Vadrepce

Frissítve: 2018-11-06 Vajsavas erjedés     Vajsav baktériumok

Vadrepce

Vadrepce

Vadrepce ( Sinapis arvensis L., Cruciferae). 30-100 cm magas, igen gyakori szántóföldi gyom. Felálló, terpedten ágas szárán a levelek lantosan szeldeltek, tojásdadok vagy hosszúkásak, széleik egyenetlenül fogasak.

Sárga virágai fürtvirágzatot alkotnak. Termése 2-3 mm vastag, 2-5 cm hosszú, csőrös becő. Gömbölyű magvai pirosak v. sötétbarnák.

A vadrepce az egész országban gyakori, de a laza, száraz homokokon sokkal ritkább, mint a kötött talajokon. A jó mészállapotú, üde v. nedves talajokon találjuk a legnagyobb menynyiségben.

Ha a talaj elég nedves, kora tavasztól késő őszig jól csírázik. A fagy elpusztítja. Főleg a tavaszi kalászosok, a borsó-, lenvetések és a kapások veszedelmes tavaszi kártevője, sőt a vetett növényt sokszor képes teljesen kiszorítani.

A Vadrepce egy sereg gombabetegség és állati kártevő terjesztője. Mérgező is.

Igen nagy ellensége az évelő pillangósok zsenge vetéseinek is. A kalászosokban főleg vegyszeres permetezéssel védekezünk ellene.

Nedves nyarakon a tarlóhántás továbbművelésével sok magvát ki tudjuk csíráztatni. A kapások nyári kapálásával ugyanilyen eredményt érhetünk el, ha csapadékos az idő. Hormonos vegyszerekkel sikeresen irtható.