Aszpik készítése - Mártások

  • 2018-11-27

Mártások

ASZPIK KÉSZÍTÉSE

Hozzávalók:
  • 25 dkg zsírtalan marhahús
  • 25 dkg vegyes zöldség
  • 1 dkg zselatin
  • 1 tojásfehérje
  • 1 kanál ecet
  • 1 szál babérlevél
  • 1 késhegynyi paradicsompüré.

Aszpik készítése

A húst és a zöldséget megdaráljuk, 2,5 dl vízben feltesszük főni.
A forrástól számított 25 percig főzzük, levesszűrőn átszűrjük, ha leapadt a leve, 2,5 dl-re kiegészítjük, és a zselatint feloldjuk benne.

Derítés: 1 tojásfehérjéből 1 kanál vízzel gyenge habot verünk, ezt a félig kihűlt húslébe keverjük.

A paradicsompürével, babérlevéllel, ecettel, sóval ízesítjük, valamivel erősebben, mint a levest szoktuk.

Túl ne ecetezzük, mert nem alvad meg. Egy-két literes fazékba öntjük, és nagy lángra tesszük, hogy hamar forrjon.

A forrástól számított 5 percig főzzük, állandó keverés mellett, mert könnyen kifut. Ezalatt a tojásfehérje megalvad, és a zavarosságot magába szedi.

Szűrés : a folyadékot nedvesített, sűrű szálú konyharuhán átszűrjük.
Az így nyert aszpik kristálytiszta.

Mozgatás nélkül alvadni teszszük.

Ha a teteje homályos lenne a zsírszemcséktől, néhány papírszalvétával itassuk le.