Gesztenye - Gesztenyés étel receptek

Gesztenyés palacsinta csokoládémártással

Hozzávalók:
12 palacsinta (kisütve),
10 dkg piskótamorzsa,
30 dkg gesztenyepüré,
1 dl tejszín,
2 tojássárgája,
5 dkg vaníliás cukor,
1/2 dl rum.
Gesztenyés palacsinta csokoládémártással elkészítése:
A gesztenyemasszába beletesszük a tojássárgákat, a piskótamorzsát, a vaníliás cukrot és annyi tejszínt, hogy jó sűrű gesztenyés tölteléket kapjunk.
Ezzel (elosztva) megtöltjük a palacsintákat, hoszszában felsodorjuk, és megvajazott tűzálló tálba egymás mellé rakjuk őket.
A csokoládémártást elkészítjük, és gőz fölött melegen tartjuk tálalásig. Ekkor a megtöltött palacsintákat 7-8 percre sütőbe tesszük, hogy jól átforrósodjanak.

Gesztenye alagút

Hozzávalók:
40 dkg cukrozott gesztenyepüré,
10 dkg vaj,
2 cl rum,
4 dl cukrozott felvert tejszín,
1 csomag vaníliás cukor,
1 piskótalap;
máz:
10 dkg csokoládé,
7 dkg porcukor,
1 dkg vaj.
Gesztenye alagút elkészítése:
A gesztenyepürét összegyúrjuk az olvasztott vajjal és a rummal. Ujjnyi vastagságban felkenjük zsírpapírra. Sima őzgerincformába tesszük. Hűtőszekrényben kifagyasztjuk.

Gesztenye csemege

Hozzávalók:
25 dkg gesztenye massza,
5 dkg porcukor,
5 dkg darált dió,
5 dkg vaj,
1 tojássárgája,
1 evőkanál rum.
Gesztenye csemege elkészítése:
A hozzávalókat összekeverjük. Deszkára téve téglalap alakúra formázzuk, leöntjük olvasztott csokoládéval, szikkadni hagyjuk, majd hidegre teszszük.
Vékony szeletekre vágva tálaljuk.

Gesztenye puding

Hozzávalók:
7 dkg vaj,
7 dkg liszt,
2 dl tej,
25 dkg gesztenyepüré (készen vett),
4 tojás,
5 dkg vaníliás porcukor,
3 cl rum,
7 dkg piskótamorzsa,
egy kevés reszelt narancshéj.

Gesztenye puding elkészítése:

Öt dkg vajból 7 dkg liszttel világos, ném megpirított rántást készítünk, s ezt a forró, vaníliás cukorral ízesített tejjel fölengedjük, és habverővel gyorsan simára keverjük.
A tűzről levéve belekeverjük a gesztenyepürét, rumot, egy kis narancs reszelt héját és a tojássárgákat.

Gesztenyepüré

Hozzávalók:
50 dkg gesztenye,
6 dkg cukor,
rum vagy maraschino,
2,5 dl tejszín.
Gesztenyepüré elkészítése:
A gesztenyét puhára főzzük, megtisztítjuk, és húsdarálón megdaráljuk. Rummal vagy maraschinóval és sziruppal összekeverjük, hogy sűrű massza legyen belőle.
Burgonyatörőn átnyomjuk egy tálra.
Tejszínhabbal tálaljuk.

Gesztenyerolád



Gesztenye rudacska

25 dkg liszt,
20 dkg vaj,
3 evőkanál cukor,
4 tojássárgája,
2 evőkanál tejföl;
töltelék:
25 dkg gesztenye,
25 dkg cukor,
citromlé.
Gesztenye rudacska elkészítése:
A hozzávalókat gyúródeszkán késsel jól kidolgozzuk, egy fél óráig pihenni hagyjuk.
Igen vékonyra nyújtjuk, apró kockákra vagdaljuk, gesztenyével megtöltjük, összesodorjuk., s tojással megkenjük.

