Linzer receptek

  • Frissítve: 2019-09-14  

Barna linzer

Hozzávalók:
10 dkg vaj,
10 dkg cukor,
10 dkg darált dió,
5 dkg liszt,
5 dkg zsemlemorzsa,
1 szelet reszelt csokoládé,
1 egész tojás,
citromhéj,
törött fahéj.

Barna linzer

elkészítése:
A fenti anyagokat összegyúrjuk, a sütőlapon kinyújtjuk és megsütjük. Ha kihűlt, két darabra vágjuk, ribizkeízzel megtöltjük, és citrommázzal bevonjuk.
Citrommáz: 35 dkg átszitált porcukrot 2 egész citromlével, 1 evőkanál vízzel, 1 evőkanál rummal addig keverünk, amíg szép sima nem lesz (kb. 20-25 perc).

Diós linzer

Hozzávalók:
25 dkg liszt,
12 dkg vaj,
1 tojássárgája,
2 evőkanál porcukor,
2-3 kanál tejföl;
töltelék:
6 tojásfehérje,
12 dkg cukor,
12 dkg dió,
citromhéj.
Diós linzer elkészítése:
A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Fél cm vastagra nyújtjuk, és világos színűre sütjük. Majd a sütőből kivéve baracklekvárral megkenjük, s arra halmozzuk a tölteléket.
Töltelék :
a porcukorral elkeverjük az apróra vagdalt diót és egy fél citrom reszelt héját, majd belekeverjük 6 tojásfehérjéből vert kemény habba. A tölteléket a tésztára egyenletesen rákenjük, majd visszarakjuk a már langyos sütőbe, és néhány percig szárítjuk.
Hosszúkás darabokra vágva adjuk asztalra

Fehér linzer

Hozzávalók:
13 dkg vaj,
20 dkg liszt,
7 dkg cukor,
7 dkg tisztított, darált mandula,
1 tojássárgája,
fél dl tejföl.
Fehér linzer elkészítése:
A fenti anyagokat összegyúrjuk, két részre osztjuk, kinyújtjuk, az egyik lapot tepsibe behelyezzük.
A tetejét megkenjük, darált mandulával is meghintjük, majd megsütjük.

Linzer keksz

Hozzávalók:
35 dkg liszt,
2 egész tojás,
12 dkg cukor,
8 dkg margarin,
egy fél sütőpor.
linzer keksz elkészítése:
A fenti anyagokat alaposan kidolgozzuk, egy éjjelen keresztül pihentetjük, másnap késfokvastagságúra nyújtjuk, és kockákra, kerek lapokra vagy akár cifra figurákra kivagdaljuk. Villával megszurkáljuk, és kizsírozott sütőlapon aranysárgára sütjük.
Jól zárható dobozban hetekig is frissen eltarthatjuk.

Rácsos almás linzer

Hozzávalók:
50 dkg liszt,
20 dkg margarin vagy 15 dkg zsír,
20 dkg cukor,
10 dkg dió (ez el is maradhat),
1 egész tojás,
1 dl tej,
1 kanál tejföl,
sütőpor,
citromhéj,
fahéj.
Rácsos almás linzer elkészítése:
Az anyagokat összegyúrjuk, a tészta nagyobb részét tepsibe rakjuk, és a kihűlt almapépet rákenjük. A megmaradt részből rácsokat készítünk, s a tésztára helyezzük keresztbe.
Sütés előtt a tetejét tojással megkenjük.

Rácsos linzer

15 dkg vaj,
25 dkg liszt,
1 tojássárgája,
7 dkg darált mandula,
8 dkg vaníliás cukor,
tejföl, amennyit felvesz a tészta.
Rácsos linzer elkészítése:
A liszttel a vajat összemorzsoljuk, a tojást, mandulát, cukrot, egy kevés sót és tejfölt hozzáadjuk, ebből tésztát gyúrunk. Két részre osztjuk, az egyik részt kinyújtjuk, és a tepsibe rakjuk, megkenjük lekvárral, a tészta másik feléből rácsot készítünk, és óvatosan ráhelyezzük.

Linzer torta

Hozzávalók:
30 dkg liszt,
20 dkg vaj,
1 tojás,
10 dkg porcukor,
1 evőkanál rum;
töltelék:
2 tojásfehérje,
20 dkg porcukor,
2 evőkanál baracklekvár,
citromlé,
4 dkg dió.
linzer torta II. elkészítése:
A lisztből a vajjal, tojással, porcukorral, rummal, linzertésztát készítünk. A kidolgozott tésztát 4 cipóba osztjuk, és 4 kerek vagy hosszúkás lapot sütünk belőle.

A tojásfehérjéket a porcukorral és 2 evőkanál baracklekvárral, néhány csöpp citromlével habosra keverjük. A lapokat ezzel a krémmel töltjük, és ezzel is vonjuk be a torta tetejét.
Az apróra vágott dióbéllel megszórjuk. Másnap tálaljuk.