Mészhiány

  • Frissítve: 2023-09-27  

Mészhiány. Elegendő mész hiányában mérgezéses tünetek mutatkoznak a növényeken (levelek sárgulása stb.). A mészhiány-ban szenvedő növény nem képes a vasat felvenni. A mész alakítja ki a jó talaj morzsalékos szerkezetét is. A mészhiányt több mészigényes gyümölcsfajtánk megsínyli.

(Az E.M.IX-es alany mészszegény talajon csak sínylődik.) Hasonlóképpen tengődik az ilyen helyen a mandula-Alanyra oltott őszibarack is.

A csonthéjasok általában meszesebb talajt igényelnek. Nagyobb mértékű mészhiány esetében a hajtás csúcsi levelein az érközökben klorotikus, később elhaló foltok jelennek meg a hajtás alapjától a levelek hullani kezdenek. Savanyú homokra, mésztelen szikesedésre hajló talajokra ezért ne telepítsünk kajszi és őszibarackot, ringlót, meggyet.

Mészszegény talajon a csonthéjasok virágképződése és rendszerint a termés kötődése is hiányos. Az őszi és kajszibarackot, szilvát könnyebben támadják meg gombabetegségek. Ennek folytán hajlamosak a mézgásodásra, és így ez a tényező egyik oka lehet a gutaütésnek. A mészhiányt a talajba adagolt mésszel (porrá oltott mész, cukorgyári mésziszap, mészkőliszt, vakolattörmelék) szüntethetjük meg.

Mészhiány