Strelitzia Papagájvirág - Szaporítás termesztés fajták

  • 2023-12-16  
Papagájvirág

Papagájvirág, Strelitzia virág - fotó

Az orchideák után a papagájvirág az egyik legjellegzetesebb extra vágott virág. Mérete, feltűnő formája, virágszíne, valamint tartóssága miatt értékes. A Kanári-szigeteken alakult ki nagyméretű szabadföldi termesztése.

A Strelitzia Dél-Afrikából, a Fokfüldről származó növény. Napfény és melegkedvelő, télen hideg mérsékeltházi hőmérsékleten jól áttelel, de ha folyamatosan akarjuk virágoztatni, akkor ajánlatos magasabb hőmérsékleten teleltetni.

Vágott virágként csak a Strelitzia reginae fajt termesztik.

Strelitzia reginae fajták

Strelitzia reginae parviflora - kis levelű papagájvirág (csak dekorációs növénynek alkalmas)
Strelitzia reginae pumila - alacsony, halvány virágú papagájvirág
Strelitzia reginae ovata - nagyméretű, ovális levelekkel
Strelitzia reginae prolifera - két virágzatú
Strelitzia reginae multiflora - sokat virágzó változat

Vágott virág termesztés céljából a Strelitzia reginae multiflora fajtát termesztik.

A magoncokat a második évtől válogatják. A rövidebb levélnyelű, nagy vállban széles levéllemezű, pirosas főerű egyedek a legjobb hozamúak.

Strelitzia - Papagájvirág jellemzői

A banánfélék családjába tartozó, hosszú életű erőteljes fejlődésű növény. Gyökere húsos, lédús, 4-6 cm átmérőjű. Kiültetve az altalajba is mélyen behatól és messzire terjed.

A húsos gyökerek átültetéskor könnyen törnek, ezért lehetőleg gyakran ne ültessük át, mert ezt követően visszaesnek.(szabadföld)

A papagájvirág tápanyagigényes növény, ezért folyamatosan trágyázzuk, tápoldatozzuk. A tő elágazó, rövid ízközű, egy-egy elágazáson 5-6 levél fejlődik.

Egy idősebb, kifejlett tövön 6-8 elágazás is lehet. Levélnyele hosszú. A tipikus levéllemez 50-60 cm hosszúságú, vállban 20 cm széles, a csúcsi része elkeskenyedő. A levelei 6-8 évig is élnek.

A virágok virágzatban egyesülnek. A virágzatot egy 70-100 cm hosszú, hengeres, szárszerű képlet tartja, amely tulajdonképpen a levélhüvely. Csúcsán elhajlik, és csónakszerű, buroklevelet képez. Ez kinyílás elött a virágzatot védi, kinyílás után pedig tartja.

A buroklevelekben fejlődnek ki a virágok (5-6, esetleg több). Egyenként, egymás után nyílnak, és derékszögű, meghajlított állapotukból egyenesednek ki.
Egy-egy virágszár megtermékenyítés után legfeljebb 2-3 magtokot nevel.

A papagájvirág virágzási ideje hosszú, elhúzódó. Nálunk növényházban egy ősz-tél eleji és egy tavasz-nyár eleji virágzási periódus alakul ki. Minden új virágzat megjelenése elött egy új levélnek is meg kell jelennie.

Papagájvirág szaporítás, termesztés

Papagájvirág szaporítása magról, esetleg tőosztással. Csak öreg, terebélyes töveket érdemes szétvágni 2-3 felé átültetéskor. Szétszedés után feltétlenül szüksége van 1-2 évre a regenerációhoz.

A papagájvirág legcélszerübb szaporítási módja a magvetés. A magtermesztéshez szükséges mesterséges megporzásra mindig a tavaszi virágzási periódusban, napfényes időben kerüljön sor. Megporzáskor a portokot nyomással kinyitjuk, és a virágport ecsetre szedjük, majd lehetőleg másik virágra vagy másik növény virágjára visszük és viszont. Várjuk meg több egyforma tő virágzását.

