Broméliák - Aechmea Billbergia Dyckia Lándzsarózsa

  • 2022-01-12Bromélia - Lándzsarózsa Aechema fajták

A XVI. században került a trópusi Amerikából Európába a Bromélia és köztük az ízletes gyümölcsöt termő ananász is.

Eleinte csak királyi kertészetekben foglalkoztak vele, később a főurak is termeltették. Drága termelése következtében nem vált általánosan ismertté a gyümölcsöt termő faj.

A talajtakaró bromélia gyorsan terjedt el, és még ma is megállják helyüket, mint dísznövények

A közel 500 fajt magában foglaló népes bromélia család sok faja epifita, korhadéklakó. Érdekes egzotikus alakjuk, mutatós virágzatuk miatt megérdemlik, hogy foglalkozzunk velük.

A modern lakásokba különösen jól illeszkednek be. Mutatósak, ha száraz ágakat telepítünk velük be.

Az ágat ládába ültetjük, az elágazásokhoz mohával borítva kevés földet erősítünk, amire a broméliákat ültetjük, a láda földjét pedig szintén növényekkel telepítjük be. Itt a növényanyag megválasztásánál az a döntő, hogy milyenek a fényviszonyok.

A levelek bőr-, még inkább bádogszerűek, rózsaszerűen helyezkednek el, kisebb-nagyobb tölcsért zárva be, amelyben a növény vizet tárol.

Hazájában ugyanis a száraz és esős időszak változik, a növény egész élete erre rendezkedett be.

A nedves időszakban a tölcsérek megtelnek vízzel, és a növény ezzel tartja fenn magát a szárazság idején. Ezt tartsuk szem előtt nevelésüknél.

A széles tölcsért nevelő fajoknál juttassunk ide is vizet, de csak melegben, hűvös helyen a levelek közt összegyűlt víz a lombozat rothadását okozza.

Napos, meleg helyen fejlődnek legszebben, de nem kényesek, megélnek a félárnyékban, sőt árnyékban és alacsonyabb hőmérsékleten is.

Aechmea Lándzsarózsa, Urnavirág

Aechmea Lándzsarózsa az egyik legnépesebb nemzetség. Dél- és Közép-Amerikában 150 faja él. Közülük sok értékes szobanövény, különösen a modern lakásokban mutatósak.

Aechmea fasciata - csíkolt lándzsarózsa

Az Aechmea fasciata - csíkolt lándzsarózsa száraz helyiségekben is szépen díszlik.

Széles tölcsért alkotnak kb. 50 cm hosszú és 6 cm széles ezüstösen fehér pikkelyekkel fedett levelei.
Július-szeptemberben nyíló kék virágai elnyíláskor pirosodnak, a fedőlevelek rózsaszínűek.

Aechmea brachteata az előzőhöz hasonló hosszú, de szélesebb levelei nagy rozettát alkotnak.

Erősen tüskézett levelei alul fehéren pikkelyesek. Virágszára fehéren molyhos, fellevelei pirosak, a virág halványsárga, zöld fedőlevéllel.

Aechmea candida értéke a téli virágzás. Tölcsér alakú rozettáit szürkén pikkelyezett merev zöld levelek alkotják.

Szerte ágazó virágszára piramis alakú, kehelyvirágai sárgák, a párták fehérek. Napot kedvelő, de a nyári erős napsütésben ajánlatos árnyékolnunk.

A melegben a tölcsérek vízzel teltek legyenek, s sok párát kíván, vagyis gyakran permetezzük. Télen 15 C fok alá ne szálljon a hőmérséklet.

Aechmea miniata - Bogyócskás lándzsarózsa

Hosszú, 3-4 cm-es levelei lilászöld színűek. Piroskék virágai a körkörösen elhelyezkedő levelek közepéből mereven törnek elő, tavasszal nyílnak. Bogyótermése is sokáig díszíti a növényt

Billbergia

Billbergia

Az összes bromélia között leghálásabbak

Billbergia félék

Billbergia nutans - Bókoló billbergia

A Billbergia nutans - bókoló bilbergia keskeny, szürkés levelű, szép, rózsaszín fellevelekkel fedett bókoló kocsányán sárga-kék szélű virágait lakásban tartva is minden évben január elején hozza.

Szélesebb, nagyobb levelű, színesebb a Billbergia speciosa .

Virágai mutatósabbak, de kevesebb virágot fejleszt. Számos tarka levelű Billbergia-féleség is ismert /például Billbergia decora/, ezeknek virágja kevésbé mutatós, de ezt pótolja a fehérrel vagy ezüst színnel tarkázott levél, ami éveken át dísze a szobának.

A Billbergia féleségek is sok humuszt, laza talajt kívánnak, a földjébe darabos lombföldet, páfránygyökereket, mohát keverjünk.

Dyckia

A Dél-Amerikából származó Dyckia-fajok szárazságtűrők, igénytelenek, szép levélrózsájukkal díszítenek.

Bár a bromélia fajokhoz tartoznak, a pozsgásokkal egyforma gondozást igényelnek.

Az alacsony növésű Cryptanthusok Brazília őserdeiből származó korhadéklakó epifita növények.

Különösen faágra , kéregdarabra ültetve mutatósak. Hosszában, keresztben csíkozott fajok és fajták ismeretesek. Kivétel nélkül levelükkel, illetve levélrozettával díszítenek, mert a rozetta közepén ülő fehér viráguk jelentéktelen.

Vriesea fajok

Legtöbbje sötét csíkokkal vagy hieroglifákkal tarkázott levelein kívül, érdekes alakú és változatos színű virágzatával is sok örömet okoz.

Az összes bromélia gyorsan fejlődik, ezért 1-2 évenként tavasszal, az elvirágzás után ültessük át. Ilyenkor könnyen szaporíthatjuk sarjakról.

Tudnunk kell, hogy az a növényrész, amelyik egyszer virágzott, többet már nem hoz virágot, és lassan elpusztul.

A gyengébb növekedésű B. mutansot többesével hagyjuk meg, mert egy-egy kis sarj nem mutatós.

Napot kedvelő, de a nyári erős napsütésben ajánlatos árnyékolnunk. A melegben a tölcsérek vízzel teltek legyenek, s sok párát kíván, vagyis gyakran permetezzük.

Télen 15 C fok alá ne szálljon a hőmérséklet. Hálás az arasznyi Ae. miniata is.
Hosszú, 3-4 cm-es levelei lilászöld színűek.

Piroskék virágai a körkörösen elhelyezkedő levelek közepéből mereven törnek elő, tavasszal nyílnak. Bogyótermése is sokáig díszíti a növényt.


Néhány recept kategória