hu
Ugrás a tartalomra

Wiandt Kertészet tuja.hu

Menu

Zsírban sült tészták


Updated: 2017-02-21 Wiandt Gábor | Google+ | Twitter | Facebook

Lángos Fánk receptek Csöröge Daramorzsa Derelye

Burgonyafánk

Burgonyafánk elkészítése :

A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük és áttörjük. Elkeverjük a liszttel, a tojássárgákkal, egy csipet sóval, a kelesztett élesztővel és annyi langyos tejföllel, hogy közepes keménységű kelt tésztát kapjunk. Beledagasztunk 1-2 kanál olajat vagy 5 dkg margarint. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, majd langyos helyen 1 órát pihentetjük. Bő forró olajban piros-ropogósra sütjük. Sütés közben dupla nagyságúra duzzad. Sósan és porcukorral megszórva egyaránt fogyaszthatjuk.

Burgonya szeletek

Hozzávalók: hús főtt burgonya só, bors, petrezselyem fehérrépa;
bundázáshoz: liszt tojásfehérje, zsemlemorzsa, zsír

Cseh fánk tarkedli

Cseh fánk (tarkedli) elkészítése : A liszt közepébe mélyedést készítünk, 2 dl langyos tejet öntünk bele, belemorzsoljuk az élesztőt a cukorral, és egy kissé megkelesztjük. Most a kovászba keverjük a 2 tojássárgáját, a sót, a többi tejet, és az egészet fakanállal kb. 10-15 percig verjük. Egész gyenge, lágy tésztát kapunk. Melegített fedővel lefedjük, és 3/4 órán át kelesztjük. Ezután hozzákeverjük a 2 tojás keményre vert habját, s még néhány percig kelesztjük. A tükörtojássütőben zsírt forrósítunk, zsíros kanállal a tésztából beleszaggatunk, és nem túl gyorsan, hogy a közepe is átsüljön, mindkét oldalát megsütjük. Cukorral meghintve, lekvárral, melegen tálaljuk.

Csöröge

Csöröge hozzávalók: liszt, 6 tojássárgája, egy kevés rum, esetleg egy kevés tejföl, vaníliás cukor. Csöröge elkészítése : A fenti anyagból jól gyúrható tésztát készítünk. Fél órás pihenés után késhát vastagra nyújtjuk ki, és derelyemetélővel 4 ujjnyi széles és hosszú kockákra vágjuk. A kockákat középen kétszer bevagdaljuk, és forró zsírban szép sárgára sütjük.

Daramorzsa

Daramorzsa elkészítése: A darát 1-2 óráig áztatjuk a hideg tejben, hogy megduzzadjon. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a vajjal. A tojások fehérjét kemény habbá verve az egészet könnyedén összeállítjuk. Kizsírozott pecsenyesütő tepsiben sütjük. Tálaláskor vaníliás cukorral szórjuk meg

Debreceni kolbászos fánk

Hozzávalók: burgonya liszt élesztő tojás, só tej olaj lángolt kolbász.
Debreceni kolbászos fánk elkészítése : A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük. Összegyúrjuk 25 dkg liszttel, a tejben futtatott élesztővel, 2 tojással és annyi langyos tejjel, hogy közepes keménységű tésztát nyerjünk. ...

Fahéjas fánk

Fahéjas fánk elkészítése: Összekeverjük a tojásokat, a bort, a sót és a tejfölt, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy lágy rétestésztát kapjunk. Erősen kidolgozzuk. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, és a kemény vajat - felszeletelve - egyenletesen elosztjuk rajta. Háromszor hajtogatjuk ...

Forgácsfánk

Forgácsfánk elkészítése: A megadott anyagokat rugalmas tésztává gyúrjuk, es utána egy órára hideg helyre tesszük. Lisztezett gyúrótáblán késpengevastagságúra nyújtjuk. Derelyevágóval négyzetekre szabjuk, és a négyzeteket bevagdossuk. Forró olajban barnára sütjük, vaníliás cukorral meghintjük.

Főtt fánk

Főtt fánk elkészítése: Kb. 1 liter fővő vízbe, amelybe egy kis sót és 10 dkg cukrot teszünk, óvatosan belefőzzük a lisztet úgy, hogy ne legyen csomós. Mikor jó sűrűre főtt, a tűzről levéve 2 egész tojással eldolgozzuk, majd langyosra hűtjük. Azután dúsan meglisztezett táblára öntjük, a tetejét is meglisztezzük, kinyújtjuk, és 4 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk, a közepét pedig egészen kicsi szaggatóval kiszúrjuk. Bő forró zsírban mindkét oldalát pirosra sütjük, a kiszúrt középrészeket szintén. Mikor kisült, meggy- vagy ribizlilekvárral megkenjük a fánkokat, s a közepét minden karikára ráhelyezve, forrón tálaljuk.