A magvak a megtermékenyítés után 2-3 hónap múlva érnek. A fényes fekete színű magokat beérésük után áztassuk be langyos vízbe (28 fok) 12 órára, majd tőzeg és lombföld keverékébe, egymástól 2-3 cm-re vessük el. A csírázás ideje 20-22 fokos hőmérsékleten 40-50 nap.

Először a magvak 40-50 %-a kel ki. A kikelt növényeket 7-8 cm-es cserepekbe ültessük be, majd a nem csírázott magvakat újra áztassuk be langyos vízbe és még egyszer vessük el. Egy-egy mag akár 3 évig is elfekhet.

A magoncokat többszöri átültetéssel neveljük. Nyáron a levéldísznövényekhez hasonlóan, melegházban érzik jól magukat. Többszöri átültetéssel két év alatt virágképes növényeket kaphatunk.

Három-négy éves növény tövenként 2-3, négy-öt éves növény 3-4, öt-hat éves növény 6-8 virágot hoz egy évben.

Egy jól fejlett négy-öt éves, ugyanazon a helyen álló extra egyed 10-12 virág leadására is képes.

Kevés munkaráfordítást igénylő, csekély önköltséggel termeszthető növény. Nyáron - különösen akkor, ha automata permetezőberendezéssel gondoskodunk a levegő nagy páratartalmáról - a magas hőmérsékletet is elviseli. Belső árnyékolással is termeszthető. A nyári időszakban növekedése erőteljes.

Télen 16 fok körüli hőmérsékleten virágzik. Áttelel +10 fok hőmérsékleten is, de akkor virághozama csökken.

Külföldön is keresett vágott virág. Akkor vágjuk, amikor az első virág kiemelkedik a buroklevélből. 20-22 fok hőmérsékleten 4-5 virág is tökéletesen utánnyílik. Élettartama 3-4 hét.

Szállítás elött a virágfejeket selyempapírba húzzuk, majd a virágokat szembefordítva tizesével kötegeljük. Egy tíz szálból álló vágottvirág köteghez csomagoljunk 3-4 levelet is, mert a virágkötészet saját levelével tudja legjobban dekorálni.
Ültetés elött végezzünk talajfertőtlenítést.

Narancssárga papagájvirág - Strelitzia reginae

Strelitzia reginae - papagájvirág
Papagájvirág - Strelitia reginae

1,5 méter magas banánhoz hasonló, keskeny, szürkészöld levelű érdekes virágú növény. Márciustól szeptemberig folyamatosan hozza érdekes, nagy virágait. Napos - napos-félárnyékos helyet kedvel.

Melegigényes növény. Késő ősszel, amikor az esti hőmérséklet már csak 10 °C , akkor már be kell vinni melegebb helyre.

Nagyobb edényben, dézsában is nevelhető. Márciustól-szeptemberig két hetente tápoldatozzuk. Ebben az időszakban bőséges öntözést is kíván. Szeptembertől, január-februárig a nyugalmi időszaka alatt csak földnedves állapotot kell biztosítani, tehát ilyenkor csak mértékkel öntözzük földjét. 2 évente feltétlen átültetést igényel.

Fehér papagájvirág - Strelitzia nicolai

Strelitzia nicolai - papagájvirág

Strelitzia nicolai - Fehér papagájvirág

8 méter magas banánhoz hasonló levelű örökzöld, több törzset nevelő fa. Virága vad banán tipusú 50 cm hosszú.

Az egész virág hasonlít egy madár fejére - fehér bóbita és bíborvörös csőr. A virág nyár elején nyílik, igen terjedelmes.

A növény szárazságtűrő, de a téli hideget nem viseli el. A növényt világos lakásban viszonylag könnyű nevelni. Klasszikus szobanövény. Könnyen alkalmazkodik a legtöbb szobai körülményhez. 2 évente feltétlen átültetést igényel.