Citromos lepény

Lepény receptek

Hozzávalók:

6 tojás,
25 dkg cukor,
14 dkg liszt,
1 citrom;
tetejére:
6 tojásfehérje,
15 dkg cukor,
vanília;
máz:
2 tojásfehérje,
1 citrom,
15 dkg cukor.
Citromos lepény elkészítése:

A cukrot a tojássárgákkal habosra keverjük, hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, a lisztet, végül a tojások keményre vert habját. Forró sütőben kis lángon sütjük.
Hat tojásfehérjét kemény habbá verünk.
A cukrot 3 evőkanál vízzel, egy kis vaníliával felfőzzük.
A keményre vert tojáshabot leforrázzuk ezzel a sziruppal.
A tűzön tovább verve keményre főzzük, majd a tűzről levéve rákenjük a kisült piskótára.
Tetejét citrommázzal vonjuk be, és a tésztát kockára vágjuk.
Citrommáz:
2 tojásfehérjét keményre verünk, hozzáadjuk 1 citrom levét és reszelt héját, 15 dkg porcukrot.
Forró víz fölött addig verjük, míg sűrűsödni nem kezd. Majd a tészta tetejére kenjük.

   Citromtorta    Császárrétes    Cseh túrós bukta