Díszfüvek, Díszfű fajták, Kerti füvek

Díszfű, Örökzöld díszfüvek, kerti füvek, fűfélék

 • Frissítve: 2022-01-12

Az évelő díszfüvek elegáns, már-már arisztokratikus megjelenésű évelő növények sokrétű felhasználási lehetőséggel.

Térhatárolásra ültetett díszfű fajták. A magas termetű díszfüvek határozott függőleges tagolást adnak. Épületek, támfalak, lépcsők közelében kihangsúlyozzák azok épített jellegét, a telekhatáron pedig a cserjéket helyettesíthetik.

Díszfüvek Díszfű fajták Kerti füvek

A pázsitfű félék családjába 630 nemzettség több mint 9000 faja tartozik. A díszfüvek a Föld legjobban alkalmazkodó növényei közé tartoznak.

Gyökérrenszerük többnyire bojtos, a tövek lehetnek egyszerűek, alkothatnak kisebb-nagyobb csomókat, elterpeszkedő foltokat, gyepeket.

Igen sok jól ismert növény van, amelyről nem tudják, hogy a fűfélék közé tartoznak, pl. bambuszok. A termesztett búza, zab, árpa, kukorica, rizs ... a vad fűfélékből fejlődött ki.

Évelő díszfüvek a kertben

Az évelő díszfüvek elegáns, már-már arisztokratikus megjelenésű évelő növények sokrétű felhasználási lehetőséggel.

Önállóan ültetett díszfüvek

Keskeny felálló lombjuk, laza, könnyed virágzatuk, szimmetrikus formájuk akkor érvényesül a legjobban, ha a nyílt gyepbe magánosan vagy 2-3-as csoportokba telepítjük őket.

Térhatárolásra. A magas termetű díszfüvek határozott függőleges tagolást adnak. Épületek, támfalak, lépcsők közelében kihangsúlyozzák azok épített jellegét, a telekhatáron pedig a cserjéket helyettesíthetik.

Vízpart imitátornak ültetett díszfüvek

Kerti medencék, tavacskák mellett a víz nyugodt síkjával éles kontrasztot képeznek, ugyanakkor sásszerű megjelenésükkel a vízfelületet nagyobbnak tűnik a valóságosnál.

Évelőágyban. Vegyes évelőágyban, középmagas és alacsony virágfoltokkal váltogatva mozgalmasságot kölcsönöznek, az ugyancsak keskeny levelű fáklyaliliommal, sásliliommal társítva pedig harmonikus együttest alkotnak.

Szárazvirágnak alkalmas díszfüvek Virágaik megszárítva szép téli vázadíszek.

Sziklakertbe Az alacsony termetű és zsombékos növésű Festuca-fajok karakteres sziklakerti növények, az ismertetésük is ott történik majd.

A pázsitfű félék családjába 630 nemzettség több mint 9000 faja tartozik. A díszfüvek a Föld legjobban alkalmazkodó növényei közé tartoznak.

Gyökérrenszerük többnyire bojtos, a tövek lehetnek egyszerűek, alkothatnak kisebb-nagyobb csomókat, elterpeszkedő foltokat, gyepeket. Igen sok jól ismert növény van, amelyről nem tudják, hogy a fűfélék közé tartoznak, pl. bambuszok. A termesztett búza, zab, árpa, kukorica, rizs ... a vad fűfélékből fejlődött ki.

Díszfű fajták, fűfélék

 • Óriás olasznád, Arundo donax

  Az Óriás olasznád bambuszhoz hasonló, vastag szárú, robusztus nád-szerű, évelő fű, ami 6 méter magasra nőhet. Gyökér szerkezete nagyon erős, mélyen behatolnak a talajba.
 • Tarka sás, Carex morrowii Variegata

  Ültethető árnyas sziklakertbe, évelőágyba, falak mellé, fák alá, edényben is nevelhető. Legjobban nedves, közepesen nedves, termékeny talajokon érzi magát. Talaját ne hagyjuk kiszáradni.
 • Ezüstös pampafű, Cortaderia sellonata

  A méltóságos megjelenésű, lenyűgöző látványú ezüstös pampafű őshazája Brazília, Argentína és Chile. Számtalan levele jókora, tömött csomót alkot. A pampafű levelei örökzöldek, barázdáltak, keskenyek és 90-250 cm hosszúak, ívesen kihajlók, zöld színűek és éles szélűek.
 • Deres fényperje, Koeleria glauca

  Kiváló sziklakerti, és szegélynövény. Napos, száraz helyen könnyen nevelhető. Sűrű levélzetű kör alakú halmokat képez. Sovány talajt, napos fekvést szeret.
 • Japán díszfű, Miscanthus sinensis

  Erőteljes növekedésű, sűrűn bokros termetű évelő fű nádszerű levelekkel és jellegzetesen végálló, legyező alakú bugákkal. Kínában, Japánban őshonos. Magassága 1-2 méter. Levelei 20-70 cm hosszúak.
 • Vesszős köles, Panicum virgatum

  A vesszős köles egyenesen felálló szárú, oszlopos növekedésű, vékony levelű, szárazságot is tűrő díszfű. Levelei ősszel élénk sárgára színeződnek.
 • Tollborzfű, Pennisetum alopecuroides

  Sokáig díszítő, télig megmaradó attraktív terméses virágzatai miatt pompás hatású díszfű. Fényes zöld levelei télen aranybarnára szineződnek.

Díszfüvek környezeti igényei

Az évelőként ültetett díszfüvek kerti füvek többsége viszonylag magas növény: a magas füvű rétekről, üde legelőkről kerültek hozzánk, ahol jó talajon és a közepes vagy kimondottan bőséges vízellátás mellett a buja lágyszárú vegetáció versenyben növekszik, hogy társai el ne nyomják.

A kertben ezért csaknem valamennyi magas díszfű normál talajt, bőséges vízellátást és feltétlenül napos fekvést kíván.

Kivételek az alacsony termetű Festuca fajok díszcsenkeszek, amelyek a meleg, száraz rézsűkre, a sziklakertbe vagy a napos évelőágyakba alkalmasak. Ez utóbbiak ismertetése a sziklakerti évelőknél történik.

Diszfüvek átültetése és ápolása

A kertbe kiültetett díszfüvek legfontosabb fenntartási sajátossága, hogy csak tavasszal szabad visszavágni őket. Ősszel ugyanis (a többi évelőtől eltérően) a föld feletti részeik nem teljesen száradnak el.

Ha ilyenkor az "eleven" részbe vágunk, akkor az üreges száron keresztül a tél folyamán befertőződhet és károsodhat (foltosan kirothad) a növény. A kényesebbek esetleg el is pusztulnak.


Néhány recept kategória