Sárgabarack, Kajszibarack, Kajszi fajták - Prunus armeniaca

Kajszibarack fajtaismertetések, érési idő

A kajszibarack, sárgabarack Prunus armeniaca az egyik legértékesebb, legsokoldalúbban hasznosítható gyümölcsünk. Nincs különbség a kajszibarack vagy sárgabarack megnevezés között, ugyanazt a gyümölcsöt jelenti.

Lombfakadás előtt, kora tavasszal virágzik. Termését a téli és kora tavaszi fagy gyakran megtizedeli. Védett helyen ritkán károsodik. Talajban nem válogat, de legjobban meszes talajban, meleg fekvésben fejlődik.

Sárgabarack, Kajszibarack Kajszi fajták

Forrás: MenschundBild Flickr


A cukor és savtartalom harmóniája intenzív aromával párosul. A gyümölcsök magas rosttartalma kedvező étrendi hatású. A friss gyümölcsök karotin tartalma magas, az aszalt kajszi káliumban gazdag.

A fagyérzékenységen kívül a gutaütésre is hajlamos. A fertőzés megelőzése érdekében koronáját ne sokat metszegessük.

Bergeron kajszibarack

Bergeron kajszibarack

Bergeron sárgabarack

12 nappal a Magyar kajszi után érik. Friss fogyasztásra és ipari feldolgozásra is alkalmas. Gyümölcse valamivel kisebb mint a Magyar kajszi -é, kissé megnyúlt gömb alakú. Héja narancssárga a napos oldalon élénkpiros.

Húsa narancssárga, kemény, kiváló ízű. Feltörő növekedésű, közepesen sűrű koronát nevel. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem.

A téli lehűléseket kiválóan tűri. Kései érése, termésbiztonsága és kedvező gyümölcstulajdonságai miatt telepítésre javasolt.

Ceglédi óriás kajszi

Ceglédi óriás sárgabarack

Ceglédi óriás kajszi mérete nagy, a hagyomáyos technológiával nevelve 50-70 gr. Megfelelő vízellátás, metszés esetén az átlagtömeg a 90-120 gr-ot is elérheti.

Alakja megnyúlt, oldalról lapított. Héja világos narancssárga, a napos oldalon pirossal fedett. Húsa narancssárga, lédús, ízletes. Magja édes. Közepes növekedési erélyű.

A Ceglédi óriás kajszi porzói a Magyar kajszi klónok a Ceglédi bíborkajszi.

Virágrügyei a Magyar kajszi-nál ellenállóbbak, a téli lehűlésekre közepesen érzékenyek.
Igen nagy méretű, piacos gyümölcse alapján jól társított ültetvényekbe telepítésre javasolt.

Magyar kajszi

magyar kajszi gyümölcsfa

Július közepén érik. Gyümölcse minden irányú felhasználásra alkalmas.
Közepes méretű (45gr.) gyümölcse gömbölyded, oldalról kissé lapított.
Héja narancssárga, a napos oldalon kárminpiros fedőszínnel mosott. Húsa narancssárga, lédús, igen finom.

Koronája közepes méretű. Korán termőre fordul, jó termőképességű.

A téli és tavaszi lehűlésekre érzékeny, a sarka vírus fertőzésre és rákosodásra közepesen fogékony. A moníliás hajtáshervadásra és a gnomiás levélfoltosságra kevésbé érzékeny.

Csak szelektált klónok szaporíthatók. A Gönci magyar kajszi gyengébb növekedésű, valamivel nagyobb gyümölcsű mint a Magyar kajszi.
Mindkét klón hasonló arányban található a termesztésben.

Pannónia kajszibarack

Pannónia kajszibarack - 4-7 nappal a Magyar kajszit követően érik. Friss fogyasztásra és feldolgozásra alkalmas.

Közepes méretű 40-45 gr. gyümölcse gömbölyű, narancssárga alapszínén a napos oldalon kárminpiros fedőszín alakul ki.

