Datolya, Datolyapálma

datolya, datolyapálma

Datolya, Datolyapálma Phoenix dactylifera. É-Afrikában és Ázsia délnyugati részében honos, a világkereskedelemben általánosan ismert csonthéjas gyümölcs.

A száraz trópus, a Szahara jellegzetes növénye. Gyümölcse itt érik be tökéletesen. Kétlaki pálma, amely 15-20 méter magasra is megnő. szilva alakú, igen édes, 3-5 cm hosszú gyümölcsét fürtökben hozza 5-10 éves korától.

Nagy cukortartalma folytán, töppesztés után jól tárolható és szállítható. Hazájában fontos gyümölcs népélelmezési szempontból. Európában csak szárítva kerül forgalomba. Szaporítása gyökérsarjról, magról történik.

Nemes változatait gyökérsarjról szaporítják.
Nálunk magról szaporítható, de termést nem hoz. A datolyapálma számos fajtáját termesztik, ezek diploidok.

Legjobbnak az ún. királydatolyát tartják, amely Tuniszból származik. Cserepes kultúrához törpe növésű fajai alkalmasabbak.

Datolya Pallas lexikon

Datolya (növ.), dactylus v. dactyli, török szilva, a datolyapálma gyümölcse. Ez hengerded ellipszoid v. tojásdad, csaknem gömbölyü vagy tompaszögletü, tompa vagy hegyes, 4-5 cm. hosszú vagy hosszabb szilvánkhoz hasonló zöld, sárgabarna vagy egész barna, puhasága meg az ize nagyon különböző.

Sima héja alatt édes, leves húsa, a középen pedig kemény, hosszukás, hosszában barázda hasította magja van.

A datolyából 10 rész a magra, 5 rész a héjra, 85 pedig a húsára esik. Ennek alkotórésze külön 30 % viz, 36 % cukor, 23,25 % fehérje és extractiv anyag, 8,5 % pektinszemcsék, 1,5 % sejtkemnye és 0,75 % citromsav, ásványrészek és kumarin, ettől van a Datolya-nak kedves ize.

Számos nagyobb vagy kisebb fajtája van. Nyersen, friss állapotban, szárítva, megfőzve stb. fogyasztják; nálunk csemege. 2-3 hónapon át frissében lehet kapni, mert a fajták más-más időben érnek. A datolyát a napon aszalják, azután hogy tovább tartson, homokba ássák.

Aszaltan és kosárba belesajtolva, több esztendeig romlatlan marad, ez az afrikai puszták mindennapos kenyere. Élvezete nagyon hevítő, de azért egész néptörzseknek (arab) főtápláléka.

A nagyobb, sötétebb, husosabb és édesebb vagyis alexandriai fajta a leghiresebb, Ibriában, a Nil mellett terem (király-Datolya), Egyiptomból jut a kereskedésbe; középszerübb a tunisi.

Sziria és Algéria is szállít datolyát. A Datolyából mézféle nedv datolyaméz sajtolható, melyet vagy vaj helyett a kenyérrel esznek, vagy pedig mint a Datolyapálma törzse levét is, megerjesztve bor (Datolya-bor) és ecet gyanánt használják.
A Datolya bor az arab kedves itala.

E célból a 4 órán át folytonosan befőzött Datolya nedvet megtisztítva jül elzártan a földbe ássák s 12 napig ott hagyják, mig ki nem forrt.

A legjobb Datolya fajták a király-datolya, a Fekete datolya (kara khourma a fekete tenger mellékén s a Levanteban; a spanyol-datolya, különösen a valenciai.

Itt két fajtáját különböztetik meg: az édeset (kanditok), meg a keserü D.-t (akreletek); az utóbbi mintegy 48 óráig borecetben feküdt.