Örökzöldek

Örökzöldek az olyan állandóan lombos növények, amelyeknek levelei egy évnél hosszabb időközben fokozatosan hullanak le.

A félörökzöldek lombja kedvező körülmények között egész télen megmarad és csak az új lomb megjelenésekor hull le. (pl. ligustrum ovalifolium, Viburnum rhytidophyllum).

A csak kedvező esetben (védett fekvés, enyhe tél, hótakaró) tavaszig zöldellő növények az áttelelő lombúak (pl. ligustrum vulgare, Pyracantha)

A nálunk ültetett lomblevelű örökzöldek részben kiegyenlített, oceanikus éghajlatú, részben rövid, enyhe és nedves telű szubtrópusi területekről származnak, ezért a mi szélsőséges éghajlati viszonyaink között inkább csak az ország nyugati részén és más enyhébb telű tájain, szélvédett helyeken, nagyobb fák védelmében, északkeleti , keleti, nyugati fekvésben telepíthtők sikerrel.

Nyílt fekvésben, különösen csapadékszegény őszt követő kemény télen fagyvédelem nélkül at örökzöldek nálunk gyakran kisebb-nagyobb fagykárt szenvednek, néha tövig visszafagynak.

Telepítésük a kertben óvatosságot kíván. Legfőbb értéküket télen mutatják meg, de csak azokat a fajtákat használhatjuk, amelyek lombját nem kell takarni.

Minthogy hazánkban legtöbbjük különlegesség, ezért a természethez közelálló növényképbe nehezen illeszthetők be. Inkább csak épület mellett vagy architektonikus kertben kaphatnak jó helyet; itt súlypont-képzésre alkalmasak. Zárt területen kialakíthatunk kisebb és nagyobb növényekből örökzöld kertet.

Örökzöldek