hu
Ugrás a tartalomra

Wiandt Kertészet tuja.hu

Menu

Lepény receptek, lepények


Habos Kakaós Kapros túrós Gyümölcs lepény

Almás-gesztenyés lepény

Almás-gesztenyés lepény elkészítése:

A lisztet a margarinnal, a tojássárgákkal, 1 evőkanál porcukorral, egy csipet sóval és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Néhány órai pihentetés után megfelezzük és kinyújtjuk. Az egyik lappal kibéleljük a tepsit, megkenjük barackízzel, rásimítjuk a citromos vízben puhára párolt, lecsurgatott almát, melybe 10 dkg mazsolát, egy pohárka rumot és egy csomag vaníliás cukrot keverünk. A gesztenyemasszát egy kevés tejjel, rummal és 5 dkg vajjal elkeverjük, majd az almára simítjuk. A másik tésztalapot is megkenjük barackízzel, és a megkent oldalával lefelé befedjük a lepényt. Megkenjük a tojásfehérjével, meghintjük darált dióval. Közepesen meleg sütőben aranysárgára sütjük. Hidegen kockára vágjuk, porcukorral meghintve tálaljuk.

Barackos lepény

Hozzávalók: liszt margarin 1 tojás 1 kanál porcukor csipet só fél citrom késhegynyi szódabikarbóna sárga vagy őszibarack zsemlemorzsa és 4 tojásból készített piskótamassza.
Barackos lepény elkészítése:
A lisztet összegyúrjuk a margarinnal, a tojássárgájával, a porcukorral, egy csipet sóval, egy fél citrom reszelt héjával, szódabikarbónával és annyi vízzel, hogy rugalmas tésztát kapjunk.
Kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit, villával megszúrkáljuk, és félig megsütjük.
Ezután kivesszük, meghintjük finom zsemlemorzsával, és kirakjuk hámozott, kimagozott, félbevágott sárga- vagy őszibarackkal, és a tetejére öntjük a négytojásos piskótamasszát.
A sütőbe visszatéve most már úgy sütjük, akár a piskótatésztát.
Csak hidegen szeleteljük kockákra, porcukorral meghintve kínáljuk.
Ugyanezt elkészíthetjük szilvával is.

Citromos lepény

Citromos lepény elkészítése: A cukrot a tojássárgákkal habosra keverjük, hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, a lisztet, végül a tojások keményre vert habját. Forró sütőben kis lángon sütjük.
Hat tojásfehérjét kemény habbá verünk. A cukrot 3 evőkanál vízzel, egy kis vaníliával felfőzzük. A keményre vert tojáshabot leforrázzuk ezzel a sziruppal. A tűzön tovább verve keményre főzzük, majd a tűzről levéve rákenjük a kisült piskótára. Tetejét citrommázzal vonjuk be, és a tésztát kockára vágjuk.
Citrommáz: 2 tojásfehérjét keményre verünk, hozzáadjuk 1 citrom levét és reszelt héját, 15 dkg porcukrot. Forró víz fölött addig verjük, míg sűrűsödni nem kezd. Majd a tészta tetejére kenjük.

Cseresznyés lepény

Hozzávalók: vaj liszt tojássárgája porcukor egy kevés só tejföl
töltelék : kimagozott cseresznye darált mandula porcukor egy kevés fahéj.
Cseresznyés lepény elkészítése:
A tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk, és két részre osztjuk.
Az egyik részével kibéleljük a tepsit, rátesszük a tölteléket, és a tészta másik felével beborítjuk.
Előmelegített sütőben, kis lángon, megsütjük

Diós lepény

Hozzávalók: liszt vaj vaníliás cukor tojássárgája tejföl egy kevés só
töltelék: tojás porcukor darált dió.
Diós lepény elkészítése:
A fenti anyagot meggyúrjuk, két részre osztjuk, dióval megtöltjük. A tetejét tejfölös tojássárgájával megkenjük. Kis lángon megsütjük.
Töltelék :
a tojássárgáját cukorral habosra keverjük, a fehérjét kemény habbá verjük, a darált diót lassan hozzáadjuk.

