Sós sütemények sós sütemény receptek, szendvicsek

  • 2018-11-27

Bolognai töltött kifli

Hozzávalók:4 kifli, 20 dkg főtt marhahús, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 2 hagyma, 3 dkg paradicsompüré, fokhagyma, só, bors, kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem, origanó, 1 dl olaj, reszelt sajt

Burgonyás pogácsa

Burgonyás pogácsa elkészítése:

A margarint elmorzsoljuk a liszttel, azután összegyúrjuk a főtt, áttört burgonyával, a tojássárgákkal, sóval, tejföllelés az élesztővel. Jól kidolgozzuk, majd hideg helyen pihentetjük 2-3 órán át.
Kisujjvastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tojással megkenjük és megsütjük

Burgonyás túrós pogácsa

Burgonyás túrós pogácsa elkészítése:

A fenti anyagokból tésztát gyúrunk, egy napig hideg helyen pihentetjük. Majd kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, a tetejét megkenjük tojássárgájával, meghintjük köménymaggal és megsütjük

Gombás táska

Gombás táska elkészítése:

A lisztből a margarinnal, sóval, tojássárgájával, ecettel és kb. 2 dl tejföllel tésztát gyúrunk.
Egymás után háromszor hajtogatjuk jobbról, balról, alulról, majd egy-egy félórára hidegre tesszük pihenni.
Egy milliméter vékonyra nyújtjuk, 3 ujjnyi széles négyszögeket vágunk belőle.
Minden négyzetre egy kanál tölteléket teszünk, és sarkosan behajtjuk.
A gombát egy kevés olajban petrezselyemmel zsírjára pirítjuk, és 1 dl tejföllel tojásfehérjével megkenjük, reszelt sajtba forgatjuk, és forró sütőben megsütjük

Húsos pite

Húsos pite elkészítése:

A margarint a liszttel, a főtt, áttört burgonyával, 1 tojássárgájával, sóval meggyúrjuk.
Két lapot nyújtunk ki belőle, és a következő tölteléket tesszük közé: a húst megsütjük, megdaráljuk egy tejben áztatott zsemlével, adunk hozzá sót, egy egész tojást, törött borsot, zöldpetrezselymet.
A második lapot a tetejére tesszük, tojásfehérjével megkenjük és megsütjük.

Káposztás batyu

Káposztás batyu elkészítése:

A burgonyát megmossuk, héjában, sós vízben megfőzzük. Meghámozzuk, melegen áttörjük, hozzáadjuk a tojást, csipetnyi sót és annyi lisztet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk.
A káposztát először lereszeljük, majd besózzuk.
Egy ideig állni hagyjuk, és azután levét jól kinyomkodjuk.
A zsírban megpirítjuk, s ha már puhul, a hozzáadott cukorral barnára pirítjuk, megborsozzuk. A tésztát kinyújtjuk, kb. 10 cm-es lapokra vágjuk.
A kinyújtott lapokra ráhalmozzuk a káposztát, és a káposztás lapokra újabb tésztalapot helyezünk, jól kinyomkodjuk (a széleket kenjük meg tojásfehérjével, így biztosan megragad).
Olajozott teflonserpenyőben, mindkét oldalát megsütjük. Jól lehűtött kefírt vagy tejfeles krémtúrót adjunk hozzá.

Káposztás kalács

Káposztás kalács elkészítése:

A káposztát megreszeljük, gyengén megsózzuk, és 10 percig pihentetjük.
Két dkg zsíron 1 kávéskanál cukrot megpirítunk, a káposztát kicsavarva beletesszük, és puhára pároljuk.
A lisztből az élesztővel, a zsírral és a tejföllel kalácstésztát készítünk, beledolgozzuk a kihűtött káposztát.
Kikent tepsiben meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
A tetejét megkenjük tejföllel, előmelegített sütőben, takaréklángon sütjük 25 percig

Káposztás pogácsa

Hozzávalók: 1 kg fejes káposzta, só, törött bors, 1 kávéskanál cukor, 1 dl olaj, 50 dkg liszt, 20 dkg Rama margarin, 2 tojás, 2 dkg élesztő, 1 dl tej

Kolbászos pogácsa

Kolbászos pogácsa elkészítése:

Az élesztőt kevés langyos tejben megfuttatjuk, öszszegyúrjuk a fél kg liszttel két tojássárgájával. Sót, borsot és langyos tejet dolgozunk hozzá mindaddig, amíg a tészta közepesen kemény lesz. Langyos helyen duplájára kelesztjük. Deszkán vékonyra nyújtjuk, majd rákenünk 20 dkg finomra darált puha lángolt kolbászt. Ezután a tésztalapot felcsavarjuk, félbehajtjuk, és ismét kinyújtjuk, most már kétujjnyi vastagra....

