Kaktusz, Kaktuszfélék

Kaktuszfélék (Cactaoceae) Kétszikű növénycsalád, amelybe nagyrészt levél nélküli, meghúsosodott szárú pozsgás növények tartoznak.

Törzsük és ágaik hengeresek (pl. Cereus), gömbölydedek (pl. Echinocactus, Echinops) vagy lapítottak (pl. Phyllocactus, Epiphyllum), s rajtuk szemölcsök vannak, ezeken nagy tüdkék és kisebb serték (glochidák).

Csak a Peireskiának van. Viráguk spirális, kétivarú, élénk színű, sokporzójú. Termésük bogyó. Amerika trópusain élnek.

A kerekded, hengeres vagy lapos részekből álló Opuntia néhány faja nálunk is kitelel. A felsoroltakon kívűl még igen sok más kaktusz fajt is tartalmaznak szobai és üvegházi dísznövényként.

Kaktusz - Pallas lexikon

Kaktusz (növ., Cactus L.), génuszai sajátságos húsos és szúrós termetökről egymással jobbadán megegyeznek s az ember akármelyik külsején könnyen felismeri a Kaktusz jellemét.

A kaktuszok azonban nagyon különböznek egymástól a szerint, van-e levelök vagy gyakrabban nincs, az ágjok levélnemüen szélesedik-e ki vagy sem, azután a virágjok szerkezete szerint is, ugy hogy Opuntia Tourn.

Kaktuszfélék - Pallas lexikon

Kaktuszfélék (növ., Cacteae, Cacteceae, a kétsziküeknek vagy 1300 fajt számláló családja; helyzete a rendszerben mindeddig bizonytalan.

A bojtvirágfélék, egresfélék, golgotafélék mellé sorozzák, de legtöbben az első rend és a sokanyásak közé helyezik és kaktuszvirágnak (Cactiflorae, Opuntinae) néven renddé is emelték.

A Kaktuszfélék legtöbbje cserje; leveletlen, tüskés-bibircsü, húsos-leves szára jobbadán tömzsi, majd egészen összekuporodik, majd elágazó, de minden ágával fölfelé törekvő barázdás oszlopsorozattá, vagy szétterülő, levélformájú bokorrá nő.

Valóságos levelük ritkán marad meg (Peireskea); a legtöbbé bokrosan csoportosodó tűkké nyúlik, meres tüskévé szárad vagy egészen elsatnyul.

A levél működését a zölden maradó szár végezi és ez mindig duzzadt és leveses. Kelyhök számos levele nem örvösen, hanem csavarirányosan sorakozik és a legbelsők már a szintén ily vonalban sorakozó szirmokhoz hasonlók, ezeken bizonytalan számu, de sok him áll.

A virág alatt levő magrejtő látszólag csupán a szár mélyedése; hosszú oszlopos bibeszálán változó számu bibe áll. Gyümölcse ugyanannyi soru, sokmagú bogyó, gömbölyü, illetve gyüszüs, számos maggal.

A Kaktuszfélék hazája Amerika; csupán egy Rhipsalis-faj való Dél-Afrikába.
Leginkább a forró égövet lakják, de itt és másutt verőfényes kiaszott helyeken, sziklákon tenyésznek. (Opuntia Fügekaktusz Tourn.), 200 fajjal Amerika forró vidékén.

Szára meg az ágai lapos vagy hengerded, tojásdad vagy hosszúkás, sima vagy tövises darabokból alakulnak, ellenben a levelei apró, húsos, hengerded, némely Seduméra emlékeztető s lehulló testecskékké alakulnak.

Kaktuszok - bővebb ismertetés >>> Kaktusz, kaktuszfélék