Szedermálna jellemzői

A málna és szeder virágzása fajtától függően hosszabb ideig elnyúlhat. A szeder gyümölcs kifejlődéséhez átlagosan 30-40 nap szükséges. A termőrügy képződés augusztustól szeptemberig tart.
A málna és szeder a többi gyümölcsfajhoz viszonyítva későn virágzik - május vége, szeptember eleje, ezért fagykárosodást nem szenvedhet.
A szeder gyümölcse apró csonthéjas termés. A termések csoportosan ülnek a vackon. A málna a vacokkúpról könnyen leválasztható, a szeder és szedermálna fajták a vacokkúppal együtt válnak le.
A szedermálna gyümölcse jól szállítható

Tayberry szedermálna

Tayberry szedermálna - Skóciában a Kertészeti Kutató Intézetben állították elő az Auróra szeder és tetraploid málna keresztezésével.
Érési idő: Korai érésű, június közepe-július közepe között érik.
A Tayberry nagyon nagy, hosszan megnyúlt kúp alakú bogyója 6 gr. súlyú. Éretten sötétvörös, kiváló zamatú, kemény husú, jól szállítható. Bőven terem.
Hajtásrendszer: Erős növekedésű, közepes mennyiségű, vastag sarjat nevelő fajta.
Sarja félig felálló-kúszó, sok apró egyenes tüskével.
Támrendszert és rendszeres kötözést igényel. Erős tüskézettsége miatt célszerű a sarjak és a termővesszők szétválogatása a könyebb szedés érdekében.
Házikerti telepítésre javasolható gyümölcskülönlegesség. Tetszetős, darabos gyümölcse azonban üzemi méretű telepítésre is alkalmas lenne, amennyiben szélesebb körben ismertté tennék a fogyasztók elött.

Fertődi bőtermő szedermálna

szedermálna
Fertődi bőtermő szedermálna gyümölcs

Fertődi bőtermő szedermálna - A Fertődi Kutató Állomáson Kollányi László szelektálta a Fertődi 1 málnaszeder beltenyésztett populációjából.
Elsősorban házikerti telepítésre javasolt.
Érési idő: Június végétől július végéig érik a fő málnaérési időszaknak megfelelően. .
Elsősorban friss fogyasztásra, de konzervipari felhasználásra is - szörp, dzsem - javasolható. Gyümölcse nagyméretű, megnyúlt kúp alakú, 5,6 g. átlagsúlyú, bordópiros színű.
Húsa kemény, jellegzetesen fűszeres, savanykás ízű.
Hajtásrendszer: Bokra közepes növekedési erélyű, sok tősarjat fejleszt, kúszó sarja elágazódásra hajlamos, erősen hamvas, sok tüskével borított.
Nagyon bőtermő. Különleges színű és ízű gyümölcse a házikerti telepítés számára javasolható gyümölcsfajta. Sok tősarjat nevel.

vissza >> Szamóca Ribizli Szedermálna Fekete berkenye Málna Csemegeszőlő fajták listához