Fűszeres lepény

Hozzávalók:
2,5 dl porcukor,
2,5 dl liszt,
egy fél kávéskanál szitált szegfűszeg,
5 tojás.
Fűszeres lepény elkészítése:
A fenti anyagokat tálba tesszük, és simára keverjük (kb. fél óra), papírral bélelt tepsibe öntjük, mérsékelt tűznél sütjük. (Olyan tepsit használjunk, hogy a tészta ujjnyi vastag legyen.)
Ha megsült, rézsútos kockákra vágjuk.

Gyümölcs lepény

Hozzávalók: vaj cukor 1/2 csomag vaníliás cukor 1 tojás 1 tojássárgája liszt 3/4 csomag sütőpor 1 dl tej egy csipet só szilva vagy sárgabarack.
Gyümölcs lepény elkészítése:
A vajat kikeverjük, és a többi hozzávalót a fenti sorrendben lassan hozzáadjuk, a tésztát tepsibe kenjük, és felezett szilvával vagy sárgabarackkal kirakjuk, egy fél óráig közepes tűznél sütjük, azután megcukrozzuk.

Habos diós lepény

Hozzávalók: liszt vaj cukor 2 tojás sárgája élesztő só, tej
töltelék: 2 tojássárgája dió és porcukor tejföl vanília
a tetejére: 4 tojásfehérje cukor.
Habos diós lepény elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, ezután adunk hozzá egy kevés sót, a cukrot, a tojássárgákat, a cukros tejben megkelesztett élesztőt, és esetleg még egy kevés langyos tejjel rétestésztához hasonló tésztát gyúrunk, és jól kidolgozzuk. Két lapot nyújtunk belőle. Az egyiket tepsibe tesszük, és rákenjük a következő tölteléket: a tojássárgákat kikeverjük a porcukorral, a darált dióval, egy kevés apróra vágott vaníliával és a tejföllel.
Erre kerül a másik lap. Egy órát kelesztjük. Előmelegített sütőben sütjük, amikor csaknem megsült, rákenjük a négy tojásfehérjéből 16 dkg cukorral vert kemény habot, és megszórjuk vágott dióval. Felső lángon inkább szárítjuk, mint sütjük.

Habos lepény

Hozzávalók: liszt vaj cukor 3 tojás sárgája élesztő, só, tej
töltelék : dió cukor 3 tojássárgája 4 evőkanál tej vanília;
a tetejére: 6 tojásfehérje cukor.
Habos lepény elkészítése:
A lisztet a vajjal, sóval, cukorral, tojássárgákkal, a cukros tejben megfuttatott élesztővel és még annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy rétestészta keménységű legyen. A tésztát két egyenlő részre vágjuk. Egyik felét fél cm vékonyra nyújtva tepsibe tesszük és megtöltjük.
Töltelék: a darált diót elkeverjük a vaníliás cukorral, a tojássárgákkal, a tejjel. Ezt a masszát a tepsibe helyezett tésztalapra kenjük. A tészta másik felét, ugyancsak kinyújtva, a töltelék tetejére helyezzük, s így kelesztjük egy óra hosszat. Forró sütőben lassú tűznél csaknem készre sütjük. A hat tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzávegyítünk 25 dkg porcukrot. A cukros habot a tészta tetejére egyenletesen felkenjük, utána megszórjuk apróra vágott dióval vagy mazsolával. Visszatesszük a sütőbe, és inkább szárítjuk, mint sütjük. Mikor megsült és kihűlt, négyszögletes kockákra vágjuk.

