Lepény receptek, lepények

Habos Kakaós Kapros túrós Gyümölcs lepény

Almás-gesztenyés lepény

A lisztet a margarinnal, a tojássárgákkal, 1 evőkanál porcukorral, egy csipet sóval és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Néhány órai pihentetés után megfelezzük és kinyújtjuk. Az egyik lappal kibéleljük a tepsit, megkenjük barackízzel, rásimítjuk a citromos vízben puhára párolt, lecsurgatott almát, melybe 10 dkg mazsolát, egy pohárka rumot és egy csomag vaníliás cukrot keverünk. A gesztenyemasszát egy kevés tejjel, rummal és 5 dkg vajjal elkeverjük, majd az almára simítjuk.



Barackos lepény

Hozzávalók: liszt margarin 1 tojás 1 kanál porcukor csipet só fél citrom késhegynyi szódabikarbóna sárga vagy őszibarack zsemlemorzsa és 4 tojásból készített piskótamassza.
Barackos lepény elkészítése:
A lisztet összegyúrjuk a margarinnal, a tojássárgájával, a porcukorral, egy csipet sóval, egy fél citrom reszelt héjával, szódabikarbónával és annyi vízzel, hogy rugalmas tésztát kapjunk.

Citromos lepény

Citromos lepény elkészítése: A cukrot a tojássárgákkal habosra keverjük, hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, a lisztet, végül a tojások keményre vert habját. Forró sütőben kis lángon sütjük.
Hat tojásfehérjét kemény habbá verünk. A cukrot 3 evőkanál vízzel, egy kis vaníliával felfőzzük. A keményre vert tojáshabot leforrázzuk ezzel a sziruppal.

Cseresznyés lepény

Hozzávalók: vaj liszt tojássárgája porcukor egy kevés só tejföl
töltelék : kimagozott cseresznye darált mandula porcukor egy kevés fahéj.
Cseresznyés lepény elkészítése:
A tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk, és két részre osztjuk.

Diós lepény

Hozzávalók: liszt vaj vaníliás cukor tojássárgája tejföl egy kevés só
töltelék: tojás porcukor darált dió.
Diós lepény elkészítése:
A fenti anyagot meggyúrjuk, két részre osztjuk, dióval megtöltjük. A tetejét tejfölös tojássárgájával megkenjük.

Fűszeres lepény

Hozzávalók:
2,5 dl porcukor,
2,5 dl liszt,
egy fél kávéskanál szitált szegfűszeg,
5 tojás.

Gyümölcs lepény

Hozzávalók: vaj cukor 1/2 csomag vaníliás cukor 1 tojás 1 tojássárgája liszt 3/4 csomag sütőpor 1 dl tej egy csipet só szilva vagy sárgabarack.
Gyümölcs lepény elkészítése:
A vajat kikeverjük, és a többi hozzávalót a fenti sorrendben lassan hozzáadjuk, a tésztát tepsibe kenjük, és felezett szilvával vagy sárgabarackkal kirakjuk, egy fél óráig közepes tűznél sütjük, azután megcukrozzuk.

Habos diós lepény

Hozzávalók: liszt vaj cukor 2 tojás sárgája élesztő só, tej
töltelék: 2 tojássárgája dió és porcukor tejföl vanília
a tetejére: 4 tojásfehérje cukor.
Habos diós lepény elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, ezután adunk hozzá egy kevés sót, a cukrot, a tojássárgákat, a cukros tejben megkelesztett élesztőt, és esetleg még egy kevés langyos tejjel rétestésztához hasonló tésztát gyúrunk, és jól kidolgozzuk.

Habos lepény

Hozzávalók: liszt vaj cukor 3 tojás sárgája élesztő, só, tej
töltelék : dió cukor 3 tojássárgája 4 evőkanál tej vanília;
a tetejére: 6 tojásfehérje cukor.
Habos lepény elkészítése:
A lisztet a vajjal, sóval, cukorral, tojássárgákkal, a cukros tejben megfuttatott élesztővel és még annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy rétestészta keménységű legyen. A tésztát két egyenlő részre vágjuk. Egyik felét fél cm vékonyra nyújtva tepsibe tesszük és megtöltjük.



Kakaós lepény

Hozzávalók: 1 tojás cukor vaj vagy zsír tej kakaó liszt sütőpor.
Kakaós lepény elkészítése:
A tojást a vajjal előbb habosra keverjük, hozzáadjuk a tej felét, a cukrot és a kakaót, és még 10 percig keverjük.
Végül a lisztet a sütőporral, és a maradék tejjel hígítjuk. Jól kidolgozzuk, zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük, és lassan sütjük. Deszkára borítjuk, és még forrón, jó éles késsel kockákra vágjuk, és minden oldalát vaníliás cukorba forgatjuk.

