Megosztás !


A málna és szeder virágzása fajtától függően hosszabb ideig elnyúlhat. A szeder gyümölcs kifejlődéséhez átlagosan 30-40 nap szükséges. A termőrügy képződés augusztustól szeptemberig tart.

Szedermálna

Szedermálna jellemzői

A málna és szeder a többi gyümölcsfajhoz viszonyítva későn virágzik - május vége, szeptember eleje, ezért fagykárosodást nem szenvedhet.

A szeder gyümölcse apró csonthéjas termés. A termések csoportosan ülnek a vackon. A málna a vacokkúpról könnyen leválasztható, a szeder és szedermálna fajták a vacokkúppal együtt válnak le.
A szedermálna gyümölcse jól szállítható

Tayberry szedermálna

Tayberry szedermálna - Skóciában a Kertészeti Kutató Intézetben állították elő az Auróra szeder és tetraploid málna keresztezésével.

Érési idő: Korai érésű, június közepe-július közepe között érik.
A Tayberry nagyon nagy, hosszan megnyúlt kúp alakú bogyója 6 gr. súlyú. Éretten sötétvörös, kiváló zamatú, kemény husú, jól szállítható. Bőven terem.

Hajtásrendszer: Erős növekedésű, közepes mennyiségű, vastag sarjat nevelő fajta.
Sarja félig felálló-kúszó, sok apró egyenes tüskével.

Támrendszert és rendszeres kötözést igényel. Erős tüskézettsége miatt célszerű a sarjak és a termővesszők szétválogatása a könyebb szedés érdekében.
Házikerti telepítésre javasolható gyümölcskülönlegesség. Tetszetős, darabos gyümölcse azonban üzemi méretű telepítésre is alkalmas lenne, amennyiben szélesebb körben ismertté tennék a fogyasztók elött.

Fertődi bőtermő szedermálna

szedermálna

Fertődi bőtermő szedermálna gyümölcs

Fertődi bőtermő szedermálna - A Fertődi Kutató Állomáson Kollányi László szelektálta a Fertődi 1 málnaszeder beltenyésztett populációjából. Elsősorban házikerti telepítésre javasolt.

Érési idő: Június végétől július végéig érik a fő málnaérési időszaknak megfelelően.

Elsősorban friss fogyasztásra, de konzervipari felhasználásra is - szörp, dzsem - javasolható. Gyümölcse nagyméretű, megnyúlt kúp alakú, 5,6 g. átlagsúlyú, bordópiros színű.
Húsa kemény, jellegzetesen fűszeres, savanykás ízű.

Hajtásrendszer: Bokra közepes növekedési erélyű, sok tősarjat fejleszt, kúszó sarja elágazódásra hajlamos, erősen hamvas, sok tüskével borított.
Nagyon bőtermő. Különleges színű és ízű gyümölcse a házikerti telepítés számára javasolható gyümölcsfajta. Sok tősarjat nevel.

Húsos som, Cornus mas

A húsos som erdei gyümölcs, vadgyümölcs amely már az ősidőktől fogva fontos szerepet töltött be az ember táplálkozásában. Savanykás-édes, fanyar ízű termése sok vitamint, cukrokat fruktózt és glükózt, valamint almasavat, pektint, illat- és festékanyagokat tartalmaz.

Áfonya fajták, Tőzegáfonya Fürtös és Vörös áfonya

A hazánkban termeszthető gyümölcsfajok közül kevés tett meg olyan gyors és nagy utat egy évszázad alatt az erdőtől a házikerten át az üzemi ültetvényekig, mint az áfonya. Mint díszcserje is megállja a helyét, mivel szinte gyümölcs minden évszakban magára vonja az ember figyelmét.

Kivi, Minikivi

A kivi egy hosszú életű, energikus növekedésű, csavarodó, tekeredő hajtásokkal kúszó cserje. Akár 3 méter széles és 6 méter magas is lehet. Bőrszerű, majdnem kör alakú zöld levelei 15-20 cm átmérőjűek. Kivi ápolása, gondozása, öntözése, talajigény.

Fekete berkenye, Aronia melanocarpa

A fekete berkenye a legkülönfélébb talajféleségben is szépen díszlik, nem igényes a talaj mechanikai összetételére sem. Optimális számára a gyengén savanyú 6,0-6,5 pH értékű talaj. Általánosságban elmondható, hogy ahol a málna talajigénye kielégített, ott a fekete berkenye is jól termeszthető.