Kakaós lepény

Hozzávalók: 1 tojás cukor vaj vagy zsír tej kakaó liszt sütőpor.
Kakaós lepény elkészítése:
A tojást a vajjal előbb habosra keverjük, hozzáadjuk a tej felét, a cukrot és a kakaót, és még 10 percig keverjük.
Végül a lisztet a sütőporral, és a maradék tejjel hígítjuk. Jól kidolgozzuk, zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük, és lassan sütjük. Deszkára borítjuk, és még forrón, jó éles késsel kockákra vágjuk, és minden oldalát vaníliás cukorba forgatjuk.

Kapros túrós lepény

Hozzávalók: liszt vaj porcukor 4 tojás egy csipet só sütőpor egy kevés tej
töltelék: túró tejföl mazsola, kapor, 10 dkg cukor.
Kapros túrós lepény elkészítése:
A lisztet, vajat, cukrot, 1 tojássárgáját, egy csipet sót, sütőport egy kevés tejjel összegyúrjuk, két részre osztva hidegre tesszük, és 2-3 órán át pihentetjük. Az áttört túrót, a tejfölt, a porcukorral elkeverjük, hozzáadjuk a mazsolát, a finomra vágott friss kaprot, és végül a 4 tojás keményre felvert habját beleforgatjuk. A tészta felét vékonyan kinyújtva kivajazott tepsibe terítjük, a tölteléket ráöntjük, és egyenletesen elsimítjuk.
A tészta másik felét vékony rudacskákra sodorva, rácsszerűen rakjuk rá. Tojássárgájával megkenve, forró sütőben egy fél óráig sütjük.

Krémes lepény

Hozzávalók: vaj vagy margarin liszt egy kevés citromlé egy csipet só;
krém: 5 dl tej cukor porcukor 4 tojás liszt, negyed rúd vanília.
Krémes lepény elkészítése:
A vajat összedolgozzuk 2 dkg liszttel. Kockát formázunk belőle, és hidegre tesszük. A többi lisztből hideg vízzel, citromlével, egy csipet sóval jól kidolgozott rétestésztát készítünk, 20-25 percig pihentetjük. Erősen lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Közepébe helyezzük a kifagyott vajkockát. A tésztát szorosan ráhajtjuk: felülről, jobbról, alulról, balról. Nyújtófával három cm vastagra nyújtjuk. Még háromszor hajtogatjuk, mindig más oldalról kezdve.
Közben a tésztát 20-25 percig hideg helyen pihentetjük. A vajas tésztából két lapot nyújtunk. Külön-külön megsütjük őket oldal nélküli sütőlapon vagy felfordított tepsi alján. A nyers lapot villával, sütés előtt, néhány helyen megszúrkáljuk. Ha megsült, deszkára csúsztatjuk, vigyázva, hogy el ne törjön. A tetejére szánt lapot egyenesen tartott fűrészkéssel egyforma kockákra vágjuk.
Töltelék: 3,5 dl tejet felforraljuk a cukorral. Habüstben habverővel simára keverjük a tojások sárgáját, a lisztet és 1,5 dl tejet. A már felforralt tejet hirtelen beleöntjük, s állandó keverés mellett, kis lángon, addig főzzük, amíg sűrű nem lesz. A tűzről levéve hozzákeverjük a tojások cukorral felvert habját. A krémet - még melegen - az alsó lapra kenjük. Ráhelyezzük a kockákra vágott felső lapot, és megszórjuk porcukorral. Ha a krémre tejszínhabot teszünk, és a tetejét cukormázzal vonjuk be, akkor franciakrémest készítettünk.

Mandulás lepény

Hozzávalók:
30 dkg liszt,
8 dkg margarin,
6 dkg cukor,
2 tojássárgája,
só,
tejföl;
töltelék:
15 dkg pörkölt mandula,
15 dkg cukor,
tejföl.
Mandulás lepény elkészítése:
A felsorolt anyagokból jól gyúrható tésztát készítünk. Két részre osztjuk. Vékonyra nyújtjuk, az egyik lapot tepsibe tesszük és megtöltjük.
A pörkölt mandulát, a porcukrot egy kevés tejföllel felfőzzük. Ha kihűlt, a tészta tetejére kenjük, és a másik tésztalappal beborítjuk, tojásfehérjével megkenjük, és villával megszurkáljuk, majd megsütjük.

