Sövény

Sövény (spalier) védelem v. elhatárolás céljából létesített keskeny, összefüggő, aljától ágas ültetvény. Lehet természetes v. nyírott. Méretei a cél szerint különböznek.

Az alacsony sövénycserjék csemetéit a telepítés utáni évben a talajfelszín felett metszik vissza.
Ezután jún.-ban kb. 10-20 cm magasan és szélességben ismét visszametszik a növényeket.
A következő évben, lombfakadás előtt és jún.-ban az előző visszametszésnél kb. 10-15 cm-rel magasabban és szélesebben vágják vissza a vesszőket, ill. a hajtásokat úgy, hogy a cserjén minden visszamaradó rügy kihajtson, és a sövény sűrű legyen.

A magas sövények csemetéit a telepítés utáni évben csapra metszik, és a gyökérnyak tájáról fejlődő egyik erős vesszőt, amelyet aljától kezdve elágaztatnak, vezérnek hagyják meg.

A következő években a vezér elágazásait lombtalan állapotban úgy metszik vissza, hogy a tenyészidőszak során minden rügyük kihajtson. A gyökérnyak tájáról fejlődő hajtásokat, mint a törzserősítőket, rövidre vágják, hogy a sövény alul is sűrűn elágazódjék.

Sövény nevelésére alkalmas fontosabb növények

Acer campestre, Carpinus betulus, Cercis siliquastrum, Cornus mas, Elaeagnus angustifolia, Hadura pomifera, Ribes aureum, R. alpinum, Spiraea vanhouttei, SyringaRibes aureum, R. alpinum, Spiraea vanhouttei, Syringa vulgaris; Tilia tomen osa, Tilia cordata, Tilia platyphyllos; örökzöldek: pl. Artemisia abrotanum,Buxus sempervirens, Suaeda fruticosa,Taxus baccata; Thuja occidentalis, Thuja orientalis stb.

Sövény vásárlás >>>

Sövény