Húsa narancssárga, savasabb mint a Magyar kajszi, ízletes. Kis méretű szétterülő koronát nevel. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem.

Jó termésbiztonsága és sokoldalúan felhasználható gyümölcse miatt nagymértékben szaporítják.
Növekedési tulajdonságai alapján intenzív ültetvény létesítésére alkalmas.

Borsi-féle kései rózsa sárgabarack

Magyarországon kialakult fajta. Aránya folyamatosan csökken a termesztésben.
A Magyar kajszit követően 14 nappal érik. Minden célra felhasználható, de gyümölcse kisebb áruértéket képvisel, mint a Bergeron.

Gyümölcse kicsi (33 g), kissé megnyúlt, oldalról lapított. Héja narancssárga, kismértékben kárminpiros fedőszín borítja. Húsa sötét narancssárga, kemény, rostos ,közepes ízű.

Nagy méretű, közepes sűrűségű fát nevel. Kései termőre fordulást követően bőven terem. A téli és tavaszi lehűlésekkel szemben a legellenállóbb sárgabarack fajtánk. A sarka vírus fertőzésre kifejezetten fogékony.

Klón: A Rózsakajszi C. 1406 jelű változatot Nyujtó Ferenc szelektálta. Termőképessége és gyümölcsmérete is jobb az alapfajtáénál.

Budapest kajszi

Nagyméretű, de kevésbé tetszetős, így elsősorban befőtt-készítésre alkalmas gyümölcsöket nevel.

Fája gyenge növekedésű, hasadásra és rákosodásra hajlamos. A kései fajták választékának növelése érdekében kismértékben javasolható a telepítése.

Ceglédi arany kajszi

Ceglédi arany kajszi Nyujtó Ferenc és munkatársai állították elő 1968-ban a Ceglédi óriás és a Rózsabarack C. 1668 keresztezésével. 1984-től államilag minősített fő árufajta.

A Mandulakajszi val egyidőben, 5-8 nappal a Magyar kajszi után érik. Gyümölcse gömbölyű, közepesnagy méretű, 44 g átlagtömegű. Felülete narancssárga, a napos oldalon kárminpirossal bemosott. Húsa narancssárga, szilárd, jellegzetes kajszi ízű.

Fája erős növekedésű, gyenge elágazási hajlamú. Virágai későn nyílnak, jól öntermékenyülnek. Terméshozása biztonságos és bőséges. Fagytűrése jó. A sarka vírus fertőzésre közepesen fogékony.

Ceglédi kedves sárgabarack

Ceglédi kedves sárgabarack - Nyujtó Ferenc és munkatársai a Ceglédi óriás -ból állították elő 1968-ban. 1994 óta választékbővítő fajta.
A Magyar kajszit 8 nappal követően érik.

Alkalmas a Rózsa kajszi helyettesítésére. Friss fogyasztásra és feldolgozásra is megfelelő.

Gyümölcse kissé megnyúlt gömb alakú, közepes-nagy méretű, átlagos tömege 47 g. Felülete világos narancssárga, kárminpirossal bemosott. Húsa világos narancssárga, szilárd.

Középnagy méretű, kissé lapított,sűrű koronát nevel. Öntermékenyülésének mértéke a nemesítő adatai szerint 17%.

Korán termőre fordul.termőképessége nagy, de szakaszos terméshozásra hajlamos. A téli fagyokat jól, a tavaszi fagyokat közepesen tűri. Gnomoniára és moniliára közepesen fogokony, a sarka vírusra kevésbé fogékony.

Ceglédi bíborkajszi

ceglédi bíborkajszi

Ceglédi bíborkajszi fajtát Nyujtó Ferenc és munkatársai 1953-ban Izsákon szelektálták. Az egész országban elterjedt, az ültetvények területének 6%-át adja.

