, 1 kanál ketchup vagy paradicsompüré, fehér bor, só, porcukor, bors (cayenni)
  • Vinaigrette-mártás - Vinaigrette-mártás készítése: A tojásokat nagyon apróra vágva elkeverjük az olajjal, citromlével, tejföllel. Hozzáadjuk a sót, borsot, kaprit, uborkát, tárkonyt, metélőhagymát is nagyon finomra vágva. Hideg halételekhez és egyéb hideg előételekhez adható
  • Zöldmártás

Meleg mártások

Alma mártás

A megtisztított, fölszeletelt almát forrásban levő kevés vízbe rakjuk, melyet előzőleg citromlével, sóval és cukorral ízesítettünk. Ha puha, tejfölös habarást öntünk rá. Ezzel is felfőzzük. Tálaláskor adhatunk még hozzá tejföllel elkevert tojássárgát is.

Aszpik készítése

Derítés: 1 tojásfehérjéből és vízzel gyenge habot verünk, ezt a félig kihűlt húslébe keverjük. A paradicsompürével, babérlevéllel, ecettel, sóval ízesítjük, valamivel erősebben, mint a levest szoktuk. Túl ne ecetezzük, mert nem alvad meg. Egy-két literes fazékba öntjük, és nagy lángra tesszük, hogy hamar forrjon. A forrástól számított 5 percig főzzük, állandó keverés mellett, mert könnyen kifut ...

Barna mártás

Barna mártás - A reszelt hagymát forró zsírban megpároljuk, rátesszük a zöldséget, fokhagymát, babérlevelet, sót, borsot, fölengedjük 5 dl vízzel, hozzáadjuk a csontot és főzzük....

Bigarade mártás

Hozzávalók: majonéz, mustár, tejszínhab, só, porcukor, ecetes torma

Borsos mártás vadhúsokhoz

Vajban megpároljuk a póréhagymát, az apróra vágott vöröshagymát, a feldarabolt sárgarépát, a babérleveleket, az őrölt szerecsendiót, a kockára vágott vadhúst, annak a csontjait, a nyers füstölt sonkát. Az ecetben főzzünk 1 dkg gorombára őrölt fehérborsot, forraljuk be a negyedére, öntsük az előző anyagra, tegyük hozzá a vörös bort, és főzzük egy óra hosszat, végül törjük át. Vadhúsokhoz kitűnő mártás

  • Duxelle-mártás
  • Egres mártás 1.
  • Egresmártás 2.
  • Gomba mártás
  • Grúz paradicsom mártás
  • Kapormártás - Kapormártás
  • Kaprimártás - Kaprimártás
  • Kardinális mártás - Kardinális mártás
  • Magyar mártás - Magyar mártás
  • Mártás marhasülthöz - Mártás marhasülthöz
  • Meggymártás - Meggymártás
  • Olasz mártás - Olasz mártás
  • Provánszi mártás - Provánszi mártás
  • Ribizli mártás - A ribizlit tálba kitesszük, 4 órát állni hagyjuk szobahőmérsékleten, majd forrásban levő vízbe tesszük, ha felforrt, leszűrjük, és szitán lecsurgatjuk. Vajból és lisztből világos rántást készítünk, vízzel fölengedjük, habverővel simára keverjük, megsózzuk, és cukorral ízesítjük. Hozzáadjuk a tejfölt, néhány percig főzzük még. Beletesszük a leforrázott ribizlit, és szitán áttörjük
  • Sajtmártás - Elkészítjük a fehérmártást, s ha kész, félrehúzzuk a tűzről. Belekeverünk 10 dkg reszelt sajtot, és kis lángon sűrűre főzzük. Tálaláskor 2 dl tejfölt adunk hozzá. Ha nincs tejfölünk, 2 dl tejjel is pótolhatjuk, de akkor több lisztből készítsük a rántást ...
  • Sárgarépa mártás - A sárgarépát megtisztítjuk, és sós vízben puhára főzzük. A cukrot, a lisztet és a zsírt összekeverjük, hozzáöntjük az ecetet és ugyanannyi vizet. Kis lángon jól összeforraljuk, és beletesszük a puhára főtt sárgarépát. Egyszer felforraljuk, majd tálaljuk...
  • Soproni mártás - Egy kiskanál zsírt és ugyanannyi vajat felforrósítunk. Teszünk bele apróra vágott vegyeszöldséget, sót, borsot, finomra darált marhahúst, leöntjük húslével, és pároljuk egy órán át. Egy kanál liszttel megszórjuk, tovább pároljuk, majd ismét felhígítjuk vagy húslével, vagy csontlével. Beletesszük a paradicsomot, a bort, majd tovább főzzük ...
  • Sóskamártás - Sóskamártás - meleg mártások
  • Szardella mártás 1. - Szardella mártás
  • Szardellamártás 2. - Szardella mártás
  • Tejfölös gombamártás - Tejfölös gombamártás
  • Tejfölös sajtos mártás - Tejfölös sajtmártás meleg mártások
  • Torma mártás - Torma mártás
  • Világos fond - Világos fond - meleg mártások
  • Zöldséges mártás - Zöldséges mártás
  • Yorkshire-mártás - Yorkshire mártás - meleg mártások

Növény vásárlás - Webáruház

Gyönyörű növények nagy választéka Nézd meg

Kerti növények a Wiandt Kertészetből