Gesztenyés fánkocskák

Hozzávalók:
40 dkg gesztenye massza,
10 dkg vaníliás porcukor,
10 dkg vaj,
2 tojás,
málna- vagy ribizlidzsem.
Gesztenyés fánkocskák elkészítése:
A vajat 5 dkg cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a gesztenyét, és jól összedolgozzuk.
A tojásfehérjét felverjük, hozzátesszük a maradék porcukrot, és jól összekeverjük a masszával.

Gesztenyés kappan

Hozzávalók:
1 kappan,
30 szem gesztenye,
8 dkg vaj,
2 tojássárgája,
2 evőkanál morzsa,
petrezselyem,
citromhéj, só, bors.
Gesztenyés kappan elkészítése :
A megtisztított, kibelezett kappant a következő töltelékkel töltjük meg: a válogatott gesztenyét leforrázzuk, és negyedóráig főzzük, majd megtisztítjuk, is burgonyanyomón átnyomjuk.

Gesztenyés kifli

Hozzávalók:
25 dkg liszt,
13 dkg vaj,
1 tojássárgája,
3 dkg cukor,
1 dl tejföl,
1 dkg élesztő, só;
töltelék: 50 dkg gesztenye,
8 dkg cukor,
vanília, citromhéj.
Gesztenyés kifli elkészítése:

Gesztenyés mokkás kocka

Hozzávalók:
10 dkg margarin,
1 dl rum,
1 csomag vaníliás cukor,
35 dkg gesztenye massza,
25 dkg keksz,
2 dl tejszín,
zselatin,
feketekávé.
Gesztenyés mokkás kocka elkészítése:
A gesztenyemasszát elkeverjük a margarinnal, a rummal és a vaníliás cukorral. Kettéosztjuk, majd egyik felét hűtőszekrénybe tesszük.

Gesztenyés pulyka

Gesztenyés rumosmeggy

Gesztenyés töltött csirke

Hozzávalók:
1 csirke,
50 dkg gesztenye,
3 alma,
15 dkg darált sertéshús,
só, bors, pirospaprika, egy fél gerezd kapart fokhagyma,
5 dkg füstölt szalonna,
1 fej vöröshagyma,
1 zsemle,
1 csomó petrezselyem,
1 tojás, 1/2 dl olaj.
Gesztenyés töltött csirke elkészítése :
A gesztenyék héját bevágjuk, és a gesztenyét vízben puhára főzzük, meghámozzuk.

Gesztenyés torta

Hozzávalók:
a kész torta,
20 dkg gesztenyepüré-massza,
20 dkg porcukor,
20 dkg vaj,
1/2 dl rum.
Gesztenyés torta elkészítése:
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a gesztenyemasszát és a rumot.
A tortát három karikára vágjuk; a krémet elosztva, rétegesen rákenjük a karikákra. Majd a megkent lapokat egymásra helyezzük; tetejét késsel bejelöljük 16 szeletre, és díszítésül burgonyanyomó segítségével gesztenyepürét hintünk rá.

Gesztenyetorta

Hozzávalók:
7 tojás,
20 dkg cukor,
25 dkg gesztenye,
2 szelet csokoládé;
krém:
2 tojás,
10 dkg cukor,
15 dkg vaj,
15 dkg gesztenye;
máz: 6 dkg fondán,
2 szelet csokoládé,
1 kávéskanál rum.
Gesztenyetorta elkészítése:
A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük.
Óvatosan hozzáadjuk a főtt, áttört gesztenyét, a reszelt csokoládét, és a tojások kemény habját. Az egészet formába tesszük és megsütjük.

Gesztenyés tekercs

Hozzávalók:
50 dkg gesztenyemassza,
15 dkg keksz,
20 dkg vaj,
25 dkg cukor,
5 dkg kakaó,
2 dl tej,
2 dkg liszt,
3 cl rum.
Gesztenyés tekercs elkészítése:
A gesztenyemasszát összedolgozzuk a darált keksszel, 10 dkg vajjal a rummal és 15 dkg cukorral. A masszát ujjnyi vastagra nyújtjuk. A tejből és a lisztből besamelt főzünk, belekeverjük a kakaót és 10 dkg cukrot, majd 10 dkg vajat. Ezzel a krémmel megkenjük a masszát, majd felcsavarjuk, lehűtve szeleteljük, és tálra rakjuk.