Rákvirág - Aglaonema szobanövény ismertetések szobanövények

  • Frissítve: 2019-09-11  
Rákvirág Aglaonema

Rákvirág Aglaonema

Ez a rendkívül hálás és mutatós levelével díszítő növény, a rákvirág, Kelet-Indiából és a Maláj-félsziget erdeiből került Európába.

Az utóbbi időkben, sajnos, kevés helyen található.

Sok fajnak levelei sárgás vagy fehéres foltokkal díszítettek. Ezek kevésbé tartósak a száraz levegőjű lakásokban. Leginkább az Aglaonema modestumot / syn. Aglaonema oblongifolium fajtát neveljük a szobában.

Levelei sötét haragoszöldek, 8-10 cn szélesek és 20-30 cm hosszúak, kihegyezettek. Zöldes fellevelű torzsavirágzata jelentéktelen, évről évre a lakásban is rendszeresen nyílik.

Másik kedvelt faja az Aglaonema costatum alacsonyabb növekedésű, elfekvő, elágazó gyöktörzsön hozza a rövid nyelű, sötétzöld, fényes, fehérfoltos leveleit. Virágzata hasonló az előzőhöz.

Az Aglaonema treubii tojásdad alakú keskeny levelei ezüstszürkén foltosak. Gyakran 50-60 cm-re is megnő elágazó szára.

Jól díszlenek sok humuszt tartalmazó földben, árnyékos, fényszegény lakásban is bő öntözés mellett, sőt a modestum tiszta vízben is hosszú ideig él, különösen falivázákban mutatós.

Lakásban is sikeresen szaporítható. 
Megnyúlt növényünket tavasszal 2-3 szemre vágjuk vissza. A levágott szárrészből dugványt készíthetünk. A fejdugvány már 3-4 hét múlva, a törzsdarabok csak 6 hét után gyökeresednek meg.

A meggyökeresedett növényeket 2-3-asával ültetjük cserépbe.

A visszavágott, cserépben maradt gyökeres rész rövid időn belül dúsan, erőteljesen hajt, és még szebb lesz, mint volt.

Nagy előnye, hogy a hűvös, 8-10 C fokos helyiséget is elviseli, de a hőmérséklet csökkenésével az öntözést is mérsékeljük.

 Kerti tó növényei Vízinövények