Gyors almás lepény

Káposztás lángos

Hozzávalók:liszt élesztő pohár tej só, víz
töltelék: fehérkáposzta zsír só törött bors olaj a kisütéshez

Kiflimorzsa

Kiflimorzsa elkészítése :
A tejben elkeverjük az olvasztott zsírt, tojás sárgákat, a sót, a reszelt citromhéjat és a mazsolát. A szikkadt kifliket felkarikázzuk, és az ízesített tejbe szórjuk. Egy kicsit állni hagyjuk, hogy a kifli a levet magába szívja, majd belekeverjük a lisztet és a keményre felvert tojáshabot. A megmaradt zsírt felolvasztjuk tepsiben. Beleöntjük a kiflimaszszát, és gyakori forgatás közben a sütőben megsütjük. Vaníliás cukorral meghintve, híg lekvárral tálaljuk.

Lángos

Lángos elkészítése : A tésztát a kenyértészta eljárása szerint készítjük, de nem dagasztjuk, hanem kanállal verve, jóval lágyabbra keverjük. Ha a tészta háromszorosára megkelt, megforrósítjuk a zsírt, a tésztából kiveszünk egy kanálra valót, és vizes kézzel a tésztát a lábos nagyságának megfelelően vékonyra nyújtjuk. Zsírba tesszük, előbb fedő alatt, majd ha megfordítottuk, fedő nélkül piros-ropogósra sütjük. A vizes kézzel való nyújtástól lesz a lángos ropogós.

Lapcsanka

Lapcsanka elkészítése : A burgonyát megtisztítjuk, és nem túl finom reszelőn megreszeljük. Meghintjük annyi liszttel, amenynyitől galuskatészta sűrűségű lesz. Megsózzuk, megborsozzuk, és olajba mártogatott evőkanállal forró olajba szedjük ...

Mandulás burgonyafánk

Mandulás burgonyafánk elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk, feldaraboljuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és még jó forrón áttörjük. Hozzátesszük a tojások sárgáját, kevés szerecsendiót, az olvasztott vajat, ha kell megsózzuk, és megborsozzuk. Jól összegyúrjuk, majd lisztezett deszkán kinyújtva, kisebb fánkokat szúrunk ki belőle, és lehűtjük. A mandulát megtisztítjuk, gorombára összevagdaljuk. Ezután a fánkokat lisztbe, tojásfehérjébe ...

Párizsi túrógombóc szelet

Párizsi túrógombócszelet elkészítése : Túrógombócmasszát készítünk a szokott módon. Nagyobb gombócokat formálunk és kifőzzük. Lecsöpögtetjük, s ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Egy kevés lisszttel sűrített felvert tojásba mártjuk, és forró zsírban kisütjük. Fahéjas vagy vaniliás cukorral megszórva tálaljuk. Fölmelegített savanykás lekvár...

Piroski

Piroski hozzávalók: liszt tojássárgája só cukor vaj élesztő tej
töltelék: sertéshús marhahús zsír hagyma só bors tojás

Román lángos

Román lángos elkészítése: A lisztet összegyúrjuk a tejben megfuttatott élesztővel, a tojássárgájával, a főtt és áttört burgonyával, sóval és annyi langyos tejjel, hogy könnyű kelt tészta legyen. Alaposan bedagasztjuk és megkelesztjük. Közben összeállítjuk a tölteléket: az áttört tehéntúrót habosra keverjük a tejföllel, egy csipet sóval és a finomra vágott metélőhagymával, esetleg nyáron vágott kaporral. A megkelt tésztát kinyújtjuk, kis lepényekre szaggatjuk, és mindegyik közepére egy-egy halom ...

Rózsafánk

Rózsafánk elkészítése: A lisztet a vajjal eldolgozzuk. Hozzáadjuk a tojás sárgákat, a rumot, a tejfölt, egy kevés sót és összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, s 30 percig pihentetjük. Ezután kinyújtjuk, kétszer-háromszor hajtogatjuk. Majd 2 mm vékonyra nyújtjuk, kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és 5-6 helyen a széleit bevagdaljuk (úgy, hogy a közepe ne legyen bevágva). Közepüket tojásfehérjével megkenjük, négyet egymásra ...