A Magyar kajszival együtt, vagy 1-2 nappal korábban érik. Friss fogyasztásra és befőtt készítésre is kiváló fajta.

Gyümölcse nagy, megnyúlt, oldalról lapított. Narancssárga alapszínén élénkpiros fedőszín alakul ki a gyümölcs 30-50%-án. Húsa narancssárga, rostos, bőlevű, ízletes.

Erős növekedésű, nagyméretű, szétterülő koronát nevel. Korán termőre fordul, nagy termésekre hajlamos fajta.

A késő téli -korai tavaszi fagyokra a legérzékenyebb fajtánk. A sarka vírusra nem fogékony, rákosodásra hajlamos.

Ceglédi Piroska sárgabarack

Ceglédi piroska kajszibarack - Nyujtó Ferenc és munkatársai állították elő 1968-ban a Magyar kajszi C.1789 és a Ceglédi óriás kajszi keresztezésével. 1995-től államilag minősített fő árufajta.

A Magyar kajszi előtt 5-7 nappal érik. Gyümölcse gömbölyű, középnagy, átlagos tömege 52 g. Felülete narancssárga, fénylő, 50-70%-ban kárminpirossal bemosott. Húsa narancssárga, szilárd. Íze teljes érésben jó. Magja kicsi, magbele édes.

Kis méretű, sűrű, szétterülő koronát nevel. Virágzása középkorai, elhúzódó.

Önmeddő, társítani kell, Porzó fák: Ceglédi bíborkajszi, Magyar kajszi, Pannónia kajszibarack, Bergeron kajszi.

Korán termőre fordul és bőven terem. A hosszú vesszők is berakódnak terméssel. Fagyérzékenysége közepes.

A sarka vírusra közepesen fogékony. Kedvező termesztési- és gyümölcstulajdonságai miatt telepítésre javasolt. Elsősorban friss fogyasztásra és exportra alkalmas, de ipari feldolgozásra is megfelel.

Mandulakajszi

Mandulakajszi - Nyujtó Ferenc és munkatársai szelektálták 1954-ben a Duna-Tisza közén. Kismértékben valamennyi kajszitermesztő tájon elterjedt.

8 nappal a Magyar kajszi után érik. Friss fogyasztásra és befőtt-készítésre is alkalmas.
Nagy gyümölcse erősen megnyúlt , oldalról lapított , mandula alakú. Világos narancssárga héja a napos oldalon kismértékben pirossal fedett. Húsa sárga, közepesen kemény, lédús, ízletes.

Közepes méretű, feltörő, ritka koronát nevel. Későn termőre forduló, jó termőképességű fajta.

Pollenadóval telepítve biztonságosabban terem. A téli lehűlésekre és a rákosodást előidéző kórokozókra közepesen, a sarka vírusra eléggé fogékony. A moníliás hajtáshervadásra és a gnomóniás levélfoltosságra kifejezetten fogékony.

Különleges gyümölcsét és termőképességét figyelembe véve, kismértékű telepítése javasolt.

Mandulakajszi pollenadó fák: Magyar kajszi, Ceglédi arany sárgabarack, Bergeron kajszibarack

Próbatermesztésre ajánlott kajszibarack fajták

Comandor kajszibarack

Comandor kajszibarack - Romániában V. Cociu, E. Bumbae és V. Balan állította elő keresztezéssel. 1983-tól terjedt el a termesztésben. 14 nappal a Magyar kajszi után érik.

Gyümölcse közepes méretű (50-55 g), megnyúlt gömb alakú. Zöldessárga héja a napos oldalon pirossal pöttyözött.

Húsa sárga, nem lédús. Félig magvaváló. Íze jó. Friss fogyasztásra és feldolgozásra is alkalmas sárgabarack. Fája középerős növekedésű, koronája sűrű és széthajló. Rendszeresen és bőven terem. Virágzási ideje kései. Fagytűrése jó.

