Szaporítás

Frissítve: 2019-09-10       Szaporító sejtek     Szarvasgomba     Száradás     Szárazságtűrés     Száraz talaj     Szárféreg

A szaporítás új növényegyed előállítása ivaros (genitális) vagy ivartalan (vegetatív) úton.

Az ivaros szaporítás magról történik. Mindazokat a növényeket szaporíthatjuk így, amelyek magot érlelnek és magról kelve megtartják fajtatulajdonságaikat. Magvetéssel szaporítjuk a zöldségnövények legtöbbjét és a dísznövények kisebb részét.

Az ivartalan Szaporítás regenerálódó képességű növényi részekkel történik, amelyek minden tulajdonságukban az anyanövénnyel megeggyező egyeddé alakulnak.

Az ivartalan szaporítás módja igen sokféle. Aszerint, hogy melyik növényi részt használjuk Szaporítás-ra, megkülönböztetünk dugványozást (szár, levél és gyökér), bujtást, oltást, szemzést (transplantatio), tőosztást és szaporodó szervekkel (sarjról, indáról, hagymáról) való Szaporítás-t.

Az egyes ivartalan Szaporítás-módokat meghatározott időben lehet eredményesen végezni. Így szaporítjuk mindazokat a növényeket, amelyek a termelési szempontból értékes tulajdonságaikat nem ivaros szaporítás esetén tartják meg.

Az ivartalan Szaporítás-mód kiválasztása a növény tulajdonságaitól, a termesztés céljától és a gazdaságosságtól függ. Ivartalanul szaporítjuk a szőlőt, a gyümölcsfákat, a dísznövények nagyobb részét stb.

A kertészeti növények Szapoítás-ával részben az egyes termelési ágakon belül foglalkoznak, azonban speciális termelési ág is kült el erre a célra, a faiskolai termelés.

ivaros szaporítás, ivartalan szaporítás

Szaporítás