Rumos kisegerek

Rumos kisegerek elkészítése : Az élesztőt cukros, langyos tejbe morzsoljuk, meghintjük liszttel, és megfuttatjuk. A kész kovászt összekeverjük a langyos helyen tartott liszttel, a tojássárgákkal, vajjal, rummal, cukorral, csipetnyi sóval és annyi langyos tejjel, hogy kemény galuskatésztát nyerjünk. Kanállal 20-25 percig verjük, amíg hólyagosodni nem kezd ...

Sajtos burgonyakrokett

Sajtos burgonyakrokett elkészítése : A főtt burgonyát forrón áttörjük, s ha egy kissé kihűlt, beletesszük a tojássárgákat, a vajat és 7 dkg reszelt sajtot. Megsózzuk, enyhén borsozzuk, és egy kevés reszelt szerecsendióval ...

Sajtos lángos

Sajtos lángos elkészítése : Tojás nélküli kelt tésztát készítünk, a főtt, áttört burgonyát is beledagasztjuk. Ha megkelt, deszkára borítjuk, vékonyra nyújtjuk, lángosokká formázzuk. Az egyik lapra vékonyan szeletelt ementáli sajtot rakunk, a másik lappal beborítjuk, a széleit lenyomkodjuk, és forró zsírban kisütjük.

Székely béles

liszt, 1 dl tejföl, 2 evőkanál bor, 1 tojás, só, zsír.
Székely béles elkészítése : A fenti anyagokból langyos vízzel kemény rétestésztát készítünk, jól kidolgozzuk, és 6 kis cipót formázunk belőle, amelyeket rögtön kinyújtunk kerek lepényformára. Egy kevés zsírral megkenve ...

Túróbordák

Túróbordák elkészítése : A főtt burgonyát összetörjük. A túrót villával nyomjuk szét, összekeverjük a cukorral, a tojásokkal, a liszttel és a mazsolával. Egy csipet sóval és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Összegyúrjuk a már kihűlt áttört burgonyával ...

Túrópuffancs

Túrópuffancs elkészítése : A száraz tehéntúrót átpasszírozzuk, és keverőtálba tesszük. Adunk hozzá egy csipet sót, és a tojás sárgákat. Jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét, megszórjuk 4 kávéskanál liszttel és összekeverjük. Zsírba mártogatott kanállal tükörtojás sütőbe ...

Túrószeletek

Túrószeletek elkészítése : Az áttört friss tehéntúrót keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a főtt és áttört burgonyát (amelyet jól leszűrünk passzírozás előtt, hogy száraz legyen), az egész tojásokat, a tejfölt és a lisztet, megsózzuk, borsozzuk, és nagyon jól összedolgozzuk. Meglisztezett nyújtódeszkára kiborítva előbb kisebb hengereket ...

Vadászkürt recept

Vadászkürt hozzávalók: 4 kifli, túró, 2 dl tejföl, cukor, 4 tojás, só, 1,5 dl olaj, liszt, citromhéj

Zsírban sült derelye

Zsírban sült derelye elkészítése : A tésztához való nyersanyagokat összegyúrjuk. Cipó alakúrá formáljuk, és rövid ideig pihentetjük. A kompótot lecsurgatjuk, és apró kockákra vágva elkeverjük annyi barackízzel és rummal, hogy ne legyen folyós. A tésztát 3 milliméter vékonyra nyújtjuk, és nagy pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A kerek lapokra egyenletesen elosztjuk a gyümölcsvagdalékot, a kör széleit tojásfehérjével megkenjük, és a tésztát félhold alakúra összehajtjuk. A széleit ujjunkkal megnyomkodjuk. A tésztákat forró zsírban ...

Zsírban sült túró szeletek

Zsírban sült túrószeletkék elkészítése : A tehéntúrót burgonyanyomón áttörjük. Belekeverjük az olvasztott vajat, a tejfölt, a lisztet, a tojássárgákat, megsózzuk, és jól eldolgozzuk. Végül beletesszük a felvert tojásfehérjéket is. Lisztezett deszkán kis szeletkéket formálunk belőle, és bő forró zsírban mindkét oldalukat piros-ropogósra sütjük. Forrón tálaljuk ...

Növény vásárlás - Webáruház