Édeskömény - Foeniculum vulgare Bécsi fű, bécsi kapor

Édeskömény

Édeskömény

Már a görögök és a rómaiak ismerték az édeskömény nemes aromáját és gyógyhatását. Magja kellemes, ánizsra emlékeztető illatú, íze édeskés, kissé csípős.

Illóolajat, zsíros olajat, cukrot, fehérjét tartalmaz. Nagyon egészséges fűszer, mely főzelékek, saláták, halételek, szószok, likőrök ízesítésére használjuk. A növény fiatal leveleiből salátát és főzeléket is készítenek.

Bővebb ismertetés a Terebess.hu oldalról:

Az édeskömény melegigényes növény, bár már elég jól alkalmazkodott a kontinentális éghajlathoz.

Magjai 6-7 °C-on kezdenek csírázni, de optimális csírázási hőmérsékletük 18-20 °C.

Gyors és egyenletes kelés 15 °C körüli talajhőmérsékleten várható. Virágzás és terméskötés idején 25 °C körüli hőmérsékletet igényel, ilyenkor egy erősebb lehűlés gyenge terméskötődést eredményez.

Közepesen fagyérzékeny, a -8, 10 °C-os fagyokat a tövek még hó nélkül is jól átvészelik, az ennél hidegebbet azonban csak hótakaró alatt viselik el.

Száraz, kemény telek gyakran okoznak fagykárt az állományban.

Édeskömény termesztése

Édeskömény szaporítására a közvetlen szabadföldi helyrevetés terjedt el, ez történhet kora tavasszal vagy késő ősszel.

Az őszi talajmunkákat vetési idejéhez igazítsuk, de semmiféleképpen ne halasszuk túl későre.

A közös károsítók miatt lehetőleg ne ugyanabba a családba tartozó növények (sárgarépa, kapor stb.) után vessük, egyébként bármilyen előnövény után következhet.

Szántás, illetve ásás előtt gyűjtsük össze a területről az előző növény maradványait, majd egyenletesen terítsük el a foszfor- és káliumtartalmú műtrágyákat.

Édeskömény vetés

Késő őszi vetésekor a talaj-előkészítést úgy időzítsük, hogy vetésig legalább 10-14 napot ülepedjen a talaj.

Az édeskömény tavaszi vetése igen korán esedékes, ezért ne hagyjuk nagy hantosán a területet, hanem aprítsuk el a rögöket.

Tavasszal, amilyen korán csak rá lehet menni a talajra, kezdjük meg az ágyas elsimítását, az aprómorzsás, nedves vetőágy kialakítását.

Magvetés előtt végezzünk csírázási próbát, mert a mag 2-3 évnél tovább nem tartja meg csírázóképességét.

Az édeskömény ezermagtömege 5-7 g. Az édeskömény vetésére az előbb már említett két módszer terjedt el.

A magok csak 6-8 °C-os talajhőmérsékleten kezdenek el csírázni, mégis érdemes már február végén-március elején elvetni. Tél alá késő ősszel, október-november folyamán vessük.

Őszi vetéssel az első évben korábban, így biztonságosabban érnek be a magok. Elegendő 2-3 cm mélyre vetni. 40-50 cm-re húzzuk ki egymástól a sorokat, amelyekbe egymástól 2-3 cm-re szórjuk a magokat.

Sűrű állományban csökken a hozama. Ősszel sűrűbben vessük, hogy az esetleges gyengébb kelés ne látsszon meg az állományon.

Kelés után, 4-5 leveles korban, az első kapálással egy időben egyeljük a túl sűrű állományt, legalább 10-15 cm tőtávolságra.

A tavasz folyamán legfeljebb még egy gyomirtó kapálás szükséges, mert a gyors növekedésű állomány később összeboail, elfojtja a gyomokat.

A második év végén ajánlatos ősszel, a betakarítás után a sorok közét ismét mintegy fél-kétharmad mennyiségű foszfor- és káliumtartalmú műtrágyával megszórni. Tavasszal pedig nitrogénműtrágyával gyorsíthatjuk a kelést.

A gumós édeskömény igen hajlamos a felmagzásra, bármilyen káros környezeti hatásra magszárba indul, ezért biztonságosan csak az őszi termesztése ajánlható.

Szerencsére a lisztharmat fertőzésen kívül nem érzékeny más betegségekre.

A kisebb ökölnyi édeskömény termések 30-50 dkg, édesek és lédúsak. Az ókorban sóval, borssal, ecetes olajjal fűszerezték.

Főzelék céljára akkor szedjük, amikor a szárgumó legalább tyúktojás nagyságú. Ez a tömör kidudorodás átvágva fehér színű és édes ízű.

Forrás: Terebess.hu https://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/edeskomeny.html

Édeskömény hatóanyagai tulajdonságai:

almasav, alumínium, anethol, arginin, ásványi anyagok, ásványok, aszkorbinsav, aszparaginsav, B1 vitamin, B2 vitamin, benzoesav, béta karotin, bór, bórkősav, citromsav, cukor, C vitamin, fehérjék, fenilalanin, flavonoid , foszfor, fumarinsav, glicin, glutaminsav, hamu, hisztidin, illóolajok, jód, kalcium, kálium, kámfor, karvon, keményítő, kobalt, koffeinsav, kolin, króm, kumarin, limonén, linalool, magnézium, mangán, miriszticin, nátrium, niacin, nikkel, olaj, ón, pektin, réz, rutin, szelén, szénhidrát, szerin, szilícium, timol, triptofán, valin, vas, vitamin, vitaminok, zsír, zsírosolaj

Édeskömény alkalmazása
asztma, bárányhimlő, bélhurut, bronchitis, dyspepsia, elmebetegség, epilepszia, fájdalom, fejfájás, gyomorbaj, gyomorgörcs, gyulladáok, hashajtó, kiütések, köhögéscsillapító, köptető, megfázás, migrén, rózsahimlő, tüdőgyulladás