Kapros túrós lepény

Hozzávalók: liszt vaj porcukor 4 tojás egy csipet só sütőpor egy kevés tej
töltelék: túró tejföl mazsola, kapor, 10 dkg cukor.
Kapros túrós lepény elkészítése:
A lisztet, vajat, cukrot, 1 tojássárgáját, egy csipet sót, sütőport egy kevés tejjel összegyúrjuk, két részre osztva hidegre tesszük, és 2-3 órán át pihentetjük.

Krémes lepény

Hozzávalók: vaj vagy margarin liszt egy kevés citromlé egy csipet só;
krém: 5 dl tej cukor porcukor 4 tojás liszt, negyed rúd vanília.
Krémes lepény elkészítése:
A vajat összedolgozzuk 2 dkg liszttel. Kockát formázunk belőle, és hidegre tesszük. A többi lisztből hideg vízzel, citromlével, egy csipet sóval jól kidolgozott rétestésztát készítünk, 20-25 percig pihentetjük. Erősen lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Közepébe helyezzük a kifagyott vajkockát. A tésztát szorosan ráhajtjuk: felülről, jobbról, alulról, balról. Nyújtófával három cm vastagra nyújtjuk. Még háromszor hajtogatjuk, mindig más oldalról kezdve.

Mandulás lepény

Hozzávalók:
30 dkg liszt,
8 dkg margarin,
6 dkg cukor,
2 tojássárgája,
só,
tejföl;
töltelék:
15 dkg pörkölt mandula,
15 dkg cukor,
tejföl.

Meggyes lepény

Hozzávalók: liszt vaj tojás cukor tej sütőpor citromhéj meggy
Meggyes lepény elkészítése:
A tojásokat, a porcukrot, a vajat habosra keverjük. Hozzáöntjük a tejet, összekeverjük egy sütőporral, reszelt citromhéjjal és a liszttel. Belekeverjük a kimagozott meggyet, és nem nagy, jól kizsírozott tepsibe öntjük.
(A meggyet szórhatjuk a tetejére is.)
Aranysárgára sütjük, fölszeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.

Mogyorós lepény

Hozzávalók: liszt margarin 1 tojássárgája vaníliás cukor tejföl
töltelék: őrölt mandula esetleg mogyoró vagy dió porcukor kakaó tojássárgája és kemény habja.
Mogyorós lepény elkészítése:
A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, és a többi anyaggal tésztát gyúrunk belőle. Két részre osztjuk; az egyik részét kinyújtjuk, és tepsibe tesszük.

Rákóczi túrós lepény

Hozzávalók: liszt vaj porcukor tojás tejföl, egy késhegynyi szódabikarbóna;
töltelék: túró cukor dara tojás tejföl
rácsozáshoz 3 tojásfehérje cukor.
Rákoczi túrós lepény elkészítése:
A tésztához való anyagokat összegyúrjuk, kinyújtjuk, és félig kisütjük. A túrót szitán áttörjük, és hozzákeverjük a cukrot, a darát, a tojások sárgáját, a tejfölt, végül a tojások felvert habját.

Ribizlihabos lepény

Hozzávalók: liszt margarin tojássárgája porcukor só tejföl
tetejére: tojásfehérje porcukor ribizlilé.
Ribizlihabos lepény elkészítése:
A tésztához való anyagokat összegyúrjuk, kinyújtjuk gáztepsi nagyságúra, és világosra sütjük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, belekeverjük a porcukrot, és a ribizlilevet.
Óvatosan elkeverjük, és a tésztára terítjük. Középmeleg sütőben egy kis ideig szárítjuk.

Szilvás lepény

Hozzávalók: liszt zsír porcukor tej élesztő tojás mirelit szilva kristálycukor őrölt fahéj porcukor dió.
Szilvás lepény elkészítése:
A liszt egy részéből kovászt készítünk, ha megkelt, hozzáadjuk a megmaradt lisztet, tojást, cukrot, majd a langyos olvasztott zsírt, és a fennmaradt tejjel puha tésztát készítünk.
Langyos helyen megkelesztjük, majd kizsírozott tepsibe tesszük.
A szilvát kimagozzuk, fahéjas cukorral, őrölt dióval öszszekeverjük, a tésztára rakjuk, majd forró sütőben sütjük, s ha megsült, porcukorral meghintjük.