Krémes lepény

  • Frissítve: 2023-09-02  

Lepény receptek

KRÉMES LEPÉNY, Hozzávalók:í/

20 dkg vaj vagy margarin,
22 dkg liszt,
egy kevés citromlé,
egy csipet só;
krém:
5 dl tej,
18 dkg cukor,
2 dkg porcukor,
4 tojás,
6 dkg liszt, negyed rúd vanília.
Krémes lepény elkészítése:
A vajat összedolgozzuk 2 dkg liszttel. Kockát formázunk belőle, és hidegre tesszük.
A többi lisztből hideg vízzel, citromlével, egy csipet sóval jól kidolgozott rétestésztát készítünk, 20-25 percig pihentetjük.
Erősen lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Közepébe helyezzük a kifagyott vajkockát.
A tésztát szorosan ráhajtjuk: felülről, jobbról, alulról, balról. Nyújtófával három cm vastagra nyújtjuk.
Még háromszor hajtogatjuk, mindig más oldalról kezdve.
Közben a tésztát 20-25 percig hideg helyen pihentetjük.
A vajas tésztából két lapot nyújtunk. Külön-külön megsütjük őket oldal nélküli sütőlapon vagy felfordított tepsi alján. A nyers lapot villával, sütés előtt, néhány helyen megszúrkáljuk.
Ha megsült, deszkára csúsztatjuk, vigyázva, hogy el ne törjön.
A tetejére szánt lapot egyenesen tartott fűrészkéssel egyforma kockákra vágjuk.
Töltelék: 3,5 dl tejet felforralunk 10 dkg cukorral.
Habüstben habverővel simára keverjük a tojások sárgáját, a lisztet és 1,5 dl tejet.
A már felforralt tejet hirtelen beleöntjük, s állandó keverés mellett, kis lángon, addig főzzük, amíg sűrű nem lesz.
A tűzről levéve hozzákeverjük a tojások 8 dkg cukorral felvert habját.
A krémet - még melegen - az alsó lapra kenjük.
Ráhelyezzük a kockákra vágott felső lapot, és megszórjuk porcukorral.
Ha a krémre tejszínhabot teszünk, és a tetejét cukormázzal vonjuk be, akkor franciakrémest készítettünk.

Krémes lepény