Édeskömény

ÉdesköményMár a görögök és a rómaiak ismerték nemes aromáját és gyógyhatását. Magja kellemes, ánizsra emlékeztető illatú, íze édeskés, kissé csípős.

Illóolajat, zsíros olajat, cukrot, fehérjét tartalmaz. Nagyon egészséges fűszer, mely főzelékek, saláták, halételek, szószok, likőrök ízesítésére használjuk. A növény fiatal leveleiből salátát és főzeléket is készítenek.

Bővebb ismertetés a Terebess.hu oldalról:

Az édeskömény melegigényes növény, bár már elég jól alkalmazkodott a kontinentális éghajlathoz.

Magjai 6-7 °C-on kezdenek csírázni, de optimális csírázási hőmérsékletük 18-20 °C.

Gyors és egyenletes kelés 15 °C körüli talajhőmérsékleten várható. Virágzás és terméskötés idején 25 °C körüli hőmérsékletet igényel, ilyenkor egy erősebb lehűlés gyenge terméskötődést eredményez.

Közepesen fagyérzékeny, a -8, 10 °C-os fagyokat a tövek még hó nélkül is jól átvészelik, az ennél hidegebbet azonban csak hótakaró alatt viselik el.

Száraz, kemény telek gyakran okoznak fagykárt az állományban.

Édeskömény termesztése

Szaporítására a közvetlen szabadföldi helyrevetés terjedt el, ez történhet kora tavasszal vagy késő ősszel.

Az őszi talajmunkákat vetési idejéhez igazítsuk, de semmiféleképpen ne halasszuk túl későre.

A közös károsítok miatt lehetőleg ne ugyanabba a családba tartozó növények (sárgarépa, kapor stb.) után vessük, egyébként bármilyen előnövény után következhet.

Szántás, illetve ásás előtt gyűjtsük össze a területről az előző növény maradványait, majd egyenletesen terítsük el a foszfor- és káliumtartalmú műtrágyákat.

Késő őszi vetésekor a talaj-előkészítést úgy időzítsük, hogy vetésig legalább 10-14 napot ülepedjen a talaj.

Tavaszi vetése igen korán esedékes, ezért ne hagyjuk nagy hantosán a területet, hanem aprítsuk el a rögöket. Tavasszal, amilyen korán csak rá lehet menni a talajra, kezdjük meg az ágyas elsimítását, az aprómorzsás, nedves vetőágy kialakítását.

Magvetés előtt végezzünk csírázási próbát, mert a mag 2-3 évnél tovább nem tartja meg csírázóképességét.

Ezermagtömege 5-7 g. Az édeskömény vetésére az előbb már említett két módszer terjedt el.

A magok csak 6-8 °C-os talajhőmérsékleten kezdenek el csírázni, mégis érdemes már február végén-március elején elvetni. Tél alá késő ősszel, október-november folyamán vessük.

Őszi vetéssel az első évben korábban, így biztonságosabban érnek be a magok. Elegendő 2-3 cm mélyre vetni. 40-50 cm-re húzzuk ki egymástól a sorokat, amelyekbe egymástól 2-3 cm-re szórjuk a magokat.

Sűrű állományban csökken a hozama. Ősszel sűrűbben vessük, hogy az esetleges gyengébb kelés ne látsszon meg az állományon.

Kelés után, 4-5 leveles korban, az első kapálással egy időben egyeljük a túl sűrű állományt, legalább 10-15 cm tőtávolságra.

A tavasz folyamán legfeljebb még egy gyomirtó kapálás szükséges, mert a gyors növekedésű állomány később összeboail, elfojtja a gyomokat.

A második év végén ajánlatos ősszel, a betakarítás után a sorok közét ismét mintegy fél-kétharmad mennyiségű foszfor- és káliumtartalmú műtrágyával megszórni. Tavasszal pedig nitrogénműtrágyával gyorsíthatjuk a kelést.

A gumós édeskömény igen hajlamos a felmagzásra, bármilyen káros környezeti hatásra magszárba indul, ezért biztonságosan csak az őszi termesztése ajánlható.

Szerencsére a lisztharmaton kívül nem érzékeny más betegségekre.

A kisebb ökölnyi édeskömény termések 30-50 dkg, édesek és lédúsak. Az ókorban sóval, borssal, ecetes olajjal fűszerezték.

Főzelék céljára akkor szedjük, amikor a szárgumó legalább tyúktojás nagyságú. Ez a tömör kidudorodás átvágva fehér színű és édes ízű.

Forrás: Terebess.hu https://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/edeskomeny.html

Édeskömény hatóanyagai tulajdonságai:

almasav, alumínium, anethol, arginin, ásványi anyagok, ásványok, aszkorbinsav, aszparaginsav, B1 vitamin, B2 vitamin, benzoesav, béta karotin, bór, bórkősav, citromsav, cukor, C vitamin, fehérjék, fenilalanin, flavonoid, foszfor, fumarinsav, glicin, glutaminsav, hamu, hisztidin, illóolajok, jód, kalcium, kálium, kámfor, karvon, keményítő, kobalt, koffeinsav, kolin, króm, kumarin, limonén, linalool, magnézium, mangán, miriszticin, nátrium, niacin, nikkel, olaj, ón, pektin, réz, rutin, szelén, szénhidrát, szerin, szilícium, timol, triptofán, valin, vas, vitamin, vitaminok, zsír, zsírosolaj

Édeskömény alkalmazása
asztma, bárányhimlő, bélhurut, bronchitis, dyspepsia, elmebetegség, epilepszia, fájdalom, fejfájás, gyomorbaj, gyomorgörcs, gyulladáok, hashajtó, kiütések, köhögéscsillapító, köptető, megfázás, migrén, rózsahimlő, tüdőgyulladás

 • Kamilla, Matricaria chamomilla

  A kamilla virágát akkor kezdjük gyüjteni, amikor a fehér nyelves virágok délelőtt vízszintesen állnak. Szedhető kézzel vagy speciális szedőfésűvel. A rövid szárral levágott kamilla virágokat a padláson, vagy meleg fészerben kiterítve szárítsuk és törődésmentesen tároljuk.
 • Izsóp, Hyssopus officinalis

  Ezt az igen dekoratív illatos évelő füvet széles körben ősi idők óta használják. Aki méheket szeretne kertjébe, ültessen izsópot. Az izsóp minden része erősen aromás illatú. Elmorzsolt leveleinek illata inkább a mentáéra hasonlít, kék virágai sűrű fürtökben lógnak.
 • Kakukkfű, Thymus vulgaris

  A kakukkfű levelek et nyáron kell szedni, akkor amikor virágzik a növény. Fehér, vagy piros virágai nyáron nyílnak. Gyorsan terjedő, jellegzetes aromájú fűszernövény.
 • Kerti majoranna, Majoranna hortensis

  A majoránna tea szélhajtó, köhögéscsillapító idegnyugtató étvágygerjesztő hatású. Csillapítja a köhögést és a menstruációs görcsöket. Cserépben is nevelhető. Nedvesebb talajokat kedvel.