Liptói túrós rudacska

Hozzávalók:

20 dkg liszt, 20 dkg túró, 20 dkg vaj, só, köménymag, 1 tojássárgája, 1 kávéskanál tejföl

Magyar pizza

Hozzávalók:

25 dkg liszt, 1 dl tej, 2 dkg élesztő, olaj, só, 4 db zöldpaprika, 1 db vöröshagyma, 8 db paradicsom, 15 dkg lángolt kolbász, 10 dkg reszelt sajt

Meleg sajtos pálinkás szendvics

Meleg sajtos pálinkás szendvics elkészítése: A kenyérszeletek egyik oldalát megpirítjuk. Közben a tejet a tojássárgákkal kikeverjük, beleöntjük a pálinkát és a reszelt sajtot.
Megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, és jól elkeverjük.
A tojások fehérjéből habot verünk, ezzel is óvatosan elkeverjük, majd a kenyérszeletekre kenjük. Olvasztott vajat csöpögtetünk rá, ropogósra sütjük, metélőhagymával megszórva tálaljuk.

Meleg sajtos lepény

Meleg sajtos lepény elkészítése: A lisztet összemorzsoljuk a vajjal.
Adunk hozzá 1 tojássárgáját, megsózzuk, és annyi hideg vízzel gyúrjuk össze, hogy omlós tésztát kapjunk. Hűtőben kb. két-három órát pihentetjük. Ezután kinyújtjuk, és egy kis kerek tortaformát kibélelünk vele, esetleg zománcozott serpenyőbe is tehetjük. Megtöltjük száraz babbal, és megsütjük. Azután a babot kiszedjük belőle, és a tésztát lehűtjük. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, üvegesre pirítjuk, zsírját leszűrjük róla, tepertőjét kihűtjük, és elosztjuk a tésztán.
Rászórunk kb. 20 dkg reszelt sajtot....

Paprikás sósrudacska

Paprikás sósrudacska elkészítése: A vajat a liszttel, paprikával és sóval elmorzsoljuk. Langyos tejben az élesztőt megkelesztjük, és az egészet összedolgozzuk. Kinyújtjuk, megkenjük, köménymaggal megszórjuk, késsel rudacskákat vágunk belőle. A sütőben szép rózsaszínűre sütjük.

Paraj tekercs

Hozzávalók: 30 dkg vajastészta, 1,5 kg paraj, liszt, 3 tojás, 3 dkg vaj, só, bors, fokhagyma, 20 dkg főtt sonka,tej

Pástétomos kifli

Pástétomos kifli elkészítése: A fentieket este gyúrjuk össze, és másnapig hideg helyen tartjuk.
Ha kinyújtottuk, nem szabad már összegyúrni. A tésztából négyszögeket vágunk, megtöltjük, összesodorjuk, habart tojással megkenjük, meghintjük reszelt sajttak. Vajazott tepsiben arany- barnára sütjük, és forrón tálaljuk.

Pástétomos kifli töltelék:
a darált disznóhúst, a (mirelit) májat, egy kis darab reszelt zellert, paprikásnak készítjük el.
Ügyeljünk arra, hogy levét teljesen elfője.
Kétszer megdaráljuk.
Beletesszük az apróra vágott füstölt kolbászt a tejfölt, 1 kávéskanál mustárt, szardellapasztát és zsemlemorzsát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
(Olcsóbb, egyszerűbb húsos töltelékkel is készíthetjük.)

Pizza

Pizza elkészítése: A lisztből a megkelesztett élesztővel, a tojással, a margarinnal vagy olajjal, egy kevés sóval és annyi langyos tejjel tésztát dagasztunk, hogy keményebb kelt tésztát kapjunk.
Egy-két óra hosszat meleg helyen kelesztjük, majd egy ujjnyi vastagon tepsibe vagy tortaformába fektetjük.
A hagymát az olajban megpirítjuk, beletesszük a paradicsompürét, kétszer annyi vizet, sót, borsót és a babérlevelet....

Sajtkrémroló
Sajtos burgonyás rudacska
Sajtos keksz
Sajtos kifli - Sajtos kifkli, sós sütemény
Sajtos ostya Sajtos ostya
Sajtos pogácsa
Sajtos szeletek
Sajtos tekercs - Sajtos tekercs, sós sütemény
Sajtos puszedli
Sonkás fánk
Sonkás kifli - Sonkás kifli
Sonkás táska
Sós keksz
Sörkifli sörkifli
Tavaszi tekercs
Tejfölös pogácsa
Tepertős pogácsa
Töltött sajtos
Túrós pogácsa
Vajas leveles tészta (hasé)
Vajas pogácsa
Virsli porhanyós tésztában