Sóska

Zöldségtermesztés

A keserűfű-félék (Polygonaceae) családjába tartozik. A termesztésben három faja ismert: kerti sóska (Rumex acatosa L.), angol sóska (Rumex patientia L.), francia sóska (Rumex scututus L.), Európában őshonos.

Vad alakjai nálunk is megtalálhatók. Évelő, lágy szárú növény.
A fejlődés későbbi stádiumában főgyökerének szerepét járulékos gyökerei veszik át. gyökértörzse fásodó, elágazó. A föld felett csíkolt, lágy szára van. Levele lándzsás és épszélű, virágzata összetett bogasfürt. Ugyanazon a növényen egyivarú és kétivarú porzós virágok vannak. Idegen megporzó. termése háromélű makkocska.

Főként a kerti sóskat termesztik és a sóska elnevezés általában ezt a fajt jelöli. Franciaországban már a XVI. szd.-ban levesnek és mártásnak elkészítve fogyasztották. Hazánkban emeli jelentőségét, hogy nagyon korai vitaminforrás.

Az angol sóska egész télen át szedhető és fogyasztható. Levelei lándzsa alakúak és kevésbé savanyúak, mint a kerti sóska levelei. Házikeribe való növény. A francia sóska levelei kicsik (4-5 cm átmérőjűek). Pajzs alakúak, halvány-kékeszöld színűek és nagyon savanyúak. Indásodó faj. A sóska nem melegigényes növény. Fejlődésének optimális hőfoka 16,7 C°. Egyes fajtái még a 10 C-ot is átvészelik. Nyáron hamar magszárba szökik.

Vízigényes. A talaj kémhatását illetően inkább a gyengén savanyú talajokon ad magasabb hozamot. Forgón kívül termesztik. Az őszi mélyszántás talaj eIőkszítésekor elmaradhatatlan. Trágya, tápanyagigényes növény. Kapások után pedig többszöri műtrágyyázást.

Magvetéssel, esetleg tőosztással szaporítják. Vetés ideje ápr. v, korábban, márc. hónapban van. Vethető ősszel is (aug. - szept.). Levelei ebben az esetben már tavasszal szedhetők. Általában sorjelző növénnyel vetik. Sortáv 30-40 cm. Magtakarás mélysége 2-3 cm. Kelés után a talajt szükség szerint porhanyítani kell.

Az öntözést és a nitrogén tartalmú műtrágyát meghálálja.
A sóska levelei 4-5 lombleveles korukban, a vetés utáni 2,5-3. hónapra már szedhetők. Szedéskor, melyet kézzel végeznek, arra kell nagyon vigyázni, hogy szívleveleit meg ne sértsék. Legtöbb levelet második, ill. harmadik szedés alkalmával ad. Kb. 4 évig hagyják kultúrában.