Meleg sajtos lepény

  • Frissítve: 2019-09-14  

Sós sütemények

MELEG SAJTOS LEPÉNY, Hozzávalók:
12 dkg liszt,
6 dkg vaj,
1 tojássárgája,
8 dkg füstölt szalonna,
20 dkg sajt,
5 dkg vaj, só,
kb. 10 dkg száraz bab,
2 tojás,
2 dl tejföl,
bors, egy kevés szerecsendió.
Meleg sajtos lepény elkészítése:
A lisztet összemorzsoljuk a vajjal.
Adunk hozzá 1 tojássárgáját, megsózzuk, és annyi hideg vízzel gyúrjuk össze, hogy omlós tésztát kapjunk.
Hűtőben kb. két-három órát pihentetjük.
Ezután kinyújtjuk, és egy kis kerek tortaformát kibélelünk vele, esetleg zománcozott serpenyőbe is tehetjük.
Megtöltjük száraz babbal, és megsütjük.
Azután a babot kiszedjük belőle, és a tésztát lehűtjük. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, üvegesre pirítjuk, zsírját leszűrjük róla, tepertőjét kihűtjük, és elosztjuk a tésztán.
Rászórunk kb. 20 dkg reszelt sajtot.
A friss tejfölt (ne legyen savanyú) elkeverjük 2 egész tojással, megsózzuk, bőven borsozzuk, egy kevés reszelt szerecsendióval és vagdalt petrezselyemmel fűszerezzük.
Habverővel simára keverjük, és bevonjuk vele a lepényt - szépen elsimítjuk rajta.
A tetejére 5 dkg vajat morzsolunk, és előmelegített, középhőmérsékletű sütőben, felső lángon sütjük meg úgy, hogy a teteje aranysárgára piruljon.
A sütés ideje kb. 15-20 perc.
Fölszeletelve, vágott metélőhagymával megszórva tálaljuk.
<<< sós sütemények, szendvicsek
meleg sajtos lepény, mártás, sütemény, palacsinta, tészta, torta, édesség, saláta, étel, ital, sütés, főzés, receptek

Meleg sajtos lepény