Pampafű Cortaderia selloana örökzöld kerti díszfüvek

  • Frissítve: 2020-04-08

Pampafű Cortaderia selloana. Télálló örökzöld levelű virágos díszfű. A pampafű nyáron jó vízellátást kíván, télen viszont érzékeny a fölösleges vízre, ezért takarják a töveket.

Pampafű

Pampafű, Cortaderia selloana

Pampafű Forrás: Forest and Kim Starr, Flickr

A méltóságos megjelenésű, lenyűgöző látványú ezüstös pampafű őshazája Brazília, Argentína és Chile. Számtalan levele jókora, tömött csomót alkot.

A pampafű levelei örökzöldek, barázdáltak, keskenyek és 90-250 cm hosszúak, ívesen kihajlók, zöld színűek és éles szélűek.

Egyenesen felálló virágszárai elérik a 120-300 cm-es magasságot.
Hatalmas bugája 50-120 cm hosszú, kúpos. Főleg a termős virágzatok ezüstös szőröktől tollszerűen pelyhesek.

A virágzat színe ezüstös, krémfehér, rózsaszín vagy lilás árnyalatú lehet.
Igazi látványossága nyár végén kezdődik, amikor kibomlanak virágai. A látvány még télen is folytatódik, mert a tollas virágok kitartanak.

Az összes díszfű közül talán ez a legnépszerűbb fajta.

A pampafű nyáron jó vízellátást kíván, télen viszont érzékeny a nagy hidegre és a fölösleges nedvességre. Legjobb számára az enyhe déli vagy nyugati lejtő, ahonnan lefolyik a víz. Tövét decembertől ajánlatos betakarni.

Télálló -20 fokig, de a tövére jutó téli csapadékra érzékeny, ezért célszerű gondosan takarni.

A pampafű tavasszal a korai visszavágást kibírja, de kissé legyengül tőle, mivel levelei az aljukon többnyire ilyenkor is zöldek.

Célszerű ezért május közepéig várni, míg a régi levelek között megjelenik az új lomb. Ekkorra a fokozatosan elhaló régi levelek magiktól elválnak a tőről és kesztyűvel kézzel is kihúzhatók.

Magassága: 1 - 2,5 méter
Levélnagyság: 90 - 270 cm
Virágzási idő: szeptember - december. díszfű vásárlás

pampafű

Pampafű Cortaderia selloana