Sziklakert kialakítása, építése - Sziklakerti évelők

  • Frissítve: 2022-01-12
sziklakert

Sziklakert fotó a webshots.com oldalról
Sziklakert évelő virágai

A sziklakert igen sokféle lehet. Két alapvető típusa a mértani sziklakert és tájképi sziklakert, de ezeken belül is rengeteg változat lehet.

A mértani sziklakert geometrikus formarendszerben kialakított kőkert.

Jellemzője a szabályosság, leggyakoribb elemei a szárazon rakott támfalak, lépcsők, kőlapos utak.

A tájképi sziklakert a kő és a növény természetes előfordulását igyekszik visszaadni.

Attól függően, hogy milyen szikla előfordulást utánoz, beszélünk:

  • - sziklabúvásos és
  • - szórványköves tájképi sziklakertről.

A sziklabúvásos tájképi sziklakert a hegyoldal képét jeleníti meg, a szórványköves pedig az elsímuló hegylábat, ahol a gyepet és az alacsony növényeket már csak itt-ott töri meg egy-egy kibúvó szikla, vagy földba süllyedt sziklatömb.

A sziklakert kövei csak egyféle kőzetből álljanak. Hegyvidéken mindig az ott található kőzetből építsük.

Ha a követ messziről kell hozatni, akkor előnyösebbek a könnyen megmunkálható világos színű üledékes kőzetek pl. mészkő, dolomit, vagy homokkő.

Használjunk nagyobb köveket.

A sziklakertet úgy kell megépíteni, hogy az egyetlen nagy szikla földfelszínre bukkanó részének tűnjön és ez még a nagy 0,5-1 méteres szikladarabokból sem könnyű feladat.

A sziklakertben a kő domináljon, ne a növény. A legkedvezőbb arány, ha a felület egyharmadát borítja a növényzet, a többi részt a sziklák és a köréjük tett murva foglalja el.

Fontos, hogy az egyes növények foltjai egymástól különüljenek el, kövekkel, vagy murvával elválasztva.

Gondoljunk a növények és a kövek együttes színhatására is.
pl. A világos mészkövön a haragoszöld lombok és a harsogóan élénk virágszínek érvényesülnek legjobban. ...

"idézetek, részletek az Évelő dísznövények c. egyetemi jegyzetből"

Alacsony évelő virágok, sziklakert évelői

Az ebbe a csoportba tartozó évelők többsége alkalmas a sziklakert kialakításához.

Ezen évelők többsége többsége kopár sziklákon él, megmaradásukat a magas hegyekben a párás környezetnek köszönheti, lejebb a száraz meleg karsztvidéken pedig annak, hogy sekélyen gyökeresedik és keveset párologtat, vagy annak, hogy mélyen a sziklarepedésekbe hatoló gyökereivel a száraz időszakban is talál magának némi nedvességet.

Ezek a fajok a kis és nagyméretű sziklakertben egyaránt kiválóan használhatók. A sziklakert teraszain kis és nagyobb foltok képzésére alkalmasak, a sziklára futva követik annak görbületeit.

A felsorolt fajok és fajták kiválóan alkalmazhatók sziklakertek, extenzív zöldtetők és sírok beültetésére:

Achillea umbellata - Görög cickafark, Aubrieta hibridek - Kerti pázsitviola, Cerastium tomentosum - Molyhos madárhúr, Phlox douglasii - Douglas lángvirág, Sagina subulata - Mohafű, Saxifraga - Kőtörőfű hibridek, Sedum - Varjúháj változatok, Sedum album - Fehér varjúháj, Sedum acre - Borsos varjúháj, Sedum rupestra - Szürke varjúháj, Sedum floriferum - Kínai varjúháj, Sedum kamtschaticum - Kamcsatkai varjúháj, Sedum spurium - Kaukázusi varjúháj, Silene - habszegfű, Thymus serpyllum - Kakukkfű

Áruházi kínálatunkból többféle módon is kereshet növényeket. Kereshet virágzási idő, virágszín, magasság és fényigény szerint. Gyümölcstermő növényeket gyümölcs érési idő szerint, vizinövényeket vízmélység szerint ...

Cserepes évelők ültetése

Ássunk egy lyukat ásóval, vagy kézi lapáttal, a mérete legalább kétszerese legyen a cserép méretének.

évelők kivétele a cserépből

Óvatosan vegyük ki a növényt a cserépből. A cserepet lefelé fordítva finoman rázzuk meg, másik kezünket a cserép alá téve fogjuk meg a kicsúszó kis földlabdát.

Ha a növény nem csúszik ki, akkor a cserép alját ütögessük meg erősebben és ismételjük meg a folyamatot.

Soha ne próbáljuk felülről húzni a növényt, mert ez a halálához vezethet! (Ekkor megszakadhat a finom szálas gyökérzet.) Ha így sem sikerül, akkor használjunk ollót, felülről lefelé vágjuk át a cserepet.

évelők ültetése

Ezután helyezzük a kis földlabdát a lyukba úgy, hogy a földlabda felső része egyezzen a talaj felszínével. A földlabda alján lévő gyökerek, ha kuszák, körkörösen összefonódottak, akkor óvatosan próbáljuk szétbontani, széthúzni több irányba.

Ezután töltsük fel a lyukat részben a kiemelt kerti földdel, részben javítva a talaj szerkezetét zsákos virágfölddel keverve, - ha van kerti komposztunk, akkor abból is keverjünk egy keveset.

Szerves trágyát lehetőleg ne tegyünk a lyukba, csak akkor, ha az komposztált és teljesen érett, akkor is csak keveset! (Műtrágyát egyáltalán ne használjunk!)

Most a tömörítés kezdődhet: először gyengéden, majd öntözznük alaposan. A víz felszívódása után folytassuk a tömörítést alaposabban, majd újra öntözzünk. Soha ne hagyatkozzunk az esőre, ültetéskor legalább két alkalommal alaposan be kell öntötni minden növényt, még a szárazságtűrő növényeket is.