Csavarpálma, Pandanus, pandanusz

  • Frissítve: 2020-06-13  
Csavarpálma levelek

Pandanus amaryllifolia - Nárciszlevelű csavarpálma

A legmutatósabb növények egyike a csavarpálma, a Pandanus. Az Indiai-óceán szigetein sűrű, áthatolhatatlan bozótot képeznek.

Rengeteg léggyökeret fejlesztenek ezek a pálmára emlékeztető növények.

Találunk közte kellemes ízű, ehető gyümölcsöt termő fajokat, más fajok leveleinek rostjából erős vásznat szőnek. Tehát komoly haszonnövények.
Egyik rendkívül érdekes fajta az indiai szigeteken élő Pandanus furcatus - villás csavarpálma.

Levelei 5-6 méter hosszúra is megnőnek. Még érdekesebb virágjának növekedése, buzogányvirágzata 3 óra alatt 1 méterre növekszik.

A lakásban tartott növényektől ne várjunk gyümölcsöt, sem gyors virágzást. Elégedjünk meg szép, mutatós leveleivel. A levelek körkörösen csavarmenetben /ebből származik a neve is/ helyezkednek el a törzsön.

A fehércsíkos levelek szélén és a levél fonákán a főéren erős fogazat van /Pandanus veitchii/, a Pandanus sanderi levelei sárgacsíkosak. Csak idősebb, 3-4 éves növényt érdemes beszerezni, a fiatal példányok nagyon kényesek, sok párát és meleget kívánnak, amit lakásban nehezen adhatunk meg.

A nagyobb növények 16-20 C fokos egyenletes meleg helyiségben bő öntözés mellett szépen fejlődnek lakásunkban.

Nyáron is bent kell tartanunk, mert a szeles idő a párologtatást erősen fokozza.
2-3 évenként tavasszal ültessük át, és ezzel egy időben a törzsön levő sarjakat leválaszthatjuk. Kissé bizonytalan a megeredés, de kíséreljük meg.

A levágott sarj leveleit összekötözve kis cserepekbe ültetjük, és zárt, párás, meleg helyen gyökereztetjük. A szaporítás másik és biztosabb módja, ha az anyanövényen levő sarjak tövét tőzeges lombfölddel körülvesszük, és a tövön gyökereztetjük meg az utódot, esetleg utódokat.

Hogyan marad meg a föld? Egyszerűen mohával körülvesszük azt a maréknyi földet, vagy kartonlappal megmagasítjuk a cserepet, hogy a földet megtartsa.

Néhány változata:
Pandanus amaryllifolius - nárciszlevelű csavarpálma
Pandanus furcatus - villás csavarpálma
Pandanus leiam - maláji csavarpálma
Pandanus pygmaeus - törpe csavarpálma
Pandanus tectorius - illatos csavarpálma
Pandanus utilis - hasznos csavarpálma

  Könnyezőpálma, Monstera, Filodendron     Kukoricalevél, Aspidistra