Füge Fügefa Ficus carica

A fügefa kis méretű 3 - 6 méter magas karakteres kis fa, mely a kertnek jellegzetes mediterrán hangulatot ad. Levelei nagyok 18 cm átmérőjűek, 3-7 karéjosak, melyek dúsan borítják az egész növényt. Nagy és mélyen karéjos leveleivel szép, déli karaktert adó dísze lehet kertünknek.

Gyümölcse alakú 3-10 cm hosszú, különböző színű, sárgás-zöld, bronz, vagy sötét bíborvörös.
Vékony héj takarja a gyümölcshúst, amelyben 30-1600 apró mag található.

A füge hazája Nyugat Ázsia és a Földközi Tenger vidéke. Újkőkorszakbeli ásatások- feltárások alkalmával nyomára bukkantak és kiderült, hogy I.e. 5000- ben már létezett.

Ficus carica - Füge

Füge Ficus carica - levél és termés

A füge a mediterrán térségek sok meleget és fényt kedvelő növénye. Hazánkban 2-3 méteres bokorrá fejlődik.

Újjasan karéjos, nagy levelei szépek, illatosak, a nyár végén érő gyümölcsei fínomak.
Termesztési körzetének északi határán túl meleg, déli fekvésben, védett helyen, sok napfényen érzi jól magát.

A fügefa talajban nem válogatós, igénytelennek mondható. Köves, sziklás, száraz talajokon szépen fejlődik. Rendszeresen 4-5 éves korától terem, egészen 15-20 éves korig, bár ennél jóval hosszabb életű.

Általában évente kétszer hoz teremést. Az értékes gyümölcsét a második hullámban, nyár végén hozza.

A gyümölcskezdemények az egyéves vesszők oldalrügyeinek tövén, a rügyfakadással egy időben jelennek meg. A füge nem érzi jól magát nedves helyeken. Nedve helyeken hajlamos a betegségekre, pl. levélrozsda, vagy gyümölcsrepedésre.

Füge ültetés

Füge ültetés Védett, meleg fekvést, laza talajt kíván. A legjobban házfalak elött a déli oldalon érzi jól magát.

Az ültetés utáni első években fagyérzékeny, ezért tövét télen takarni kell.

Fügefa metszése

A fügét hazánkban általában nem metszik. Ez nem baj, de a termés így kiegyenlítetlen. A fügefa, füge bokor egyszer termést hozott vesszői többé már nem teremnek.

Rendszeres termést csak úgy kapunk, ha elágazások képzésére serkentjük, azaz sok egyéves vessző képzésére serkentjük a bokrot.

A letermett kétéves vesszőket visszavághatjuk egy minél alsóbb helyzetű egyéves vesszőre, vagy tőből eltávolíthatjuk. A metszést rügyfakadáskor májusban végezzük, amikor látjuk, hogy a megmetszendő vesszőkön hol helyezkednek el a kis füge kezdemények.

Tartsuk minél alacsonyabban a termőrészeket, ezek jobban védhetők és a talaj visszasugárzott hőjét is jobban hasznosítják.

Füge érése

A füge augusztustól folyamatosan érik kb. 6 héten át. Csak éretten szedjük, mert nem utóérő a gyümölcse. Frissen és befőttként is fogyasztható. Tápanyag utánpótlásra alkalmas az összetett NPK műtrágya 10:20:20, vagy 10:30:10 arányú keveréke, de bokronként 30 grammnál többet ne szórjunk ki.

Füge szaporítása

- Magvetéssel nem lehetséges, csak importmagból, mivel nálunk termő példányok nem hoznak csíraképes magot.

Fásdugványozás: Október végén - november elején a jól beérett vesszőkből készítehtünk közönséges vagy kalapácsos dugványokat és hidegágyba, üveg alá dugványozhatjuk azokat.

Az eredés nem mindig jó, az is lehetséges, hogy az éretlen vesszők gyökeresednek, de a rügyek nem hajtanak ki.

Hajtásdugványozás: A beérőfélben lévő hajtásoból június-augusztusban készítsünk hajtáscsúcs és szárdarab dugványokat. Talkumporos IVS-el kezelve 4-6 héz alatt gyökeresednek, majd szaporítóágyba fagymentesen teleltetve a következő év tavaszán a szabadba vagy konténerbe ültethetők.

Fügefa gyümölcsök
Fügefa gyümölcsök


Füge hatóanyagai

acetaldehid, alanine, alkaloida, almasav, antocianin, arginin, aszkorbinsav, aszparaginsav, B1 vitamin, B2 vitamin, B6 vitamin, bergaptén, béta karotin, bórkosav, bórsav, cink, citromsav, cukrok, ecetsav, enzim, eugenol, E vitamin, Fehérje, Fenilalanin, flavonoid, foszfor, Fruktóz, fumarinsav, furanokumarin, Glicin, glikozid, glutaminsav, glükóz, gumi, gyanta, gyümölcssav, illóolaj, invertcukor, jázmon, kalcium, Kálium, karotin, karotinoid, kaucsuk, koffeinsav, kumarin, leucin, limonén, linalool, linolénsav, Lizin, lutein, magnézium, Mangán, metil-szalicilát, metionin, nátrium, niacin, pektin, proteáz, pszoralén, rutin, sárga festékanyag, sav, sóskasav, szacharóz, szénhidrát, tannin, umbelliferon, Valin, vas, violaxantin, vitamin, víz.

 • Fagyal, Ligustrum ovalifolium

  Kertekben régóta ültetik a fagyal különböző fajtáit. Jó nyírhatósága és gyors növekedése miatt kedvelt sövény
 • Tűztövis, Pyracantha

  Fehér virágai május-júniusban bugákban nyílnak. Borsó formájú termései augusztus végétől sokáig díszíti a bokrot.
 • Gyertyán, Carpinus betulus

  Gyors növekedésű, a metszést és a nedves területeket is jól tűri, árnyékban is jól fejlődő növény.
 • Alpesi erika, Erica carnea

  Enyhe teleken már decemberben vagy kora tavasszal nyílnak piros, fehér és rózsaszín virágai, de többnyire február-márciusban vannak teljes virágzásban.