Hideg mártások - Tartármártás

  • Frissítve: 2023-09-02  

   Mártások

Tartármártás hozzávalók:

2 tojásból készített majonéz,
1 dkg só,
mustár,
2 dl tejföl (tejszín),
2 cl fehér bor,
4 dkg cukor, bors.

A tartármártás készítése:

Az ízesítőket a majonézbe keverjük.

Majonéz hozzávalók:

2 dl olaj, 2 tojássárgája, egy fél citrom leve, só.

A majonéz készítése:

A tojássárgákat keverőtálba tesszük, megsózzuk, habverővel keverjük.

Közben szakaszosan, vékony sugárban adjuk hozzá az olajat, folytonos keverés mellett.

Amikor kezd összeállni, egy negyed citrom levével összekeverjük, és folytatjuk az olaj hozzáadását, most már valamivel gyorsabban mindaddig, amíg az egész olajat bele nem kevertük.

Ekkor hozzáadjuk a másik kanál citromlevet is, mellyel ismét elkeverjük.

Sűrű masszát nyerünk, amely sok más mártás alapja (tartármártás stb.).

Díszíthetünk vele tálat, szendvicset.

Egy kevés tejszínnel, sóval, citrom levével ízesítve önálló mártásként is használhatjuk.

Fehérbor-mártás
Hozzávalók: 1 dl fehérmártás, 1/2 dl fehér bor, 5 tojássárgája, 5 dkg vaj, só, törött bors.
Remulád-mártás
Hozzávalók: 2 tojásból készített majonéz, 2 ecetes uborka, 1 kávéskanál tárkony, egy kávéskanál citromlé,
petrezselyem, só.

Tartármártás