Harcot kajszibarack

Harcot kajszibarack Harrowban (Ontario, Kanada) Richard E.C. Layne keresztezéssel állította elő. Néhány nappal a Magyar kajszi előtti érik.

Gyümölcse nagy (túlterhelve kicsi-közepes), megnyúlt és lapított. Héja narancssárga alapon 50%-os mértékben fénylő pirossal fedett.

Húsa élénk narancssárga, szilárd, lédús, magvaváló. Íze jó. Fája erős növekedésű, közepesen szétterülő. Termőképessége jó. Virágai önmeddők.

A téli lehűléseket jól tűri. A sarka vírussal szemben toleráns. A gnomómiával szemben közepesen ellenálló.

Harcot kajszibarack porzó fák: Ceglédi Piroska, Gönci magyar kajszi

Harmat kajszibarack

Harmat kajszibarack - A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen előállított fajta. A Korai piros kajszi előtt 10-12 nappal érik.

Gyümölcse közepes méretű (40g), erősen megnyúlt, lapított. Héja világos narancssárga, fedőszínnel kismértékben borított.

Húsa világos narancssárga, közepes keménységű, magvaváló. Íze jó. Nagyméretű feltörő koronát nevel. Termőképessége jó. Virágai korán nyílnak, önmeddők.

Korai zamatos sárgabarack

A Korai zamatos sárgabarack a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Genetika Tanszékén előállított fajta.

A Korai piros kajszival azonos időben a Magyar kajszi előtt 10 nappal érik.

Gyümölcse közepes méretű (45 g), aranysárga alapszínű, fedőszín alig alakul ki. Húsa narancssárga, szilárd, lédús, rostos, meghozkötött. Íze jó.

Fája nagy, feltörő, ritka ágrendszerű. Korán termőre fordul,bőven terem. A téli lehűlésekkel szemben ellenálló. Gnomóniával szemben közepesen fogékony.

Polonais kajszibarack

Francia eredetű fajta. Gyümölcse közepes méretű, gömbölyű. Héja világos narancssárga, közepes keménységű, lédús, jó ízű.

Fája kis méretű. Korán termőre fordul, bőven terem. Önmeddő.

Sulmona kajszibarack

Sulmona kajszibarack - V.Cociu keresztezéssel állította elő Romániában. 13 nappal a 'Magyar kajszi' után érik.

Gyümölcse nagy (65 g), oldalról kissé lapított gömb alakú. Narancssárga héjának felét sötétpiros fedőszín borítja. Húsa sárga, lédús. Friss fogyasztásra és feldolgozásra is jó.

Fája felfelé törő növekedésű, nagyméretű koronát nevel. Virágai későn nyílnak. Fagytűrése közepes. Terméshozása bőséges.

Veecot kajszibarack

O.A. Bradt Vinelandban (Ontario, Kanada) szabadmegporzású magoncként állította elő. Néhány nappal a Magyar kajszi után érik.

Gyümölcse közepes méretű, megnyúlt és lapított. Sötétnarancs héját mélyvörös fedőszín borítja. Húsa szilárd, nem lédús, jó ízű. Fája erős növekedésű. Terméshozása bő és rendszeres. A téli lehűléseket jól tűri.Államilag elismert kajszi fajták:

Bergeron kajszi - Borsi-féle kései rózsa - Budapest - Ceglédi arany - Ceglédi bíborkajszi - Ceglédi kedves - Ceglédi óriás kajszi - Ceglédi Piroska - Gönci magyar kajszi - Harmat - Harcot - Korai piros - Korai zamatos - Ligeti óriás - Magyar kajszi C.235 - Mandulakajszi - Pannónia kajszi - Rakovszky - Rózsakajszi C.1406 - Szamarkandszkij rannij

Címszavak: sárgabarack, kajszi, magyar-kajszi, pannónia

Érdekes cikkek a Kertészeti lexikon oldalakról: