Marcipán

Frissítve: 2018-11-10

Marcipán. Cukrászipari, cukrászati alapanyag, két rész pirított, hámozott és nedvesen eldörzsölt édes mandulából és egy rész cukorból áll.

A keveréket rövid ideig melegítik, majd lehűtik. sütemények készítésére, cukorkák, desszertek töltésére használják.

Tárolása hűvös, száraz helyen, melegtől védetten történjék. Hamisítják mogyoróval, kajszi-, őszibarack- és szilvamaggal.

Marcipán - Pallas lexikon

Marcipán (lat. Marci panis a. m. Márkus kenyere), finom cukorsütemény, mely édes és keserü mandolából meg cukorból és rózsavizból, mit hozzá kevernek, készül; vagy frissen kerül a kereskedésbe lübecki, hamburgi Marcipán, vagy lassu tűzön sütve, amikor is cukorszörppel leöntik és kandirozott gyümölcsökkel körülrakják (kőnigsbergi Marcipán).

marcipán

Kertészeti lexikon ABC szerint