Meggyes lepény

Hozzávalók: liszt vaj tojás cukor tej sütőpor citromhéj meggy
Meggyes lepény elkészítése:
A tojásokat, a porcukrot, a vajat habosra keverjük. Hozzáöntjük a tejet, összekeverjük egy sütőporral, reszelt citromhéjjal és a liszttel. Belekeverjük a kimagozott meggyet, és nem nagy, jól kizsírozott tepsibe öntjük.
(A meggyet szórhatjuk a tetejére is.)
Aranysárgára sütjük, fölszeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.

Mogyorós lepény

Hozzávalók: liszt margarin 1 tojássárgája vaníliás cukor tejföl
töltelék: őrölt mandula esetleg mogyoró vagy dió porcukor kakaó tojássárgája és kemény habja.
Mogyorós lepény elkészítése:
A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, és a többi anyaggal tésztát gyúrunk belőle. Két részre osztjuk; az egyik részét kinyújtjuk, és tepsibe tesszük.
Az előírt anyagokból összeállítjuk a tölteléket, és a tésztalapra kenjük. A tészta másik feléből rácsot készítünk, és óvatosan a töltelékre helyezzük.
Előmelegített sütőben, kis lángon, világosra sütjük.

Rákóczi túrós lepény

Hozzávalók: liszt vaj porcukor tojás tejföl, egy késhegynyi szódabikarbóna;
töltelék: túró cukor dara tojás tejföl
rácsozáshoz 3 tojásfehérje cukor.
Rákoczi túrós lepény elkészítése:
A tésztához való anyagokat összegyúrjuk, kinyújtjuk, és félig kisütjük. A túrót szitán áttörjük, és hozzákeverjük a cukrot, a darát, a tojások sárgáját, a tejfölt, végül a tojások felvert habját. A túrókrémet a félig sült lapra kenjük, és forró sütőben átsütjük. Ha kész, a cukorral felvert tojáshabot a töltelék tetejére csurgatjuk zsírpapírból készült zacskóból. Barnára sütjük, és megszórjuk vaníliás porcukorral. Ha kihűlt, vízben mártott késsel fölszeleteljük.

Ribizlihabos lepény

Hozzávalók: liszt margarin tojássárgája porcukor só tejföl
tetejére: tojásfehérje porcukor ribizlilé.
Ribizlihabos lepény elkészítése:
A tésztához való anyagokat összegyúrjuk, kinyújtjuk gáztepsi nagyságúra, és világosra sütjük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, belekeverjük a porcukrot, és a ribizlilevet.
Óvatosan elkeverjük, és a tésztára terítjük. Középmeleg sütőben egy kis ideig szárítjuk.

Szilvás lepény

Hozzávalók: liszt zsír porcukor tej élesztő tojás mirelit szilva kristálycukor őrölt fahéj porcukor dió.
Szilvás lepény elkészítése:
A liszt egy részéből kovászt készítünk, ha megkelt, hozzáadjuk a megmaradt lisztet, tojást, cukrot, majd a langyos olvasztott zsírt, és a fennmaradt tejjel puha tésztát készítünk.
Langyos helyen megkelesztjük, majd kizsírozott tepsibe tesszük.
A szilvát kimagozzuk, fahéjas cukorral, őrölt dióval öszszekeverjük, a tésztára rakjuk, majd forró sütőben sütjük, s ha megsült, porcukorral meghintjük.

Növény vásárlás - Webáruház

Gyönyörű növények nagy választéka Nézd meg

Kerti növények a Wiandt Kertészetből