Citromos lepény
- 2023-09-11 Sütemények
Hozzávalók:
6 tojás,
25 dkg cukor,
14 dkg liszt,
1 citrom;
tetejére:
6
tojásfehérje,
15 dkg cukor,
vanília;
máz:
2 tojásfehérje,
1 citrom,
15 dkg cukor.
Citromos
lepény elkészítése:
A cukrot a tojássárgákkal
habosra keverjük, hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, a lisztet, végül
a tojások keményre vert habját. Forró sütőben kis lángon sütjük.
Hat tojásfehérjét
kemény habbá verünk.
A cukrot 3 evőkanál vízzel, egy kis vaníliával felfőzzük.
A keményre vert tojáshabot leforrázzuk ezzel a sziruppal.
A tűzön tovább
verve keményre főzzük, majd a tűzről levéve rákenjük a kisült piskótára.
Tetejét
citrommázzal vonjuk be, és a tésztát kockára vágjuk.
Citrommáz:
2 tojásfehérjét
keményre verünk, hozzáadjuk 1 citrom levét és reszelt héját, 15 dkg porcukrot.
Forró víz fölött addig verjük, míg sűrűsödni nem kezd. Majd a tészta tetejére
kenjük.